Birçok kent Wan’ın iradesi için ayakta

  • 22:05 2 Nisan 2024
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ- Halkı ses çıkarma ve basın açıklaması eylemlerine davet eden DEM Parti’nin çağrısına kulak verilen birçok kentte açıklama ve ses çıkarma eylemleri ile Kürt halkının iradesine sahip çıkılması çağrısı yapıldı.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), dijital medyadan, Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’a ilişkin geliştirilen darbe girişimine karşı halkı ses çıkarma eylemi ve basın açıklaması yapmaya davet etti.
 
Amed
 
DEM Parti il örgütleri tarafından yapılan çağrıya saat 21.00’da kulak veren halk ışıkları kapatma eyleminin yanı sıra tencere tavalarla ses çıkarma eylemleri gerçekleştirdi. Amed’in Bağlar ilçesinde halk balkonlara çıkarak ses eylemi gerçekleştirdi
 
Mêrdîn
 
Mêrdîn’in ilçelerinde ise ışıkları kapatma eylemleri yapılmasının yanı sıra basın açıklamaları gerçekleştirildi. Nisêbîn’de DEM Parti il binası önünde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Wan tarihte az rastlanır bir zafer almıştır. Wan halkı büyükşehir de dahil olmak üzere 14 belediyenin tümü için DEM Parti demiştir. İl Meclisinde ise birinci parti olmuştur. Wan halkı güçlü iradesini sandığa yansıtmış ve bu güçlü irade aynı zamanda kayyım rejimine verilen mesajdı. Halk bu kadar açık bir mesaj vermişken Wan’da hukuksuz girişimler devreye konulmuştur. Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan bütün prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş ve adaylığı yapılan incelemeler sonucu kabul edilmiştir. Zeydan Wan’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak kazanmıştır. Bu hukuksuz girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışının ürünüdür. Zeydan Wan Büyükşehir Eşbaşkanıdır herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz.”
“Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Direne direne kazanacağız “ atıldı.
 
Artuklu’da açıklama
 
Artuklu’da ise açıklamayı DEM Parti Mêrdîn milletvekili Beritan Güneş yaptı. Beritan şunları söyledi: “Devletin zulüm ve baskı politikalarına karşı tüm halkımız sandığa gitti. Sandığa gittiğimizde ise sabahın köründe gördük ki halk iradesiyle alamayacakları il ve ilçelerimizi almak için hırsızlık ve hile ile Yozgat’tan, Tokat’tan usulsüz seçmen getirmişlerdi. Hile ve hırsızlıkla şehirlerimizi almaya çalıştılar ama Kürt halkı her yerde bu hırsızlığa Kürt halkı büyük bir cevap verdi. Bunlardan biri Wan’dı; tam 14 ilçeyi DEM Parti aldı ve Wan tarihe yeniden adını yazdı. Buradan yine şunu söylüyoruz ne yaparsanız yapın bu kazanımı yok edemezsiniz asla umduğunuzu bulamayacaksınız. Kürt halkının bu kazanımlardan sonra öyle görünüyor ki AKP-MHP iktidarı bu kazanımı hazmedemedi ve yine oyunlarına başvurdu. Bitlis’te, Kars’ta, Şırnak’ta, Savur’da ve en son oyununu Wan’da yaptı. Yeni bir kumpas ve usulsüzlük oyunu ile kayyım siyasetini yine devreye soktu. Kürt halkının iradesine yine karşı çıktı. Şunu iyi bilsinler ki eğer Kürt halkının duruşunu görmek istiyorlarsa gitsinler tarihe baksınlar; 100 yıldır Kürt halkı bu oyunların ve baskıların önünde boynunu eğmemiş ve mücadelesini yürütmüştür. Durmayacağız, irademize sahip çıkıp belediyemizi alacağız siz de yaptığınız hırsızlığınızla kalacaksınız.”
 
Semsûr
 
Semsûr Emek ve Demokrasi Platformu, 31 Mart Yerel Seçimlerinde DEM Parti’nin kazandığı Curnê Reş (Hilvan) Belediyesi’ne dair AKP’nin itirazı üzerine İlçe Seçim Kurulu’nun verdiği seçim yenileme kararı ile Wan Büyükşehir Belediyesi’ni kazanan DEM Parti Eşbaşkanları yerine AKP’nin adayına mazbata verilmesine yönelik Semsûr merkezde bulunan Demokrasi Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.
 
Açıklamaya kurum temsilcileri ile birçok kişi katıldı. Açıklamada, “Demokrasi ve Barış için; İrademe Dokunma” pankartı açılırken, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “İrademe dokunan eller kırılsın” şeklinde sloganlar atıldı. 
 
‘Karardan derhal dönülmeli’ 
 
Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklamayı okuyan İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Eşbaşkanı Dilan Güler, “Yargının araç olarak kullanılarak Abdullah Zeydan’a halkın iradesine ve Van Belediyesi’ne yeni bir kayyum atama şeklidir. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu konuda öncelikle ana muhalefet partisini ve tüm demokratik kamuoyunu tepki göstermeye davet ediyoruz” dedi. 
 
Açıklama, sloganlar eşliğinde son buldu.
 
Adana 
 
DEM Parti Adana İl Örgütü, İnönü Parkı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla Wan'daki seçim gaspına tepki gösterdi. Açıklamaya kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada basın metnini okuyan DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, Wan'daki seçim gaspını protesto etti.
 
Seyfettin, "Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir. Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür. Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz. Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz. Halkımızın iradesine gasp etmeye heves edenleri uyarıyor, bu siyasi darbeyi asla kabul etmiyoruz" dedi. Açıklama ardında kitle bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi.
 
Polis saldırısı 
 
Açıklamanın ardından sloganlar atarak DEM Parti Adana İl Örgütü'ne dönen yurttaşların önünü kesen polis yurttaşları darp etti. Engelleme çabalarına rağmen DEM Parti İl Örgütü önüne kadar Wan kararını protesto etmeye devam eden yurttaşlar bina girişindeyken polisler yurttaşların üzerine plastik mermiler sıktı. Bu sırada basın mensupları engellenirken; sivil ve çevik kuvvet polisleri yurttaşları tekmeleyerek küfürler savurdu. Saldırı sırasında DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir başından yaralanırken, çok sayıda kişi ise vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanarak, hastaneye kaldırıldı. Açıklama yapan DEM Parti Seyhan Belediye Eşbaşkan Adayı Mehmet Karakış, polisin tutumuna tepki göstererek, irade gasplarına karşı mücadele edeceklerinin mesajını verdi.
 
Mersin
 
DEM Parti Mersin İl Örgütü’nün çağrısıyla Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Özgür Çocuk Parkı’nda yaptıkları açıklama ile Wan'daki seçim gaspını protesto etti.  “Wan halkının iradesi gasp edilemez!” pankartının açıldığı açıklamaya kentte bulunan çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Açıklamada sık sık “Abdullah Zeydan onurumuzdur”, “Halkın iradesi gasp edilemez” ve” İrademize sahip çıkıyoruz” sloganları atıldı. 
 
‘Hukukun üstünlüğü ayaklar altına alındı’
 
Wan’da ortaya çıkan seçim sonuçlarının halkın, demokratik bir seçiminin olduğunu ifade eden İsmail Hakkı Güneş, bu seçim sonucunun aynı zamanda daha önce bölgeye atanan kayyım politikalarına verilen en büyük cevap olduğunun altını çizdi. Adalet Bakanlığı’nın hukuksuzca onayladığı itirazın demokrasiye ve hukuk sistemine yönelik pervasızca bir saldırı olduğunu kaydeden İsmail, “Bu saldırı sadece Abdullah Zeydan’a değil aynı zamanda halk iradesine yapılan bir saldırıdır. Hukukun üstünlüğü ayaklar altına alınmıştır. Bu yanlış kararın iptal edilmesi için tüm hukuki ve demokratik yolları sonuna kadar kullanacağımızı ilan diyoruz. Tüm halkımızı, sivil toplum örgütlerini ve demokratik kitle örgütlerini bu anti demokratik girişimlere karşı seslerini yükseltmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz”  sözlerine yer verdi.
 
STÖ’lerden mücadele çağrısı 
 
DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Reşat Aşan ve beraberindeki sivil toplum örgütü temsilcileri, Wan halkının iradesinin gasp edilmesi durumunun bir seçim ihlalinin dışında ülkede bir demokrasi ihlalinin açık göstergesi olduğunun altını çizdi. Ayrıca sivil toplum örgütleri, Wan halkının iradesinin teslim edilene kadar tüm demokrasi güçlerini mücadeleye çağırdı. Açıklamanın ardından kitle, sloganlarla DEM Parti Mersin İl Örgütü’ne kadar yürümek istedi. Polis engeliyle karşılaşan kitle, polis bariyerlerine sloganlarla karşılık verdi. Ardından kitle alkış ve sloganlarla il binasına doğru yürüyüşe geçti. 
 
Açıklama, yürüyüşle son buldu.
 
Hatay
 
DEM Parti Hatay İl Örgütü, konteynerlerinin önünde yaptıkları açıklama ile Wan'daki seçim gaspını protesto etti. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada basın metnini DEM Parti Hatay İl Eşbaşkanı Naim Özbek okudu.  Wan'daki seçim gaspına tepki gösteren Naim, "İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz" dedi.  
 
DEM Parti İskenderun İl Örgütü de binalarının önünde  yaptıkları basın açıklaması ile Wan'daki seçim gaspını protesto etti. Açıklamada basın metnini okuyan DEM Parti İskenderun İlçe Eşbaşkanı Fidan Durmuş, iktidarın iradeye saygı göstermeye çağırdı.
 
Colemêrg
 
Colemêrg merkez ve Gever’de (Yüksekova) yüzlerce kişi Wan için sokaklara aktı. Yaşanan duruma tepki gösteren halk, “Abdullah Zeydan onurumuzdur”, “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Demokratik haklarını kullanarak sokağa halka polis saldırdı. Gaz bombası, ses bombası, plastik mermi ve tazyikli suyla saldıran polislere halk ise taş, havai fişek ve şişelerle karşılık verdi. 
 
Gever ilçe merkezi, Yeşildere, Dize, Orman, Cumhuriyet mahalleleri ve şehrin işlek yerlerine de halk ve polisler arasında olaylar devam ediyor. 
 
Colemêrg merkez ve mahallelerinde de sokağa çıkan halk, “AKP İl Başkanı Zeydin Kaya’ya istifa ve “ Zeydin dışarı” sloganları attı. 
 
Îdir
 
Îdir halkı, DEM Parti Zagros seçim bürosu önünde bir araya gelerek, sloganlarla Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’a ait mazbatanın AKP’li adaya verilmesini protesto etti. 
 
Binlerce kişi, daha sonra cadde ve sokakları trafiğe kapatarak, Wan’ın iradesine sahip çıktı. Binlerce kişi karara “Biji Serok Apo” sloganları ile tepki gösterdi. 
 
Kitle cadde ve sokaklarda protestosunu sürdürüyor.