Gazeteciler aylardır ev hapsinde: Adli kontrol tedbiri cezaya dönüştü

  • 19:30 4 Ekim 2024
  • Güncel
HABER MERKEZİ - DFG, 8 aydır adli kontrol tedbirleri gerekçesiyle ev hapsinde olan gazetecilere dair açıklama yaparak, “Adli kontrol tedbir kararları hukuki olmaktan çıkmış, bir cezalandırma aracına dönmüştür” dedi.  
 
İzmir’de 13 Şubat’ta düzenlenen ev baskınında JINNEWS muhabiri Melike Aydın ile Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Semra Turan, Delal Akyüz ve Tolga Güney, JINNEWS muhabiri Melike Aydın ile Gazete Duvar muhabiri Cihan Başakçıoğlu ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) basın çalışanı Fatma Funda Akbulut gözaltına alındı. 
 
Dört gün hukuksuz bir şekilde gözaltında tutulduktan sonra mahkemeye çıkarılan gazetecilerden Semra Turan ve Cihan Başakçıoğlu’na haftada iki gün karakolda imza verme şartı getiren hâkimlik, Delal Akyüz, Tolga Güney, Melike Aydın ve Fatma Funda Akbulut’a ev hapsi verilmesine karar verdi.
 
Sekiz ayın ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Gazete Duvar Muhabiri Cihan Başakçıoğlu hakkında takipsizlik kararı verildi. Ancak; aynı soruşturma kapsamında ev hapsi verilen Melike, Tolga, Fatma Funda ile adli kontrol cezası verilen Semra hakkında ise aradan geçen 8 aya rağmen hiçbir karar verilmedi. Ev hapsinde olan dört gazeteci, 8 aydır adalet bekliyor. 
 
‘Adli kontrol tedbiri cezalandırmaya döndü’
 
Gazetecilere yönelik “cezalandırmaya” dönen adli kontrol tedbirine dair Dicle Fırat Gazeteciler Derneği yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Ev hapsi kararının verilmesinin ardından 8 ay geçmesine rağmen gazeteciler hakkında bir iddianame dahi hazırlanmadı. Geçen bu uzun süreçte gazeteciler, neden ev hapsinde olduklarını ve suçlama gerekçesini dahi bilmiyor. Bu durum ‘tedbirin’ ötesine geçerek bir cezalandırmaya dönüştü. Yaşanan bu cezalandırmadan ötürü meslektaşlarımızın hem özgürlükleri kısıtlanmıştır hem de meslekleri yapmaları engellenmiştir. Verilen karar, vicdanları yaraladığı kadar basın özgürlüğüne de vurulan bir darbedir. Yargının verdiği ve 8 aydır sürünceme de bıraktığı bu tedbir kararı, hukuki olmaktan çıkmış, bir cezalandırma aracına dönmüştür. Bu kararı kabul etmiyor ve tanımıyoruz. Meslektaşlarımız gazetecidir ve verilen karar mesleklerini icra etmelerinde büyük bir engel teşkil etmektedir. Bu nedenle, en kısa zamanda meslektaşlarımız hakkında verilen ev hapsi ve tedbir kararlarının kaldırılmasını istiyoruz” denildi.