İzmir’de Kürt Dil Bayramı dolayısıyla panel

  • 19:47 15 Mayıs 2024
  • Kültür Sanat
İZMİR - İzmir’de bulunan Kürt kurumları 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla panel düzenledi.
 
İzmir’de Avesta Ziman ve JînArt Huner öncülüğünde, Kürt kurumları 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla JînArt binasında bulunan salonda panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak yazar Yasemin Elvan, İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği Eşbaşkanı Hasan Ali Kılıç ve yazar Mustafa Borak katıldı. Panelin ardından DAD İzmir Şubesi Kadın Korosu sahne aldı.
 
Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler adına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan panel, yazar Mustafa Borak'ın konuşmasıyla devam etti. Mustafa, anadilin insanın ruhu olduğunu dile getirerek “Anadili özgür olan kişi özgürdür” dedi. Mustafa, Kürtçe ve Kürt halkının statüsüyle ilgili siyasetçilere büyük bir sorumluluk düştüğünü kaydederek “Belediyeler bizim elimizde olduğunda Amed’de ‘Zarokistan’ vardı. Orayı ziyaret etmiştim. Çocuklar için büyük bir okul kurulmuştu. Zaten bu nedenle belediyelere kayyım atandı” dedi.   
 
‘En büyük sorun Kürtleri kimlikleriyle, dilleriyle gurur duymaya ikna etmektir’
 
Mustafa, anadilin önemine dikkat çeken birkaç örnek vererek şunları söyledi: “Hindistan’da bulunan bir İngiliz muhtar; ‘biz İngiliz dilini ve kültürünü yaygınlaştırmak için Hindistan’da öyle bir model oluşturacağız ki onlar ne kadar renkleriyle, kanlarıyla Hindistanlı olsalar da dilleriyle, zihniyet ve mantıklarıyla İngiliz olacaklar’ demiş. Bazen bizde de bu oluyor. Bir örmek daha vermek istiyorum. Bir profesör Kürtçe için şunları söylemiş: “Kürtler Kurdistan kurulduğunda bir mucize olacağını ve bir anda etraflarında yetişmiş yüzlerce Kürtçe öğretmeni olacağını sanıyorlar. Duyduğuma göre Hakkari’deki çocuklar da Türkçe konuşuyormuş. Bu çok kaygı verici. En büyük sorun Kürtleri kendilerine inanmaya, kimlikleriyle, dilleriyle gurur duymaya ikna etmektir. Kürt çocukların Türkçe konuşması çok vahimdir”
 
Kurdî-Der’in önemine dikkat çekildi
 
Ardından konuşan yazar Yasemin Elvan ise Kürt çocukların Türkçe konuşmasının katliam olduğunu vurguladı. Asimilasyon politikaları nedeniyle çocukların Kürtçe’yi çok az konuştuğuna dikkat çeken Yasemin, bu konuda Kurdi-Der’in önemine dikkat çekti. Yasemin, “Bakur Kurdistan’ında Kurdî-Der açıldıktan sonra Kürtçe eğitim güçlendi. Daha önce Kürt yazarlar sayılıydı ama şimdi yüzlerce yazarımız var. Bunlar Kurdi-Der’in çalışmaları sayesinde oldu. Üniversiteden, Kürtçe’ye değer veren arkadaşlarımız eğitim almaya geliyorlardı” şeklinde konuştu.
 
Konuşmaların ardından Kürtçe hikayeler anlatıldı ve Dengbej dinletisi düzenlendi. Dinletinin ardından Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İzmir Şubesi Kadın Korosu sahne aldı. Etkinlik Kürtçe söylenen şarkılarla sona erdi.