İran, tutsak Zeynep Celaliyan’ın tedavisini engelliyor

  • 18:32 3 Temmuz 2024
  • Dünya
HABER MERKEZİ - Kurdistan İnsan Hakları Ağı, İran’ın sağlık durumu kötüleşen Kürt siyasi tutsak Zeynep Celaliyan’ın cezaevi dışında tedavi edilmesini engellediğini duyurdu.
 
Kurdistan İnsan Hakları Ağı, Kürt siyasi tutsak Zeynep Celaliyan’ın sağlığı ciddi şekilde kötüleştiği ve tedavi görmesi gerektiğini belirterek İran rejiminin Zeynep’i cezaevi dışında tedavi edilmesini engellediğini duyurdu.
 
Kurdistan İnsan Hakları Örgütü, İran rejiminin Zeynep Celaliyan’ın sağlık durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, Zeynep’in sadece gözlem altında tutulduğunu ve ardından tekrar cezaevine gönderildiğini belirtti.
 
‘İran’ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdiği tek kadın siyasi tutsak’
 
Açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Haziran ayında İran rejimi iki defa Zeynep Celaliyan’ın önüne ‘pişmanlık mektubu’ adı altında bir belge koyarak imzalamasını istedi. Bu yazı, İran İstihbarat Teşkilatı (İtlaat) tarafından yazıldı ve Celaliyan’a bu belgeyi imzalayıncaya kadar tüm temel haklarından mahrum kalacağı söylendi. Zeynep Celaliyan’ın tedavi haklarının ihlal edilmesi nedeniyle, diğer sağlık sorunları da ortaya çıktı. Bunlar arasında göz ağrısı, görme kaybı, bağırsak problemleri, cilt döküntüleri ve mide rahatsızlıkları bulunuyor.
 
İran rejiminin 17 yıldır esir tuttuğu Kürt devrimci kadın Zeynep Celaliyan, İran’ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdiği tek kadın siyasi tutsak."