NûJINHA 4 yaşında: Kadınların sesi daha fazla yayılıyor

  • 09:22 6 Ocak 2025
  • Güncel

          

HABER MERKEZİ -  NûJINHA’nın kuruluşunun 4’üncü yıl dönümünde konuşan gazeteciler, “Orta Doğu'da bir savaş sürüyor; bu, özel bir savaş ve bir enformasyon savaşıdır. Bu nedenle bu ajansı kadınların rengiyle kurmak istedik. Her gün zorluklarla karşılaşıyoruz, ancak kadınların sesi giderek daha fazla yayılıyor" dedi.
 
Orta Doğu başta olmak üzere Türkiye ve dünya genelinde yayın yapan Kadın Haber Ajansı NûJINHA, 6 Ocak 2021’de İsveç merkezli Kadın Medya Kültür Vakfı öncülüğünde kurularak yayın hayatına başladı. Kadınların sesi olmak için kurulan ajans, kısa sürede önemli çalışmalara imza atarak, kadın haberciliğinde basın ve medya alanında yeni bir dil yarattı.
 
NûJINHA Ajansı’nın editörü Malva Mihemed ve muhabiri Silva El İbrahim, ajansın kuruluş yıl dönümüne dair değerlendirmelerde bulundu.
 
‘Kadınların sesi daha fazla yayılıyor’
 
NûJINHA editörü Malva Mihemed, ajansın kuruluş amacını şu sözlerle ifade etti: “Kadınların sesi olmak için NûJINHA adlı kadın ajansını kurduk. Kadınların sesini duyurmak istedik. Ajansımızı kurduktan sonra kadın gazetecilerin sayısı gün geçtikçe arttı. Orta Doğu'da bir savaş sürüyor; bu, özel bir savaş ve bir enformasyon savaşıdır. Bu nedenle ajansımızı kadınların rengiyle kurmak istedik. Her gün zorluklarla karşılaşıyoruz ancak kadınların sesi giderek daha fazla yayılıyor."
 
‘Kendimizi dünyanın her yerindeki kadınlara ulaştırmak istiyoruz’
 
Malva Mihemed, ajansın 6 dilde yayın yaptığını belirterek, “Ajansımız kadın diliyle yayın yapıyor. Bu diller aracılığıyla kendimizi dünyanın her yerindeki kadınlara ulaştırmak istiyoruz. Kadınların birbirlerini anlaması ve ortak bir hissiyat geliştirmesi için bu çok önemli. Bu sayede kadınların hikayelerini farklı dillerde de dünyaya ulaştırmaya çalışıyoruz" dedi.
 
‘Kadınların hikayelerini duyurmak istedik’
 
Kadınların hikayelerine odaklandıklarını ifade eden Malva Mihemed, “Kadınların çok sayıda hikayesi var ve biz bunları duyurmak istedik. Bunlar arasında Êzidî kadınların hikayeleri de vardı. Tüm acılara rağmen direnmeye devam ettiler. Ayrıca Afganistan, Sudan ve İran’daki kadınların 'Jin, Jiyan, Azadî' sloganı çerçevesinde gösterdikleri direnişi gündeme taşıdık. Kadınlar mücadeleleriyle sınırları aştılar ve bu mücadele dünyada büyük bir etki yarattı. Örneğin kadınların saçlarını kesmeleri dünyada bir etki yarattı. Bu direnişin haberleri de önemli bir fark yarattı” şeklinde konuştu.
 
‘Kadınlar büyük bir direniş sergiliyor’
 
Malva Mihemed, kadın gazetecilerin tüm engellere rağmen direndiğini belirterek şu sözleri ekledi: “Gazetecilikte engeller çok fazla. Bir adım attığınızda bu engellerle karşılaşıyorsunuz. Özellikle Orta Doğu'da kadınlara yönelik ataerkil bir zihniyet var. Bu nedenle kadın hikayelerini gündeme getirerek, ön plana çıkarmaya çalıştığımızda önümüze engeller çıkıyor. Ancak kadınlar büyük bir direniş sergiliyor. Kadınlar kalem, kamera ve sesleriyle de toplumu değiştirebilir. Şimdiye kadar birçok kadına ulaştık, ancak daha fazlasına ulaşmamız gerekiyor. Dünyanın birçok yerinde muhabirlerimiz. Haber ağımız genişliyor ve uzun vadede daha fazla kadına ulaşmaya çalışıyoruz.
 
Kadınlar hakikatlerinin peşinden gidiyor
 
Eskiden kadın gazetecilerin sayısı azdı. Ancak şimdi bu sayı arttı, çünkü kadınlar bir noktaya ulaştılar. Artık ‘sesimizi yükseltebiliriz’ diyebiliyorlar. Kadınlar artık televizyonlarda, ajanslarda ve gazetelerde çalışıyorlar. Kadınlar kendi hakikatlerini biliyor ve bu hakikatlerin peşinden gidiyor. Gazetecilik, bu hakikatleri ortaya çıkarmak için çok önemli.”
 
‘Kadınlar ataerkil zihniyete karşı mücadele ediyor’
 
Kadınların erkek egemen zihniyete karşı mücadele ettiğini hatırlatan Malva Mihemed, “Erkek egemen devletler, iletişim araçlarını kendi çıkarları ve iktidarlarını sürdürmek için kullanıyor. Bu zihniyetin hizmetinde çalışan kadınlar da var. Ancak biz kadın ajansı olarak kadınların hakikati ve doğal güzelliklerini ortaya koyuyoruz. Kadınlar, ataerkil zihniyete karşı çıkmalı. Biz de haberlerimizle kadınların her şeyi başarabileceğini söylüyoruz. Sadece erkekler gazetecilik mesleğini yapmaz; kadınlar da yapabilir. Kadınlar toplumun temelidir. Biz de bunu haberlerimizle gösteriyoruz" şeklinde konuştu.
 
‘Dijital medyada kirli bir savaş yürütülüyor’
 
Malva Mihemed, dijital medyanın önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Dijital medyanın etkisi çok büyük. Topluma ulaşmak için bu araçları iyi kullanmak gerekiyor. Ancak iktidarlar, toplumu manipüle etmek için dijital medya üzerinden kirli bir savaş yürütüyor. Bu yüzden çalışmalarımız bu dönemde ve gelecekte çok önemli.”
 
‘Kadınların sesi olacağız’
 
Malva Mihemed, kadın gazetecilerle birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirterek, “Bütün kadın gazetecilere selamlarımızı gönderiyoruz. Özellikle savaş bölgelerinde büyük engellerle karşılaşan kadınlara. Birlikte bu yolu yürüyeceğiz ve kadınların sesi olacağız. Hiçbir zaman pes etmeyeceğiz, mücadelemizi sürdüreceğiz. Umudumuz, sesimizin daha fazla yayılması ve destek bulmasıdır ” dedi.
 
‘Kadınların hikayeleri bazen bizim için deneyim oldu’
 
NûJINHA muhabiri Silva El İbrahim, kadınların hikayelerinin kendileri için birer deneyim olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kadın gazeteciler gerçekten büyük engellerle karşılaşıyor. Biz birçok hikayeye tanık olduk. Özellikle ataerkil zihniyetin hakim olduğu bölgelerde kadınlar hâlâ baskı altında. Devletler kadınların özgürce konuşmasına izin vermiyor. Kadınların hikayeleri, onların direnişlerini anlamamızı sağladı. Biz de bu hikayeleri aktararak kadınların yaşadıklarını gündeme taşıyoruz. NûJINHA olarak kadınların acılarına, direnişlerine ve hakikatlerine odaklanıyoruz.”
 
‘Kadınların özgürlük ve fikirlerinin güzelliğini ortaya koymak istiyoruz’
 
Dijital medyayı etkili kullanmak istediklerini söyleyen Silva El İbrahim, “Dijital medya çok yaygın kullanıldığından büyük bir rolü var. Ancak dijital medyanın kötüye kullanımına karşı biz NûJINHA olarak bu araçları doğru bir şekilde kullanmak istiyoruz. Kültür, sanat ve siyasete dair haberlerimizle kadınların bu alanlardaki kazanımlarına ve yaratımlarına odaklanarak, bu anlamda toplumu ve kadını pozitif bir yerden etkilemek istiyoruz.  Özgürlük ve kadınların fikirlerinin güzelliğini ortaya koyarak toplum üzerinde olumlu bir etki yaratmak istiyoruz. Kadın bilinci ile nasıl bir toplumsal özgürleşmeye gidilebileceğini işlemek istiyoruz. Bu anlamda farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
‘Kadınların kalemlerini ve kameralarını yerde bırakmayacağız’
 
Silva El İbrahim son olarak şunları söyledi: “NûJINHA’nın 4’üncü yıl dönümünde tüm gazetecilere selamlarımızı gönderiyoruz. Savaş bölgelerinde gazetecilik yapmak başlı başına bir devrimdir. Bu yolda hayatını kaybeden gazetecilere söz veriyoruz; onların kameralarını ve kalemlerini asla yerde bırakmayacağız. Kadınların tarihini yazacak ve topluma bir hafıza olacağız."