'Fuhuş çetesi'nden Bakanlığın bilgisi yokmuş'

  • 12:54 21 Mayıs 2024
  • Siyaset
 
ANKARA- DEM Parti milletvekili Newroz Uysal’ın Şirnex’te kadınları fuhuşa sürükleyen çeteye dair Adalet Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesine aylar sonra yanıt veren bakanlık, soruşturmanın “gizli” yürütüldüğünü ve bu konuda bir bilgilerinin olmadığı cevabını verdi. 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekili Newroz Uysal, Kasım ayında Colemêrg ve Şirnex’te korucu, asker ve polisten oluşan bir çetenin kadınları şantaj yoluyla fuhuşa sürüklediği haberleri üzerine Adalet Bakanlığı’na soru önergesi vermişti.
 
Failler: Asker, polis ve korucu 
 
Önergede, Colemerg ve Şirnex’te uzman çavuş olduğu beyan edilen bir kişi tarafından bölgedeki yurttaşların telefonlarına gönderilen mesaj ve görüntüler sonrasında, faillerinin asker ve korucuların olduğu bir grubun/çetenin varlığından haberdar olunduğuna dikkat çekilerek şöyle denilmişti: “2019 yılında kurulduğu belirtilen çetenin kadınları şantaj yoluyla fuhuşa ve ajan olmaya zorladıkları ve bir kadını katlettikleri ve bir kadını da intihara sürükledikleri iddia edilmiştir. Uzman çavuş olduğu belirtilen ve olayı ifşa eden kişinin, soruşturma açılması durumunda gizli tanık olabileceğini, kendisi ile beraber 4 uzman çavuş ve bir sivil polisin gizli tanık olarak gidip ifade vereceği belirtilmiş. Ayrıca konuya ilişkin belge ve dokümanların Çukurca Jandarma Merkezinde olduğu iddia edilmiştir.”
 
Bakanlık sorumluluk almadı
 
Söz konusu iddialara aylar sonra yanıt veren Adalet Bakanlığı, muğlak ifadeler kullanarak soruşturmanın "gizli" yürütüldüğünü bu nedenle olaya ilişkin bilgilerinin olmadığı iddia etti. Ayrıca faillerin kamu personeli olmasına rağmen olaydaki sorumluluğunu reddeden bakanlık “… Sorumluluk yargı mercilerinde olup, gizli olarak yürütülen ve yargısal faaliyet kapsamında kalan soruşturma aşamasında ne tür işlemler yapıldığına dair Bakanlığımızda bilgi bulunmamaktadır” denildi. 
 
Şüphelilere dair bilgi verilmedi
 
Yine konuya dair Şırnak ve Çukurca Cumhuriyet Başsavcılıklarıyla yazışarak bilgi aldığını söyleyen Bakanlık, aradan geçen süreye rağmen olaya karışanların kaç kişi olduğu ve faillerin asker ve polis olup olmadıklarını bildirmeyerek, “bir kısım şüpheliler” diye söz etti. 
 
Kadına şiddetin tanımı ‘bir suç’
 
Ayrıca, Çukurca Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ise “bir suç yönünden” denilerek suç belirtilmezken, yine nedeni belirtilmeden "kovuşturmaya yer olmadığına" dair karar verildiği, bazı suçlar yönünden yürütülen soruşturmanın ise devam ettiği kaydedildi.