'Yeni Suriye'yi kadınların iradesi ile yaratmak istiyoruz'

  • 09:07 6 Ocak 2025
  • Güncel
 
Derya Ren
 
RIHA - Kuzey ve Doğu Suriye başta olmak üzere Suriye’nin genelinde kadın kazanımlarının tehlike altına girdiğini belirten Kongra Star Qamişlo Kantonu Sözcüsü îbtîşam Hisen, “Kadınlar arasında kurulacak olan birlik için çalışma yürütüyorlar. Suriye’de yaşanan tüm kadınlara çağrıda bulunuyoruz. Kadınların sesiyle, sözü ve iradesiyle yeni bir Suriye yaratmak istiyoruz, bu yüzden birlik olalım” dedi.
 
HTŞ’nin ve bölgede pay alma peşinde olan hegemon güçlerin fiili ve dolaylı saldırıları sonrasında 61 yıllık Baas rejimi yıkıldı. Baas rejimin yıkılmasıyla birlikte Suriye başta olmak üzere Orta Doğu bir belirsizlik içine girerken, HTŞ Şam’da geçici hükümet ilan etti. Oluşan bu kaos ve krizden kaynaklı kadınların yaşam alanları daraltılmaya çalışırken, kadınlar ise yok sayılmaya karşı yaşamın birçok alanında mücadelesini sürdürüyor.
 
HTŞ’nin kurmuş olduğu geçici hükümette kadınların konumunda ilişkin ve Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınların vermiş olduğu mücadeleye ilişkin Kongra Star Qamişlo Kantonu Sözcüsü îbtîşam Hisen, değerlendirmelerde bulundu.  
 
‘Kadınlara büyük roller verildi’
 
Rojava devriminde kadınların öncü rol oynadığını belirten îbtîşam Hisen, devrimden önce de kadınların mücadele etme ve kendi iradeleri ile yaşamlarını sürdürmenin zeminin yaratılmaya çalışıldığını söyledi. îbtîşam Hisen, “Devrimden önce yüzlerce kadın özgür yaşam için dağlara çıktılar ve özgürlük için büyük bedeller verdiler. 40 yıldır verilen özgürlük mücadelesiyle beraber kadınların kendi kazanımları oldu. Bu kazanımlar da Rojava’da yeni bir yaşamın inşa edilmesinin zemini oldu. Kadın özgürlük mücadelesi burada diğer halkları kucaklayarak yeni bir oluşumun önünü açtılar. Bu kucaklaşma salt bir alanla sınırlı kalmadı, basın, sağlık, eğitim, diplomasi, siyasi ve askeri yapıldı. Ve kadınlara büyük roller verildi” diye konuştu.
 
Kadın örgütlenmesi
 
“Kadınların Rojava’da yarattığı ilham dünya kadınlarına örnek oldu” diyen îbtîşam Hisen, devamında şunları söyledi: “Rojava devriminden alınan ilhamla Rojhilat’ta bir kadın serhildanı ortaya çıktı. Bu çok önemlidir. Kadın devrimi tüm dünya da büyük bir etki yarattı. Rojava’da kadınların oluşturduğu sistemi diğer ülkedeki kadınlar örnek alarak onlar da kendi örgütlenmelerini bu temelde yapmaya çalıştılar.”
 
Geçici hükümette kadınların yeri
 
Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınların zor koşullarda yaşadıklarını ancak örgütlenmelerinden taviz vermediklerini sözlerine ekleyen  îbtîşam Hisen, “Rojava devrimiyle beraber kadınların nasıl özgür yaşam alanlarını oluşturduklarını gördük. HTŞ’nin şuan kurmuş olduğu geçici hükümette kadınların yerinin olmadığını görüyoruz. Şuan Suriye’de din siyasi bir malzeme olarak kullanılmaya çalışılıyor. Oluşan yeni hükümette de kadınların kazanımları yok sayılmak isteniyor. 13 yıldır kadınların vermiş olduğu bedel ortadadır. Bundan kaynaklı kimse kadınların elde etmiş olduğu kazanımlara göz dikmesin” dedi.
 
‘Birlik olalım’
 
îbtîşam Hisen, kadınların Kuzey ve Doğu Suriye’de kölelik bağlarını kopardığına dikkat çekerek, “Kadınlar tekrardan kölelik bağlarıyla bağlanmak isteniyor. Şuan Aleviler’e yönelik gerçekleşen saldırıları görüyoruz. Yaşanan bu katliam bu gün Alevi’lere yönelik yapılıyor. Ancak yarın bize de sıra gelir. Nasıl ki El-Nusra katliam yapıyorduysa bugün yeni hükümet yapıyor. Kendi oluşumlarını kadınların üzerinde yapmak istiyorlar. Çünkü özgür kadınla birlikte özgür yaşamın yaratılacağını biliyorlar. Kurulan bu yeni hükümet bu şekliyle devam ederse kabul edilemez. Kadınlar şuan Kuzey ve Doğu Suriye’de çalışmalarına devam ediyorlar. Kadınlar arasında kurulacak olan birlik için çalışma yürütüyorlar. Suriye’de yaşanan tüm kadınlara çağrıda bulunuyoruz. Kadınların sesiyle, sözü ve iradesiyle yeni bir Suriye yaratmak istiyoruz, bu yüzden birlik olalım” diye ekledi.