Stratejik planın ilk adımı: Kadınlar ne istiyor?

  • 09:05 21 Temmuz 2024
  • Güncel
 
WAN - Kadın çalışmalarının startını Jinkart uygulamasıyla veren Wan Büyükşehir Belediyesi, kadına yönelik çalışmalarını devam ettirmek adına ilk adım olarak "Kadınlar ne istiyor?" sorusuyla başlanarak alınan öneri ve taleplerle 5 yıllık stratejik planlamasını devreye sokmaya hazırlanıyor. 
 
Wan Büyükşehir Belediyesi, kadına yönelik 5 yıllık stratejik planlamalarını şimdiye kadar yapılan görüşmeler, anket çalışmaları ve kadına yönelik öneriler üzerine kurmak adına çalışmalarını sürdürüyor. Yakın zamanda bütün kadın kurumlarının katılımıyla yapılacak olan Kadın Çalıştayı ile kadına yönelik 5 yıllık stratejik planlama belirlendi. 
 
Kadına yönelik şimdiye kadar yapılan ve belirlenen planlamaları Wan Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Leyla Çelik ajansımıza anlattı.
 
‘Ekolojik ve kadın özgürlükçü kentler’
 
Kısa, orta ve uzun dönemde stratejik planlamaları olduğunu, kadına yönelik stratejik planlamalarda ise önceliği kadının üretimde yer almasına verdiklerini dile getiren Leyla, “Kadına yönelik stratejik planlamalarımızda en çok değindiğimiz nokta kadının üretimde yer alması, kadınların üretmesi, üretime odaklı olması. Çünkü geçmişimize baktığımızda kadınların son 8 yılda daha çok evlere hapsedildiği, mutfaklara kapatıldığı, aslında kadın kimliğinin yok edilmek istendiği ve kadının çocuk doğurmaktan, evini temizlemekten başka bir amacının olmadığı zihniyetiyle yetişmesini ve ilerlemesini istemiyoruz. Kadının aslında kim olduğunu, neler yapabileceğini, ne anlamda güçlenmesi gerektiğini biz kentimizde buna yönelik dirençli, ekolojik ve kadın özgürlükçü kentler kurmak adına kadın stratejik planlamamızı oluşturacağız.”
 
Kadın ve sivil toplum örgütleri ziyaret edilecek
 
Çalışmalarına, kadın kurumlarına ve sivil toplum örgütlerine yaptıkları ziyaretlerle başlayarak kadın çalışmalarına yönelik önerilerini aldıklarını söyleyen Leyla, “Kentimizi kadınlarla beraber inşa etmeye yönelik stratejik planlamalarımızı oluşturacağız. Kadın kurumlarımızla görüşmelerimiz sürüyor. Şu anki stratejik plan çalışmamızda en çok değindiğimiz nokta, kadına yönelik üretim odaklı, kadının hangi anlamda mağduriyet yaşadığı ve kadının aslında ne olmak istediği, ne yapmak istediği üzerinde duruyoruz” dedi.
 
İlk çalışma ‘kadınlar ne istiyor’ olacak
 
Leyla, kadına yönelik ilk olarak çalışmalarına kadınların isteklerinin ne olduğunu öğrenmekle başladıklarını ve bunu bir anket çalışmasıyla kadınlara sorarak belirlediklerini paylaştı. Leyla şöyle devam etti: “Anket çalışmamızda özellikle kadın butonuyla birlikte, kadına özel sorularımız olacak. Sorulara bir örnek vermek gerekirse; Kadın Kültür Evleri kuracağız, kadınların o evlerin içerisinde neler olduğuna dair bir soru ve kadınların önerisi üzerine, kentimizde yaşayan kadınların bizden neler beklediği, ne yapmak istedikleri, hangi alanda kendilerini geliştirmek istedikleri noktasında kadınlara bu soruyu sorduk. Sonrasında kadınlardan bu anlamda görüş ve öneriler aldık.”
 
Kentte yapılan “Kadın Stratejik Planlama” çalıştayının önemini vurgulayan Leyla, bu çalıştayda sunulan öneriler kapsamında stratejik planlamaların belirleneceğini ekledi. 
 
Jinkart çalışması hayata geçti 
 
Belediyenin Jinkart çalışmasından söz eden Leyla, bu kartın, tasarruf tedbirleri sebebiyle bütün kadınlara verilemediğini dile getirdi. Leyla şu ifadeleri kullandı: “Dilerdik ki kentimizdeki tüm kadınlara ücretsiz ulaşım sağlayalım, ama şu an tasarruf tedbirlerinden dolayı sadece ekonomik durumu yeterli olmayan, Sosyal Daire Başkanlığı’na başvuran kadınlara bu Jinkartları vereceğiz. En azından ulaşım noktasında kadınlar biraz rahatlamış olacaklar.”
 
Güvenli yaşam alanları yapılacak
 
Kadınlara yönelik sağlık taramalarına başlanacağını, dış ilçeler de dahil her yere sağlık hizmeti götüreceklerini kaydeden Leyla, tüm ilçelerde ilk adım istasyonu kurulacağını belirtti. Leyla, “Bu ilk adım istasyonları kadına şiddetle mücadelede bizim için çok önem arz ediyor. Sığınaklarımız olacak tabi, adına sığınak diyoruz ama bu alan kadının tamamen güvenli yaşam alanı olacak. Bu noktada birçok kadın arkadaşımız belki bu anlamda kendilerini tanıyacak, yeniden hayata tutunmaya başlayacak. Kendilerini üretime odaklı zihinsel anlamda veya psikolojik ve fiziksel anlamda güçlü hissetmek adına güzel yaşam alanları oluşturacağız. Bu yaşam alanlarında ailesinden, eşinden veya toplumdan tamamen sıyrılmak değil, aksine topluma ne kadar dahil olduğunu, ne kadar güçlü olduğunu, isterse her şeyi yapabileceği anlamında psikolojik destek ve yine üretime odaklı eğitimler, seminerler verilecek” sözlerini  kullandı.
 
‘Ne kadar güçlü olduğumuzu birbirimize hissettirmeliyiz’
 
Kadınların birbirinden güç aldığını ve bir araya gelerek birbirine dokunmasının önemini vurgulayan Leyla, “Ne kadar güçlü olduğumuzu ve ayakta durabileceğimizi birbirimize hissettirmemiz gerekiyor. Son yıllarda özellikle insanların eve kapanmasından sonra toplumdan, sosyal hayattan soyutlanmış bir yaşam idame ettiriyoruz. Ancak büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerimiz bünyesinde kadına yönelik yapılacak çalışmalarda belki piknikler, çay saatleri gibi ufak ama etkili etkinlikler yine üretime odaklı yapacağımız semt pazarlarında kadınların bir arada olduğu, hem üretip hem psikolojik olarak hem de maddi açıdan kendilerini güçlendirme noktasında bizim için önemli bir adım olacaktır. Bu noktada büyük bir ilerleme kat edeceğiz” diye konuştu.
 
Enerji odaklı ekolojik çalışmalar yapılacak
 
Leyla son olarak ekolojik alandaki planlamalarına değinerek, “Ekolojik olarak kentin ne kadar betonlaşmanın içinde olduğunu ve kentin insanların yaşamlarını mecburen dört duvar arasında idame ettirdikleri bir hayat söz konusu. Daha çok yenilenebilir, sürdürülebilir ve daha dirençli kentler kurmak adına da stratejik planlamalarımız olacak. Daha çok yeşile, doğaya dönük sürdürülebilir, geri dönüşümü mümkün olan enerjilere odaklı çalışmalarımız yine stratejik planlamamız içinde yer alıyor. Buna dönük belediye çalışmalarımız olacaktır” dedi. 
 
 
 

Etiketler:

Okumadan geçme!