3 Temmuz 2015: ‘Barış için ısrar ediyoruz!’ metni yayınlandı

  • 09:05 3 Temmuz 2024
  • Tarihte Bugün
 
 
Aralarında Barış İçin Kadın Girişimi, Anarsişt Kadınlar,  Ankara Feminist Kolektif gibi oluşumların yer aldığı Türkiye’nin her yerinden kadın örgütleri, 3 Temmuz 2015’te bir çağrı metni yayımlayarak, Türkiye'nin savaş planlarına karşı “Barış için ısrar ediyoruz!” dedi. 
 
Kadın örgütleri, Türkiye'nin savaş planlarına karşı siyasetçilere, medyaya, kadınlara “barış” çağrısı yaptı.
 
Tarihte bugün öne çıkan gelişmelerden bazıları şunlar: 
 
1860: Amerikalı ilk feminist yazarlardan Charlotte Perkins Gilman bugün dünyaya geldi. Babası tanınmış entelektüel bir ailedendi ancak iki çocuğunu büyütmeyi eşine bırakarak evi terk etti. Charlotte çocukluğu boyunca sık sık taşınmak zorunda kaldı, eğitimi aksadı. Ressam Charles Stetson ile 1884’te evlendi, Katherine isimli bir kızları oldu. On yıl kadar süren evliliğinde Charlotte, şiddetli depresyon dönemleri yaşadı ve bu nedenle bir dizi tuhaf “tedavi”ye maruz kaldı. Kızının bakımıyla “yeterince iyi” ilgilenemediği için de acı çekti. Doğum sonrası depresyon deneyiminden esinlenerek yazdığı ünlü kısa öyküsü Sarı Duvar Kağıdı 1892’de yayınlandı.
 
2014: Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG) tarafından 28 Haziran’da İstanbul’da düzenlenen “Kadınlar Çözüm Sürecini Konuşuyor, Barışta Israr Ediyor” konferansının sonuç bildirgesi açıklandı. BİKG’in ilk konferansını 2013 yılında gerçekleştirdiği belirtilen bildirgeye göre kadınlar, tüm yasal metin ve düzenlemelerin kadınlar lehine değiştirilmesi için mücadeleye devam edecek, müzakere sürecinde kadınların eşit temsilinin sağlanması için aktif katılımdaki ısrarları sürecek, batıda kadınların savaşı nasıl yaşadığını anlamak için hakikat çalışması yapılacak. Konferansta ayrıca PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşülmesi önerisinin de yapıldığı belirtildi.
 
2018: Tunus’ta ilk kez bir kadın belediye başkanı seçildi. Suad Abdurrahim isimli kadın, muhafazakar Ennahdha Partisi’nden belediye başkanı adayı olduğu seçimleri kazandı. Seçilmesinin ardından kısa bir açıklama yapan Suad, “Bu zaferi ülkemin bütün kadınlarına hediye ediyorum” dedi. Suad, belediye meclis üyeleri tarafından 22’ye karşı 26 oyla seçildi.
 
2022: Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5’inci Olağan Büyük Kongresi’ni, Ankara’da bulunan Arena Spor Salonu’nda “Çözüm Biz’de” ve “Serkeftin ya me ye” sloganıyla gerçekleştirdi.