
Küçük dükkanında sahaflığı yaşatıyor
- 09:06 27 Mayıs 2025
- Kültür Sanat
Neslihan Kardaş
WAN - Wan’ın Sahaflar Sokağı’nda bulunan dükkânında sahaflık yapan Nahide Gerçekli, dijitalleşme ve ekonomik krizin okumaya olumsuz etkide bulunduğunu söylüyor.
Eski kitapların, baskısı olmayan ve nadir kitapların bulunduğu sahaflar, genellikle küçük ama kendine has bir havası olan yerler. Birçok insanda bir kültür haline gelen sahaflarda kitap severler için avantajlı durumlar olabiliyor. Kitapların satın alınmasının yanı sıra takas yapılabiliyor böylelikle daha az maliyetle insanlar daha fazla kitap okuma fırsatı yakalıyorlar.
Eski kitapların tozlu rafları arasında zaman durmuş gibidir. Her biri geçmişe açılan bir pencere, her sayfa başka bir hayatın izi. Bu dünyayı bilen, kitaplara adanmış bir ömür süren biriyle tanışmak için Wan’ın ara sokaklarından birinde küçük ama büyülü bir dükkana konuk olduk. Wan’da “Sahaflar Sokağı” olarak bilinen sokakta, çok sayıda sahaf var. Fakat bu sokakta farklı bir dükkan var. Onlarca dükkanın arasında tek bir kadın sahaf: Nahide Gerçekli…
Küçük ama içerisinde sayısız kitap barındıran bir yer. Yerden tavana kadar, raflar dolusu kitaplar ve eski kitap kokusu ile insanı etkilemesinin yanı sıra birçok kitap bulmak mümkün.
Wan’daki tek kadın sahaf olan Nahide Gerçekli, eşi ve çocukları beraber burada çalışıyor. 3 yıldır sahaflık yapan Nahide Gerçekli ile konuştuk.
‘Önceden kitapları bile tanımıyordum’
Sahaflığa üç yıl önce başladığını söyleyen Nahide Gerçekli eşinin iş yeri olduğu için ara sıra sahafa uğradığını ama daha önce hiçbir işte çalışmadığını anlatarak, “Çocuklardan kaynaklı sürekli evdeydim. Eşim yalnız başına çalışıyordu ve o burada olmadığı zaman ne yapacağımı bilmiyordum. Müşteriler gelip, bir kitap sorduklarında hem bilmiyordum hem de kitapları bile doğru düzgün tanımıyordum. Sonrasında ben neden yapmayayım ki diye düşünüp, öğrenmeye karar verdim. Böylelikle çalışmaya başladım. Şimdi eşim ile birlikte çalışıyoruz” dedi.
‘İşimi seviyorum’
Nahide Gerçekli, yaptığı işin zorluklarına değinirken, “İnsanlarla uğraşmak zor. Bazen insanları ikna edemiyoruz. Bu iş, biraz stresli ama aynı zamanda keyifli bir iş. İşimi seviyorum” diye konuştu
‘Dijitalleşmenin de okuma oranına etkisi olabilir’
Sahaflara olan rağbetin azalmasının nedenlerine ilişkin konuşan Nahide Gerçekli, “Çocuklar eskisi gibi kitap okumuyor. Artık eskisi gibi kitap almıyorlar daha çok telefonla vakit geçiriyorlar. Bu sebepten aslında dijitalleşmenin de okuma oranına etkisi olabilir” şeklinde konuştu.
En çok tercih edilen kitaplar
En çok tercih edilen kitap türlerinden bahseden Nahide Gerçekli, “Kişisel gelişim kitapları çok tercih ediliyor. Bunun yanı sıra tarih kitapları da ilgi gören kitap türleri arasında yer alıyor. Özellikle Kürt tarihi ile ilgili kitapları isteyen çok müşteri oluyor” sözlerine yer verdi.
‘İnsanlar eskisi gibi kitap da alamıyor’
Ülkede yaşanan ekonomik krizin kendi işlerini de olumsuz etkilediğini ifade eden Nahide Gerçekli, “İnsanlar eskisi gibi kitap da alamıyor. Eskiden bir kişi gelip on kitap alırken, şimdi gelip bir kitap alıyor. Hatta bazen o bir kitabı bile almadan gidebiliyorlar. Benim buradan herkese de önerim kitap okumak güzel bir şeydir bence herkes kitap okumalı” diye kaydetti.