Futbol turnuvasına kadınlardan yoğun ilgi

  • 09:07 12 Mayıs 2024
  • Sağlık/Spor
 
WAN - DEM Parti Gençlik Meclis üyesi Lorin Aryen Turgut, bu yıl Gülistan Doku adına düzenleyecekleri futbol turnuvasına kadınların yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, “Asla geri adım atmayacağız ve ‘Gülistan Doku nerede?’ diye sormaya devam edeceğiz” dedi.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Gençlik Meclisi, “Özel Savaşa Karşı Gençler Sahada” şiarıyla düzenledikleri ve 4 yıldır kayıp olan Gülistan Doku adını verdikleri futbol turnuvasının son başvuru tarihini 21 Mayıs olarak belirledi. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği turnuvada, iki grup 14 DEM Partili kadın belediye eşbaşkanından oluşuyor. Gençler yoğun bir tempo ile çalışmalarını sürdürürken bu kapsamda kentin birçok caddesine Gülistan Doku’nun fotoğrafları asıldı. Yine sokak duvarları ve birçok trafoda da etkinliğin afişleri yer aldı.
 
Turnuvanın hazırlık çalışmalarının sonuna gelindiğini belirten DEM Parti Gençlik Meclisi üyesi Lorin Aryen Turgut, şu ana kadar yaklaşık 60 takımın başvurduğunu söyledi.
 
‘Aramızdan alınan her arkadaşımızın hesabını soracağız’
 
Lorin, gelenekselleşmiş olan futbol turnuvalarının bu sene ‘Lêxe’ ve ‘Gençlik sahada’ şiarları ile gerçekleşeceğine değindi. Önceki yıllarda Kemal Korkut, Deniz Poyraz ve Ozan Yıldız adına düzenledikleri turnuvayı bu sene ise "şoven", "cinsiyetçi", "faşist" "üniformalı" ve "üniformasızlar" tarafından katledilen ve kaybedilen İpek Er’ler, Deniz Poyraz’lar, Özgecan Aslan’lar şahsında mücadelelerinde sembolleşen ve nerede olduğunu sormaktan asla vazgeçmeyeceklerini belirttikleri Gülistan Doku adına düzenleneceklerine vurgu yapan Lorin, “Turnuvalarımıza bu arkadaşlarımızın isimlerini vermemiz elbette tesadüfi değildir. Aramızdan alınan her arkadaşımızın hesabını sorana dek faşist, sömürgeci zihniyeti onların yolundan devam ederek bu topraklardan def edeceğiz” dedi.
 
‘Başvurular 21 Mayıs’a kadar devam edecek’
 
Turnuvanın Kurdistan’ın hemen hemen her ilinde ve Türkiye’nin de birçok kentinde düzenleneceğine değinen Lorin, “Turnuvanın bölge şampiyonlarını her sene olduğu gibi bu sene de Kurdistan’da bir araya getirerek final maçımızı da orada gerçekleştireceğiz. Takım başvurularını 18 Nisan’dan itibaren almaya başladık, 21 Mayıs’a kadar da başvurular devam edecek. Genç arkadaşlarımız tüm il ve ilçe örgütlerimizden iletişim numaralarımız ile başvurularını yapabilirler. Buradan da tüm genç arkadaşlara çağrımız bizi yok sayan, emeğimizi sömürenlere karşı buradayız diyelim, örgütlülüğümüzü Wan ve Şırnex direnişinde olduğu gibi futbol turnuvamızda da gösterelim, sahalarda buluşalım” çağrısında bulundu.
 
‘Özel savaş nedir?’
 
Öncelikle “Özel savaş nedir, kim ya da kimler tarafından ne amaçla yürütülüyor, hedef aldığı kesimler kimlerdir?” Sorularının cevabını bulmak ve anlamak gerektiğine dikkat çeken Lorin, “Özel savaş dediğim konsept özelde bireyin zihniyetinin, özgürlük amacının, mücadele azmini, arayış çabasının ve toplumsallaşma çabasının yok edilmek istendiği. Toplumda ise kültürel, sosyal, ahlaki yozlaşmayı amaçlayan, toplumu bireyselleştirip bencilleşmeyi amaçlayan bir sistem çalışmasıdır. Esas amaç ise bireyi asimile edip onun duyarlı, mücadeleci, toplumsal örgütlülükten ve yapıdan koparmadır. Çünkü ne zaman birey, toplumsallıktan çıkarsa kölelik ve sistem kişiliği açığa çıkmaya başlar, sömürü ve köleliğe açık bir hale gelir” ifadelerini kullandı.
 
‘Tecavüzcü sisteme alan bırakmayacağız!’
 
Özel savaşın çok boyutlu olduğunu belirten Lorin,  özel savaşın bir de kadınlar üzerinden kendini örgütlemeye çalıştığını söyleyerek “Özelikle de Kurdistan’da İpek Er, Gülistan Doku, Ekin Van şahsında yaşanan olaylar ülkemizde kadınlara dönük kirli özel savaş politikalarının yürütüldüğünü göstermektedir. Bu sebeplerden kaynaklı öz savunma bilinci ile örgütlenerek bu tecavüzcü sisteme ve onun paramiliter elemanlarına alan bırakmayacağımızı, dünyayı dar edeceğimizi söylemek istiyoruz. Aramızdan aldıkları her arkadaşımızın sesi olacağız ve onlara dünyayı dar edeceğiz” diyerek mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti.
 
‘Asla geri adım atmayacağız’
 
5 ocak 2020’den bu yana Gülistan Doku’nun akıbetinin hala bilinmediğini hatırlatan Lorin, “Sistemin ana akım medyası ve baş şüphelinin polis olan babası Gülistan’ın intihar ettiği şeklinde iddialar geliştirmeye çalıştılar. Biz biliyoruz ki bu kendilerini aklamaya çalışmaktır. Erkek egemen sistemin erkek aklıyla işleyen hukuk kurumları da hakkında güçlü deliller bulunan baş şüpheli Zainal Abarakov’u tutuklamak ve yargılamak yerine Gülistan nerede? diye soran ve Gülistan’ı arama mücadelesini yürüten ailesini ve kadınları gözaltına aldı. Fakat bu yaşananlar bize asla geri adım attırmayacak. ‘Gülistan Doku nerede?’ diye sormaya devam edeceğiz. Turnuvamızı da bu amaçla Gülistan Doku adına düzenledik” şeklinde konuştu.
 
‘Turnuvaya yoğun ilgi var’
 
Son olarak futbol turnuvası düzenleme nedenlerine değinen Lorin, “Sistemdeki cinsiyetçi, erkek egemen zihniyetinin hakim olduğu ve kapitalizmin kirli ticaret çarklarının döndüğü bir futboldansa cinsiyet eşitliğinin olduğu, amacı bilinçlendirme ve örgütlenme olan bir futbolun mümkün olduğunu göstermek istiyoruz. Bu anlamda turnuvamızda oynanacak olan futbolun daha doğru, ahlaki ve anlamlı olduğunun farkındayız. Turnuvamıza başvuran kadınlar, gençler ve halk da bunun farkında. Bu sebeptendir ki çok büyük ve kitlesel başvurular alıyoruz” ifadelerini kullanarak turnuvalarına olan ilgiye dikkat çekti.