DEM Parti’den polis şiddetine dair araştırma önergesi

  • 15:01 11 Kasım 2024
  • Siyaset
 
 
ANKARA – DEM Parti Meclis Grup Başkanvekilleri, kayyım atamalarına karşı direnişte yer alan yurttaşlara dönük polis şiddeti ve hak ihlallerinin araştırılmasını istedi. 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, Mêrdîn, Êlih ve Xelfeti ile Esenyurt belediyelerine kayyım atanması ardından başlayan direnişte yer alan yurttaşlara dönük polis şiddetini Meclis gündemine taşıdı.  Başkanvekilleri, konuyla ilgili polis şiddeti ve yaşanan hak ihlallerinin araştırılması için Meclis Başkanlığı’na önerge verdi. 
 
‘Halk iradesinin ihlalidir’
 
Önergede şu ifadeler yer aldı: “31 Ekim’de İstanbul/Esenyurt ve 4 Kasım’da Mardin, Batman, Urfa/Halfeti belediyelerine kayyım atanması, halk iradesinin yok sayıldığını ve demokrasiye karşı bir darbe anlayışının yürürlükte olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Seçilen belediye eş başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanması, demokratik süreçlerin ve halk iradesinin ihlalidir. Halk, seçtikleri belediye eş başkanlarını savunarak, kayyım atamalarına karşı protesto eylemleri gerçekleştirmiş ve belediyelere sahip çıkma çağrısında bulunmuştur. Ancak, bu barışçıl protestolar, kolluk şiddetiyle bastırılmak istenmiştir.
 
Yüzlerce kişi işkenceye uğradı 
 
Batman, Mardin ve Halfeti’de kayyım karşıtı protestolara katılanlar kolluk kuvvetlerinin orantısız şiddetiyle karşı karşıya kalmış, yüzlerce kişi gözaltına alınmış ve işkenceye tabi tutulmuştur. Özellikle Batman’da sivil polislerin hukuksuz şekilde gözaltı işlemleri gerçekleştirdiği, basın mensuplarının hedef alındığı, halka şiddet uygulandığı bilinmektedir. Halkın yerel yönetim iradesine sahip çıkarak gerçekleştirdiği gösteri ve protestolar karşısında ağır insan hakları ihlalleri içeren uygulamaların açığa çıkması, demokratik hak ve taleplerin karşısına şiddeti ve işkenceyi yerleştirmek anlamına gelmektedir. Bu nedenle, kayyım atamaları sonrasında yaşanan hak ihlallerinin boyutlarının tespit edilmesi, sorumluların belirlenmesi ve mağdurlara adil bir çözüm sunulması amacıyla araştırılması talep edilmiştir.”