Avrupa kentlerinde komplo protestosu

  • 22:57 12 Ekim 2024
  • Güncel
 
 
 
HABER MERKEZİ – TJK-E'nin çağrısı üzerine Avrupa kentlerinde kadın birlik ve meclisleri öncülüğünde bir araya gelen binlerce kişi, komployu kınayarak, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü istedi. 
 
Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) çağrısı üzerine Avrupa’nın birçok kentinde PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosu protesto edildi. 
 
Stockholm
 
İsveç’in başkenti Stockholm’de “Tîrêjên Rojê” kampanyası ekseninde TJK-E’nin çağrısıyla Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için eylem gerçekleştirdi. Stockholm Amara Kadın Meclisi öncülüğünde gerçekleşen eylem, Norra Bantorget Meydanı’ndan yürüyüşle başladı. Yürüyüş esnasında Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları, “Önder Apo’ya Özgürlük, Kürt sorununa çözüm”,  “Önder Apo’nun özgürlüğü, özgürlüğümüzdür” ve “Öcalan’a Özgürlük” yazılı pankartlar taşındı. Yürüyüş boyunca “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî Serok Apo” ve “Jin jiyan azadi” sloganını atan halk, Normalmstorget parkında miting yaptı.
 
Mitingde İsveç Kadın hareketi adına Ayşe Didar bir konuşma yaptı. Ayşe Didar şöyle konuştu: “9 Ekim 1998’de Reber Apo şahsında başlayan uluslararası komplo Kürt halkının varlığı, iradesi, kimliğini ve kadın özgürlük mücadelesini hedefleyen bir soykırım planlamasıydı. Önderliğimiz İmralı duruşu ile bunu hep boşa çıkarmaya çalışan bir duruş ve tutum içinde oldu. Halkların kardeşliğini ve birliğini, kadın özgürlüğünü esas aldı. Kadınlar ve Kürt halkı 26 yıldır alanlarda ve bundan sonra önderliğimiz özgür oluncaya kadar da alanlarda olacağız.”
 
Marsilya
 
Fransa’nın Marsilya kentinde binlerce Kürt uluslararası komplonun yıl dönümünde kitlesel bir yürüyüş düzenledi. Marsilya'nın merkezinde düzenlenen yürüyüş, bayraklar ve pankartlar eşliğinde başladı.  Yürüyüşte “Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Statü” sloganları atılırken, protestocular Kürt halkının özgürlük mücadelesini simgeleyen flamalar taşıdı.
 
Konuşmacılar, Abdullah Öcalan’ın barışçıl çözüm arayışlarını hatırlatarak, onun özgürlüğünün Orta Doğu'daki barışın anahtarı olduğunu belirttiler.
 
Yürüyüşün sonunda yapılan konuşmalarda, Kürt halkının demokratik haklarına saygı gösterilmesi gerektiği ve Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması talebi yinelendi.
 
Frankfurt
 
Almanya'nın Frankfurt kentinde FCDK-KAWA federasyonu çağrısı üzerine Alte Oper meydanında bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve dostları, 9 Ekim uluslararası komplosuna karşı yürüdü.
 
Eylemciler kentin en işlek caddesinden Wilhemsplatz meydanına doğru yürüyüşe geçti.
 
Oslo
 
Abdullah Öcalan’a yönelik komplo, Norveç'in başkenti Oslo’da kınandı. NCDK-OSLO tarafından düzenlenen eyleme Oslo ve çevre kentlerden çok sayıda Kürt ve dostları katıldı. Ardından Norveç Kızıl Parti adına Aram Zahari ve Arnaliot Ask, Solidaritet med Kurdistan adına birer konuşma yaparak, Abdullah Öcalan’ın özgür olması gerektiği mesajını verdi. 
 
NCDK-OSLO Eşbaşkanı Endam Aso da bir konuşma yaparak, "Önder Apo’nun özgürlüğü için aslında Norveç hükümeti başta olmak üzere ve diğer Avrupa ülkelerine liderlik için çaba gösterme çağrısında bulundu. Önder Apo'nun serbest bırakılması Türkiye'de ve genel olarak Orta Doğu'da Kürt sorununun çözümü barışı sağlayacaktır” dedi.
 
Stuttgart
 
Almanya’nın Stuttgart kentinde Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplo protesto edildi. Binlerce Kürt’ün katıldığı eylem ve yürüyüşte tecride tepki gösterilerek işkence ve hukuksuzluğa son verilmesi çağrısı yapıldı. KON-MED Eşbaşkanı Kerem Gök, “26 yıldır Önder Apo İmralı İşkence ve soykırım sisteminde tutuluyor. Dört yıldır da ne avukatları ne ailesi ne de kurumlar ve halk Önder Apo’dan haber alamıyor. Ancak sürekli direniş ile komplo ve tecrit boşa çıkarılacaktır” sözlerine yer verdi.
 
Lautenschlagerstraße’de saygı yürüyüşüyle başlayan yürüyüş, sloganlar eşliğinde Marienplatz’a kadar devam etti. Yürüyüş boyunca, gençler tarafından Almanca bildiriler okundu ve dağıtıldı. Bildirilerde, Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve Kürt halkının maruz kaldığı baskılara dikkat çekildi. Almanca, Kürtçe ve Türkçe sloganlar ile Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü mesajı verildi. 
 
KCDK- E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, “Tecrit ve izolasyon gittikçe ağırlaşmaktadır. Dört yıldır Önder Apo’dan haber alamıyoruz. Yıllardır söylediğimiz bir slogan var. Önder Apo’dan haber alamıyoruz” dedi.
 
Eylem, TJKE’nin açıklaması ile devam etti. TJKE adına bildiri okuyan Pervin Azadî, İmralı hukuksuzluğuna son verilmesi çağrısı yaptı. TJK-E adına açıklama yapan Pervin, kampanyanın amacının Türkiye’deki Kürt sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasına katkıda bulunmak olduğunu belirtti. Pervin, kampanya çerçevesinde Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, CPT, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri ve diğer uluslararası kurumlara çağrıda bulunarak, Abdullah Öcalan’ın avukatları ve ailesi ile düzenli görüşmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi.
 
Son olarak Pervin, 1-10 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Öcalan’a Özgürlük Günleri” ile bu meselenin dünya kamuoyuna taşınacağını belirtti.
 
Nantes
 
Fransa'nın Nantes şehrinde Kürt Toplum Merkezi (CDK-N) tarafından bir yürüyüş düzenlendi. Place de Commerce’ de başlayan yürüyüş,  Place de Royal'da son buldu. Yürüyüşün ardından CDK-N adına açıklama yapan Kawa Zinar, "Bizler Önder Apo’nun özgürlüğü sağlanana kadar yürüyüşümüzü sürdüreceğiz.  Orta Doğu’da barış ve özgürlük isteyenler olarak Önder Apo’nun fikirleri etrafında kenetleniyoruz. Mutlak tecrit yıkılacak, Önder Apo özgürleşecek” dedi.
 
Eyleme katılan Emine Ana (70), "Önderimiz üzerindeki tecrit kaldırılıp, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü sağlanana kadar alanlarda olacağız. Bu mücadele sonuç alıncaya kadar devam edecek" dedi. 
 
Son olarak CDK-N Eşbaşkanı Gulasor, Fransızca açıklama yaparak bütün Fransız dostlara, 9 Ekim Komplosu’nun karşısında dayanışma çağrısı yaptı.
 
Düsseldorf
 
Kampanya kapsamında, Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo’nun yıl dönümü nedeniyle Almanya’nın Düsseldorf kentinde yüzlerce kişinin katılımı ile yürüyüş düzenledi. Düsseldorf Merkezi Tren istasyonu önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyarak sık sık, “Bijî Serok Apo” ve “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganlarını attı.
 
Burada TJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan tarafından Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit koşulları ve fiziki özgürlüğünün önemine atfen Almanca bir konuşma yapıldı. Daha FED-MED Eşbaşkanı Şevin Sincar bir konuşma yaptı. Şevin, Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit koşullarına dikkat çekerek, Kürt halkının ve dostlarını bu durumu asla kabul etmeyeceklerini vurguladı ve yürütülen mücadelenin Abdullah Öcalan’ın fizik özgürlüğü ile sonuçlanacağını kaydetti. Şevin, 16 Kasım’da “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” kampanyası kapsamında Almanya’nın Köln kentinde düzenlenecek yürüyüş için de katılım çağrısında bulundu.
 
Konuşmaların ardından kitle, Abdullah Öcalan’ın dev posteri eşliğinde tren istasyonunda kentin en işlek caddelerinden Königsallee’de yürüyüşe geçti. Abdullah Öcalan’ın resimlerini taşıyan kitle, sloganlar eşliğinde yürüyüşünü sonlandırdıktan sonra dağıldı. 
 
Basel
 
TJK-E tarafından sürdürülen "Tîrêjên Rojê" kampanyasını sahiplenen binler, İsviçre'nin Basel kentinde "Abdullah Öcalan'a özgürlük" talebini haykırdı. İsviçre Kürt Kadınlar Birliği'nin (YJK-S) çağrısıyla dört parça Kurdistan'dan halk ve dostları Die Welt Park'ta bir araya geldi. Ardından YJK-S adına Özen Aytaç tarafından Almanca basın metni okundu. Özen, Abdullah Öcalan'ın Demokratik Konfederalizm temelinde demokrasiyi, cinsiyet özgürlüğünü ve ekolojik adaleti savunan önemli bir siyasi düşünür olduğunu ifade etti. İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne tecrit ve işkence sisteminin devreye sokulduğunu belirten Özen, “26 yıldır sürdürülen bu tecrit ve işkence sistemiyle Sayın Öcalan şahsında bir halkın özgürlük mücadelesi tasfiye edilmek istenmektedir” diye konuştu. 
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ile Avrupa Konseyi'nin (AK) İmralı'ya yönelik hak ihlalleri kararları olduğunu aktaran Özen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Avrupa Konseyi ve Bakanlar Komitesi'ni Sayın Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin sona erdirilmesi ve temel haklarının güvence altına alınması için ellerinden geleni yapmaya çağırıyoruz.  Türkiye AİHM kararlarına uyması teşvik edilmeli ve uluslararası insan hakları standartlarına uyumun sağlanması için Avrupalı yetkilileri ile Türkiye arasında etkili bir siyasi diyalog başlatılmalıdır.  Ayrıca Bakanlar Komitesi, daha fazla ihlalin önlenmesi için bu kararların uygulanmasını titizlikle izlemeli ve Türkiye'de herkese eşit ve adil davranılmasını sağlayacak yasal reformlar yapılması yönünde çalışmalıdır." 
 
Kampanyanın yürütücü partilerinden biri olan BastA Partisi adına Tonja Zürcher partisi adına söz aldı. Tonja, Abdullah Öcalan şahsında politik tutsaklara yönelik uygulanan insan haklarına ve uluslararası hukuka aykırı ağır hak ihlallerine dikkat çekti. Tonja, “Sayın Öcalan'ın fikirleri Rojava'da yaşam bularak burada barış ve demokrasi temelinde bir yaşam modeli geliştirildi. Bu yaşam modeli sadece Kürt halkı ya da Orta Doğu halkları için değil tüm dünya halklarına sunulması gereken bir yaşam modelidir” diye konuştu.
 
İsviçre başta olmak üzere batılı devletlerin Türkiye ile olan ticaretini eleştiren Tonja, İsviçre devletine,  Türkiye ile silah ticaretini sonlandırması çağrısı yaptı.
 
Yürüyüş öncesi eylem alanında son konuşmayı İsviçre Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanı Dilan Çetinkaya yaptı. Dilan, şöyle konuştu: “Bu kampanya başarıya ulaşana kadar, Önderliğimiz özgürlüğüne kavuşuncaya kadar mücadelemizden bir adım geri düşmeyerek alanlarda olmayı sürdüreceğiz. Bu temelde Önderliğimizin fikirlerini bulunduğumuz her alanda anlatmaya devam edeceğiz." Dilan Çetinkaya son olarak, 16 Kasım'da Almanya'nın Köln kentinde gerçekleşecek olan büyük yürüyüşe ilişkin hazırlıklarını aktararak,  "7'den 70'e 16 Kasım'da Köln'e akarak Önderliğimizin özgürlüğünü haykıracağız" ifadelerine yer verdi. 
 
Clara Meydanı’na varan yürüyüş korteji burada durarak Abdullah Öcalan'ın sesinden Kürdistan ve Orta Doğu'da kalıcı barışın sağlanmasına yönelik değerlendirmeleri dinlendi. Yoğun yağmur altında tekrar yürüyüşlerine devam eden halk, Dreinrose Meydanı’na ulaştı. Burada Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) üyesi Şükran Sincar, kampanyaya dair aktarımlarda bulundu.
 
Paris
 
TJK-E öncülüğünde 12-13 Ekim günlerinde Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde eylem çağrısının ardından Fransa’nın başkenti Paris’te “Önder Apo’ya Özgürlük, Kürt Soruna Çözüm’ kampanyası kapsamında bir yürüyüş gerçekleştirildi.  Republiq Meydanı’nda başlayan yürüyüş, Stalingrad Parkı’nda mitinge dönüştü. Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Eşbaşkanı Xane Akdoğan, eylemin son bulduğu Stalingrad Parkı’nda bir konuşma yaptı. Xane, kampanya kapsamında komploya karşı yapılan eylemlerin önemli olduğuna dikkat çekti. Konuşmasının devamında Xane, “Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü sağlanana kadar alanlarda olacağız. Bu süreçte Tîrêjên Rojê şiarı ile ‘Jin Jiyan Azadî’ felsefesini her yere duyuracağız. 21. yüzyıl kadınların yüzyılı olacaktır. 9 Ekim komplosunu bir kez daha kınıyorum. Önderliğimiz esir alınarak Kürt halkını bitirmek istediler. Her yerde bu saldırılar oldu. Buna karşı mücadeleden geri adım atmadık. Atmayacağız” dedi.
 
Xane, 19 Ekim’de Paris’te gerçekleşecek olan ‘Önder Apo ile Dayanışma Konseri’ne katılmaya çağırdı. 
 
Eylem, “Bijî Serok Apo” sloganı ile sona erdi.