Sığınma evlerindeki sorunlar Meclis’e taşındı

  • 12:49 28 Mayıs 2025
  • Siyaset
ANKARA - DEM Parti Agirî Milletvekili Nejla Demir, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a yönelttiği soru önergesinde, kadın sığınma evlerindeki yapısal sorunlara dikkat çekti. Nejla Demir, “Sığınma evleri güvenli liman olmaktan çıkmış, kadınların haklarına erişimini engelleyen yapılara dönüşmüştür” dedi.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Agirî Milletvekili Nejla Demir, kadın sığına evlerinin yapısal  sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Nejla Demir, konuyla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. 
 
‘Kadına şiddet görünmez kılınıyor’
 
Önergede, sığınaklara erişim sorunları, barınma koşulları, güvenlik açıkları ve mevzuat eksiklerine dikkat çekildi. 2025 yılının iktidar tarafından “Aile Yılı” ilan edilmesi hatırlatılan önergede, bu adımın kadınları birey olarak tanımaktan uzak, cinsiyet eşitsizliğini derinleştiren bir yaklaşım içerdiğini kaydedildi. Önergede, “Kadına yönelik şiddeti görünmez kılan bu yaklaşım, kadınların destek mekanizmalarına erişimini kısıtlıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifi olmadan kadınların özgür bir yaşam kurması mümkün değil” denildi. 
 
‘Sığınma evleri güvenli değil’
 
Basına yansıyan olaylarla sığınma evlerindeki güvenlik zaaflarına değinilen önergede, Meletî’de bir kadının ailesi tarafından sığınma evinden biber gazı ile kaçırıldığı olay hatırlatıldı. Önergede, bu durumun sığınma evlerinin gizliliğini koruyamadığını gösterdiği ifade edildi. Bazı sığınaklarda kadınların yetersiz beslenme ve hijyen koşulları nedeniyle mektuplar yazarak şikayete bulunduğuna yer verilen önergede, eğitimsizlik ve personel yetersizliği sebebiyle bazı vakalarda kadınların yerlerinin şiddet faillerine bildirildiği vurguladı. 
 
Önergede, Aile Bakanı’na şu sorular yöneltildi: 
 
“*Türkiye genelindeki kadın sığınma evlerinin sayısı, illere göre dağılımı, kapasitesi ve doluluk oranı nedir?
 
*2020–2025 arasında kaç kadın sığınma evine başvurdu, kaçı reddedildi?
 
*Güvenlik ihlalleriyle ilgili soruşturmalar açıldı mı?
 
*Sığınaklara girişte ‘hayati tehlike ispatı’ şartı neden sürüyor?
 
*Beslenme ve hijyen şikâyetlerine ilişkin bir denetim yapıldı mı?
 
*12 yaş üstü erkek çocukların kabul edilmemesi kuralı değiştirilecek mi?
 
*“İhtisaslaşma modeli” kadın ihtiyacına mı, kurumsal kapasiteye mi göre düzenleniyor?
 
*Personel eğitimi ve mahremiyet hakları nasıl güvence altına alınıyor?
 
*2025 Aile Yılı kapsamında sığınma evlerine ayrılan bütçede bir artış oldu mu?”