Newroz Uysal: Kobanê zaferin sembolü oldu

  • 12:53 6 Ekim 2024
  • Güncel
ŞIRNEX- Şirnex’te 6-8 Ekim Kobanê eylemlerinin yıldönümü dolayısıyla yapılan açıklamada konuşan DEM Partili Newroz Uysal Aslan, “Kobanê, DAİŞ’e, DAİŞ zihniyetine ve Orta Doğu’daki karanlık zihniyete karşı direnişin, mücadelenin ve zaferin sembolü” dedi. 
 
Şirnex’te, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Tevgera Jinên Azad ( TJA) öncülüğünde 6-8 Ekim Kobanê eylemlerinin yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapıldı. DEM Parti il binası önünde yapılan açıklamaya, DEM Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi ile onlarca partili katıldı. 
 
‘Kanlı bir oyun başlatıldı’
 
“Kobanê rumeta me ye” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini okuyan DEM Parti Şirnex İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, 6-8 Ekim’de DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı birçok kentte protesto eylemlerinin yapıldığını ancak AKP-MHP iktidarının kontrolündeki güçlerin demokratik haklarını kullanan yurttaşlara saldırdığını hatırlattı. Abdullah, “AKP-MHP, barış gösterilerini bastırmak için paramiliter güçlerin önünü açarak, kanlı bir oyun başlattı. DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarını kınayan halkımıza yönelik saldırılar gerçekleştirildi. Onlarca parti üyemiz yaşamını yitirdi” dedi.  
 
‘Kobanê zaferin sembolü oldu’
 
Ardından konuşan Newroz, şunları belirtti: “Kobanê, DAİŞ’e, DAİŞ zihniyetine ve Orta Doğu’daki karanlık zihniyete karşı direnişin, mücadelenin ve zaferin sembolü oldu. Bütün dünya Kobanê’yi, Paramaz Kızılbaş, Arin Mirkan ve on binlerce şehidin adıyla anıyor. Kobanê, Kürt halkının mücadelesini, Rojava’daki statüsünü ve Kürt devrimcilerini bütün dünyaya tanıttı. Devlet, paramiliterler ve bazı çeteler, halkın direnişine saldırdı. O günlerde nelerin yaşandığı hala karanlıkta bırakıldı. Defalarca verilen araştırma önergeleri AKP-MHP tarafından reddedildi. Eğer o gün yaşananlar açığa çıkarılsaydı bugün Orta Doğu’nun içinde olduğu savaş belki de bu seviyede olmazdı.” 
 
Newroz, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) o süreçte dijital medyada paylaştığı mesajı bugünde sahiplendiklerini söyledi.
 
Açıklama “Bijî berxwedana Rojava” sloganıyla son buldu.