
Midyad’dan Hezex’e atık su krizi Meclis gündeminde
- 14:07 9 Temmuz 2025
- Siyaset
ANKARA – DEM Parti milletvekilleri Beritan Güneş Altın ve Newroz Uysal Aslan, Midyad’dan Hezex’e kadar yayılan kanalizasyon kirliliğini Meclis’e taşıdı: “Çocuklar hasta, hayvanlar ölüyor, Dicle kirleniyor. Kayyım neden adım atmıyor?”
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş ile Şirnex Milletvekili Newroz Uysal, Mêrdîn ve Midyad’dan başlayarak Şirnex Hezex’e (İdil) kadar yayılan çevre kirliliğine dikkat çekerek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi sundu.
Milletvekilleri, Midyad’daki yıllardır çözülemeyen altyapı ve kanalizasyon sorunlarının halk sağlığını tehdit ettiğini, bölgedeki köylerden geçen atık suların Dicle Nehri’ne karışarak çevre felaketine yol açtığını belirtti.
‘Pis su nehri’ köylerden geçerek Dicle’ye ulaşıyor
Önergede, yaklaşık 20 yıldır hiçbir arıtma işlemine tabi tutulmadan doğrudan doğaya bırakılan atık suların, Midyad’a bağlı Mizîzex (Doğançay) ve Xirbê Xelid (Tulgalı) köylerinden geçtiği, bölgede yoğun pis koku, böceklenme ve sağlık sorunlarına yol açtığı ifade edildi. Atık suya temas eden hayvanların hastalandığı belirtilen önergede ayrıca, çevresinde oynayan çocukların çeşitli sağlık sorunları yaşadığı yönünde yurttaşlardan geri bildirim alındığı kaydedildi. Önergede, kirliliğin yalnızca Midyad’la sınırlı kalmadığı; Hezex’e bağlı Bosîrê (Güzelova), Xana Heso, Bazgurê mezraları ile Xwarîk (Topraklı), Xaltan (Işık) ve Hespist (Yarbaşı) köylerine kadar yayıldığı aktarıldı.
‘Kayyım döneminde hiçbir adım atılmadı’
31 Mart 2024 seçimlerinde halk iradesiyle DEM Parti yönetimine geçen Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi’nin, eşbaşkanlar Ahmet Türk ve Devrim Demir öncülüğünde çevre kirliliğine ilişkin araştırmalar başlattığı, ancak 2 Kasım 2024’te belediyeye yeniden kayyım atanmasının ardından çalışmaların durdurulduğu hatırlatılan önergede, kayyım yönetiminin yaklaşık dokuz aydır bu konuda hiçbir adım atılmadığı kaydedildi.
İçişleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yanıtlanması istenen sorular şunlar:
“*Midyat başta olmak üzere Mardin genelinde kanalizasyon altyapısı bulunmayan veya işlevsiz olan yerleşim yerleri nerelerdir? Bu eksikliklere ilişkin herhangi bir tespit ve planlama yapılmış mıdır?
*Mizîzex ve Xirbê Xelid köylerinden geçen atık sudan kaynaklı çevre tahribatına yönelik bir denetim veya müdahale gerçekleştirilmiş midir?
*Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyım yönetiminin bu konuda herhangi bir adım atmamasının gerekçesi nedir? Bakanlığınızca bir inceleme yapılmış mıdır?
*Atık sudan etkilenen hayvanlara veya çocuklara dair Bakanlığınıza ulaşan bir veri, sağlık raporu ya da şikâyet mevcut mudur? Bu konuda bir halk sağlığı taraması planlanmakta mıdır?”