DFG raporu: Haziran’da gazetecilere baskı ve tutuklamalar arttı

  • 13:54 3 Temmuz 2025
  • Güncel
 
 
AMED – DFG’nin raporuna göre Haziran ayında 16 gazeteci gözaltına alınırken 6’sı tutuklandı. Leman dergisine yönelik baskın, tehditler, işten çıkarmalar ve sosyal hak gaspları basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırıların arttığını bir kez daha gözler önüne serdi.
 
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Haziran ayına ilişkin hazırladığı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporunu kamuoyuna sundu. Raporda, Haziran ayının ifade ve düşünce özgürlüğü açısından en fazla saldırının yaşandığı ay olduğuna dikkat çekildi. Leman Dergisi’ne yönelik gerçekleştirilen saldırının ise bu sistematik baskıların devamı olduğu belirtildi.
 
Haziran’da 16 gazeteci gözaltında, 6’sı tutuklandı
 
Raporda, Haziran ayında toplam 16 gazetecinin gözaltına alındığı, bunlardan 6’sının tutuklandığı kaydedildi. 3 Haziran’da Bianet Editörü Tuğçe Yılmaz’ın 301. madde gerekçe gösterilerek gözaltına alındığı, 13 Haziran’da ise gazeteciler Eylem Emel Yılmaz, Ozan Cırık, Yavuz Akengin ve Dicle Baştürk’ün yurtdışındaki bazı kurumlara telifli haber yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklandığı aktarıldı. Aynı operasyonda Metin Yoksu’nun mahkemede ifade verdikten sonra tutuklandığı, 21 Haziran’da ise Gazeteci Fatih Altaylı’nın AKP’li Oktay Saral tarafından tehdit edildikten saatler sonra tutuklandığı belirtildi. Böylece, tutuklu gazeteci sayısı 34’e yükselmiş oldu.
 
Leman dergisine baskın 
 
Raporda Leman Dergisi’nin hedef alındığı saldırıya ilişkin, derginin ofisinin basıldığı ve çevredeki yurttaşların zarar gördüğü belirtildi. Derginin dört çalışanının işkenceyle gözaltına alınmasının, ifade özgürlüğü tarihine kara bir leke olarak geçtiği ifade edildi.
 
Gazetecilere tehdit ve yargı kıskacı 
 
Raporda, baskıların yalnızca gözaltılarla sınırlı kalmadığı, gazetecilerin yaptıkları haberlerden dolayı tehdit edildiği kaydedildi. Mezopotamya Ajansı’ndan Zeynep Durgut’un yaptığı ‘Fuhuş çetesi’ haberi nedeniyle tehdit edildiği, Alican Uludağ’ın ise jandarma karakolunda yaşanan işkence ve cinayet haberini yaptığı için benzer tehditlere maruz kaldığı aktarıldı. Haziran ayında 24 dosyada 26 gazetecinin yargılandığı, Diyarbakır’da Zilan Gül’ün gazete dağıtımı ve bir haberin içeriği nedeniyle 2 yıl 1 ay hapis cezası aldığı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca 9 gazeteci hakkında soruşturma başlatılırken, 13 gazeteci hakkında açılan soruşturmalar davaya dönüştü
 
İşten çıkarmalar ve sosyal hak ihlalleri 
 
Raporda, 16 basın emekçisinin ‘küçülme’ gerekçesiyle işten çıkarıldığı, gazetecilerin sosyal haklarına dönük ihlallerin sürdüğü vurgulandı. KRT’de çalışan 158 gazetecinin maaş ve yemek ücretlerinin ödenmediği, bu nedenle başlatılan eylemin 22’nci gününde kazanımla sonuçlandığı belirtildi.
 
Gazetecilik mücadelesi sürüyor
 
DFG, raporda basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırıların artarak sürdüğünü, buna karşı ortak mücadelenin elzem olduğunu vurguladı. Gazeteciliğin savunulmaya devam edileceği ve demokratik toplumun inşasında gazetecilerin öncü rolünü sürdüreceği belirtildi.
 
Hak ihlalleri tablosu
 
Haziran ayında gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlalleri dikkat çekici boyutlara ulaştı. Bu dönemde bir yayın kuruluşu hedef gösterilirken, 9 gazetecinin evine baskın düzenlendi ve toplam 16 gazeteci gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazetecilerden 6’sı tutuklanırken, 2 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı ve 6 gazeteci tehdit edildi. Ayrıca 2 gazetecinin haber takibi yapması engellenirken, cezaevinde bulunan 2 gazeteci de hak ihlali ile karşılaştı. Bu süreçte 9 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 13 gazeteci hakkında ise dava açıldı. Öte yandan bir gazeteci 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılırken, 26 gazeteci hakkında açılmış 24 dava devam ediyor. Baskı ve işten çıkarmalar da artarak sürdü; 16 gazeteci işten çıkarılırken, 158 gazetecinin sosyal ve ekonomik hakları gasp edildi. Medya kuruluşlarına yönelik cezalandırma uygulamaları da raporda yer aldı; 5 yayın kuruluşuna yüzde 3 ila 5 arasında para cezası verilirken, bir kanala 10 gün yayın durdurma cezası uygulandı. Ayrıca bir internet sitesi kapatıldı ve 3 haber ile 117 sosyal medya hesabı ve paylaşımına erişim engeli getirildi. Tüm bu veriler, Haziran ayında basın ve ifade özgürlüğünün sistematik bir biçimde ihlal edildiğini bir kez daha gözler önüne serdi.