AKP önünde seslenildi: Tecrit suçtur

  • 18:36 5 Temmuz 2024
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ - AKP binaları önünde gerçekleştirilen “Tecride son ver” eylemlerinde “Bu hukuksuzluğa son ver” çağrısı yapıldı. 
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması talebiyle başlatılan “Tecride son ver” eylemleri 11’inci haftasını geride bıraktı. Birçok kentte AKP binaları önünde gerçekleştirilen eylemlerde, “Bu hukuksuzluğa son verin” çağrısı yapıldı. 
 
Adana
 
AKP Adana il binası önünde açıklama yapmak isteyen kitleye polis izin vermedi. Bina çevresini bariyerlerle kapatan polisin engelleme girişimine karşı Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Barış Anneleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DEM Parti, Akdeniz  Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER),  Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) yöneticileri, AKP Adana binasının karşısında bulunan kaldırımda oturma eylemi gerçekleştirdi.
 
'Tecrit suçtur’
 
DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, İmralı tecridinin son bulması için AKP binası önünde olduklarını söyledi. İmralı tecridinin “suç ve hukuksuz" olduğunu belirten Seyfettin, bu  hukuksuzluğa son verilmesi çağrısı yaptı.
 
Açıklama “Bijî berxwedana zindanan", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve “Siyasi tutsaklar onurumuz" sloganlarıyla son buldu.
 
Mersin
 
Mersin'de tutsak yakınlarının “Tecride son ver” şiarıyla başlattığı eylem 11'inci haftasına girdi. Tutsak yakınlarının eylemine Çukurova Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER),  DEM Parti ve çok sayıda kişi de destek verdi. “Tecride son ver” pankartının açıldığı eyleme katılanlar Türkçe ve Kürtçe “Tecrit insanlık suçudur” önlükleri giydi. AKP il binasına yürümeleri polislerce engellenen kitle, “Bijî berxwedana zindanan" ve “Jin jîyan azadî” sloganları eşliğinde oturma eylemi başlattı.
 
‘Kimse ölmesin’
 
Etkinlikte konuşan Barış Annesi Meryem Erbey, anneler olarak savaş istemediklerini söyleyerek, "Kimsenin ölmesini istemiyoruz. Abdullah Öcalan ve tutsaklar üzerindeki tecrit son bulsun" derken, DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Reşat Aşan ise İmralı tecridinin muhatabının AKP olduğunu için AKP önüne gitmek istediklerini belirterek, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını istedi.
 
Mêrdîn
 
Mêrdîn’de AKP il binası önünde açıklama yapıldı. Açıklama öncesi polisler, AKP il binasının etrafını ablukaya alarak, caddeyi araç giriş çıkışına kapattı. Barikatların önünde toplanan kitle, “Tecride Son Ver” pankartı açarak, “Bijî berxwedana zindana”, “Tecride son ver hukuku uygula” sloganları attı. 
 
 
‘Artık yeter’
 
Eylemde ilk olarak konuşan tutuklu yakını Fettah Tekin, her hafta AKP önünde açıklama yaptıklarını hatırlattı. Annelerin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile yaptıkları görüşmede Bakan Yılmaz’ın “tecrit yok” dediğini hatırlatan Fettah, “Herkes biliyor ki, yıllardan bu yana Sayın Öcalan tecrit altında. Çocuklarımız buna karşı aylarca açlık grevine girdi. Aylarca mahkemelere ve görüşlere çıkmadılar. Buna rağmen AKP hükümeti bu tecridi kaldırmak için adım atmıyor. Biz bir kez daha buradan AKP binası önünden AKP hükümetine çağrı yapıyoruz. Bu yanlıştan dönmeye, tecridi sonlandırmaya çağırıyoruz. Eğer ki, Ortadoğu’da etkili olmak istiyorlarsa, bunun yolu Kürtlerle barışmaktan geçiyor. Barışın sağlanması Sayın Öcalan ile diyalog kurmaktan geçiyor. Bir an önce bu yanlıştan dönün, Sayın Öcalan ile görüşme gerçekleştirin. Böylece Türk devleti Ortadoğu devletleri arasında, Dünya devletleri arasında örnek bir devlet haline gelsin. Eğer bunu istiyorlarsa Kürt düşmanlığını bıraksınlar. Kürt düşmanlığıyla bu topraklara bir fayda gelmez. Tecrit kararı savaş kararıdır. Tecrit, annelerin gözyaşlarıdır. Artık yeter, bu tecridi sonlandırın” ifadelerini kullandı. 
 
‘Çözümden değil savaştan korkun’
 
Ardından söz alan DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş Altın ise; yaşamın her alanında insanların itiraz seslerini yükselttiğini belirterek, “Başta Sayın Abdullah Öcalan üzerinde olmak üzere Kürt halkı ağır bir tecrit altında. Bu nedenle itiraz sesleri her gün yükseliyor. Ortadoğu ve Dünyaya baktığımızda gözlerimizle tecridi görebileceğiz. Ortadoğu ve dünya şu an kan deryası olmuş durumda. Her yerde savaş var, her yerde insanlar bir arada yaşayamaz hale getirilmiş. Bugün insanların bir arada yaşaması, savaşın durması için ortaya konulan paradigmanın sahibi olan Sayın Abdullah Öcalan tecrit altında. O kadar ağır bir tecrit söz konusu ki; CPT dünyanın her yerinde işkenceden bahsederken, mesele İmralı olduğunda sesini kısıyor. Adalet Bakanı da Kürtlerin gözlerine bakarak ‘burada tecrit yok’ diyor. Tecrit yoksa neden insanlarımız 25 yıldır ayakta, tecride karşı çıkıyor. Sizler de biliyorsunuz ki, tecrit insanlık suçu. Bu nedenle inkar ediyorsunuz. Gelin b u insanlık suçunu ortadan kaldırın, İmralı’nın kapılarını açın, çözüm için masa kurun. Barışmaktan korkmayın. Savaştan korkun, her gün daha da kötüye giden ekonomiden korkun. Göçmen düşmanlığından korkun. Türkiye’nin her gün daha da anti demokratik olmasından korkun. Çözümden korkmayın” dedi. 
 
Açıklama 10 dakikalık oturma eylemi ve sloganlar eşliğinde sona erdi.