Güney Kurdistan Kadın Cephesi: Sesimizi yükseltelim

  • 12:36 10 Ekim 2024
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ - Güney Kurdistan Kadın Cephesi, yaptığı açıklamada 20 Ekim seçimlerinde halkı ve kadınları saldırılara ve ihanetlere karşı seslerini yükseltmeye çağırdı. Açıklamada, kadın özgürlüğü ve ulusal kimlik için güçlü bir duruş sergilemenin önemi vurgulandı.
 
Güney Kurdistan’da 20 Ekim'de yapılacak parlamento seçimleri için halk sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Seçimlerde toplamda 13 siyasi parti, iki koalisyon ve 124 bağımsız aday yarışacak.
 
Seçimlere yönelik tavrını belirleyen Güney Kurdistan Kadın Cephesi, yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Güney Kurdistanlı yurttaşlar, bölgeye yönelik saldırılara ve ihanetlere karşı seçimlerde güçlü bir şekilde seslerini yükseltmeye davet edildi.
 
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 
 
“Özgür bir Kurdistan ve demokratik bir yaşam için tüm halk ve Güney Kurdistan kadınlarına çağrımızdır. Güney Kurdistan, zorlu şartlar ve ağır baskılar altında seçimlere gidiyor. Bir yandan savaş ve çatışmalar sürerken, diğer yandan kültürel, kimliksel ve sosyal baskılar halk ve kadınlar üzerinde yoğun bir şekilde hissediliyor. Bu süreçte kadınlar katlediliyor, intihara sürükleniyor, şiddete maruz kalıyor.
 
Gerekli adımlar atılmalı
 
Bu 33 yıllık süreçte, Güney Kurdistan halkı üzerindeki egemenlik kargaşa, işsizlik, yoksulluk, toplumsal baskı ve belli bir ailenin zenginleşmesi üzerine inşa edildi. Güney Kurdistan’da yaşayan diğer ailelerin çocuklarının hakları gasp edilirken, Güney Kurdistan toprakları işgalcilere teslim edildi. Bu halk için demokrasi ve özgürlüğün sağlanması hususunda herhangi bir çaba olmadı. Bugün, kayıplarımızın nedeni ihanettir. Mevcut yönetim artık Kürt halkının yüzlerce yıllık direnişine karşı bir tehdit oluşturuyor. Bugün Güney Kurdistan hükümeti Kürtlerin umutlarını söndürüyor. Bu yüzden, seçimlerin önemi yadsınamaz. Özellikle kadınlar, işgale karşı mücadelelerinde ve taleplerinde daha kararlı olmalılar. Bu dönemde bu zihniyete karşı mücadele edilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır.
 
Kadın mücadelesi uzun ve onurludur
 
Güney Kurdistan’da kadın mücadelesinin tarihi oldukça uzun ve onurludur. Ancak mevcut yönetimler, bu tarihi unutturmaya çalışıyor ve kadınların kendi mirasına sahip çıkmalarını engelliyor. Bugün erkek egemenliği ve patriarkal yapı, toplumsal sorunlara neden olmaktadır. Her alanda kadınların hakları yok sayılmakta ve bu durum giderek daha da derinleşmektedir. Kadınların ailede, okullarda ve parlamentolarda kendilerine yer bulmaları gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır.
 
Bu seçim, tarihi bir seçimdir’
 
Bu seçim, Kürt halkı için tarihi bir seçimdir. Şu ana kadar bin 191 adaydan 368’i kadınlardan oluşmaktadır. Bu kadın adayların çoğu, seçilmeleri zor olan yerlerden aday gösterilmiştir. Ancak umuyoruz ki tüm adaletsizliklere ve haksızlıklara karşı, kadın adayların sayısı parlamentoda artacaktır. Şu anki parlamentoda kadınlarla ilgili alınan kararlar genelde erkeklerin kontrolündedir. Tüm yaşam alanlarında kadınların yer alması ve karar alma süreçlerine etkin bir şekilde katılması gerekmektedir.
 
Birlikte hareket etmeliyiz
 
Güney Kurdistan Kadın Cephesi olarak, parlamento çalışmalarına katılmak için çaba sarf ediyoruz. Bazı kadınlar, parlamenterlik görevini üstlenerek hem kendi hem de toplumlarının sorunlarına çözüm bulmak adına mücadele ediyor. Bu konuda kadın adayların parlamentoda umut ve dayanışma içinde yer alması için birlikte hareket etmeliyiz.
 
Kadın adaylar seslerini duyurmalı
 
Bu bağlamda, halkımıza ve kadınlara çağrıda bulunuyoruz. Çok ciddi bir süreçten geçiyoruz. Egemen güçler bir kez daha dünyayı bölerken, Kurdistan’ı da pazar haline getirmeye çalışıyor. Bu yüzden, her zaman ulusal kimlik ve tüm Kurdistan’ın özgürlüğünü esas almalıyız. Bu seçimde ihanet karşısında çıkarılacak her ses, işgalcilerin kalbinde bir darbe olacaktır. Halkımız ve özgürlük yanlısı kadın adaylar seslerini duyurmalı, kadınların özgürlüğü, ulusal kimlik, demokratik değerler ve ekolojik denge konularında net bir tutum sergilemelidir.
 
Kadın özgürlüğü için güçlü bir duruş sergilenmeli
 
Bu seçimde her aday, ihanet ve toprağını satanlara (xak firoş) karşı duruş sergilemelidir. Kadınların acıları ve kayıpları göz önünde bulundurulmalı ve cinayet, şiddet ve işsizlik sorunlarına yönelik projeler geliştirilmelidir. Mücadele ve kadın özgürlüğü için güçlü bir duruş sergilenmelidir. Güney Kurdistan’da bulunan tüm etnik gruplar, demokratik bir şekilde karşılıklı bir arada yaşamayı hedeflemelidir. Doğanın tahrip edilmesine karşı sesiz kalmamalı ve ekolojik projelere odaklanılmalıdır. Tüm bu alanlarda seslerini yükseltmeye cesaret edenlerin sayısı artmalıdır.
 
Kadınlar ve Kürt halkı için sesimizi yükseltiyoruz
 
Sonuç olarak demokrasi ve özgürlüğün yanında saf tutuyor, kadınlar ve Kürt halkı için sesimizi yükseltiyoruz. Bugün seçimlere katılan kadınlar, parlamentoda yer almayı hedefliyor ve mücadelelerini sürdürüyor. Bu seçimden sonra da kadınların parlamenterlik görevlerini yerine getirmek için daha fazla çaba sarf edeceğini umuyor; toplum ve kadın haklarının, doğanın korunması adına önemli adımlar atılacağına inanıyoruz.”