DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun duruşmasına çağrı

  • 12:44 21 Ekim 2024
  • Güncel
 
AMED - Basın meslek örgütleri DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun 24 Ekim’de görülecek karar duruşması için gazetecilere katılım çağrısında bulundu. 
 
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA),   DİSK Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), gazetecilere DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun 24 Ekim’de görülecek karar duruşmasına katılım çağrısında bulundu. 
 
Yapılan açıklamada, DFG Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu’nun gazetecilik faaliyetleri nedeniyle “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt kurmak ve yönetmek” iddialarıyla yargılandığı davanın karar duruşmasının 24 Ekim’de görüleceği hatırlatıldı. Dicle’nin 306 gün tutuklu kaldığı ve karar duruşmasının Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüleceği vurgulanan açıklamada, "Örgüt kurmak ve yönetmek", "örgüt üyesi olmak" iddialarıyla yargılanan Dicle için 37,5 yıla kadar hapis cezası istendiği kaydedildi. 
 
Dicle hakkında hazırlanan 43 sayfalık iddianamenin 41 sayfasında gazeteci hakkında tek bir suçlama bulunmadığı hatırlatılan açıklamada, “14 Aralık 2023, 18 Ocak ve 29 Şubat 2024 tarihli duruşmalarında Müftüoğlu'nun gazetecilik faaliyetleri dışında dosya kapsamında herhangi bir eylem ve faaliyetinin bulunmadığı ortaya çıktı. Görülen 4 duruşma boyunca da hukuksuzca dinlenen gizli ve açık tanık beyanları gerçekçe gösterilerek, 10 ay hapsedilen Müftüoğlu hakkında 13 Haziran’da görülen duruşmada iddia makamı ceza talep etti. Görülen duruşmalarda tanık beyanlarının gerçeği yansıtmadığı, Müftüoğlu’nun benzer iddialarla daha önce yargılandığı bu nedenle dosyanın mükerrer olduğu belirtilmişse de ‘örgüt üyesi olmak’ suçlamasıyla cezalandırılması talep edildi. İddia makamı hazırladığı mütalaada dosyada yer alan tanık ifadeleri dışında farklı tanık ifadelerini de gerekçe göstererek ceza talep etti. Müftüoğlu ve avukatları 24 Ekim’de görülecek duruşmada iddialara karşı son savunmalarını yapacak. 29 Şubat'ta tahliye edilen Müftüoğlu hakkındaki dava 24 Ekim’de görülecek duruşmada karara bağlanacak” denildi. 
 
Dayanışma çağrısı
 
Türkiye'de Kürt gazetecilere yönelik baskıların tüm kamuoyunun gündeminde olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Müftüoğlu defalarca tutuklanan ve yargılanan bu baskı altındaki gazetecilerden sadece biri. Müftüoğlu, mesleğini icra ederken gazetecilik ilkelerini ve etik kurallarını her zaman korumuş ve savunmuştur. Gazeteciliğin getirdiği zorluklara rağmen kamuoyunu bilgilendirme görevini özveriyle sürdürdü. Bu çalışması nedeniyle Hollanda merkezli Free Press Unlimited tarafından ‘En Dayanıklı Gazeteci’ ödülüne layık görüldü. Müftüoğlu'nun gazetecilik mesleği nedeniyle tutuklanması sadece kendisine değil, basın özgürlüğüne ve demokrasinin temel değerlerine de ciddi bir saldırıdır. Bu bağlamda Dicle Müftüoğlu'nun ve tüm gazetecilerin haklarını koruyacak adımları atmaya ve bu içi boş suçlamalarla cezalandırılmasına ve hapsedilmesine karşı dayanışmaya çağırıyoruz. Gazeteciliğin demokrasinin ayrılmaz bir parçası olduğunun, gazetecileri korumanın ifade özgürlüğünü ve demokrasiyi korumak anlamına geldiğinin bilinmesini istiyoruz. Dicle Müftüoğlu'nun davası ve benzer gazetecilik davaları dikkate alınarak dayanışmayı büyütme çağrısı yapıyoruz.”