‘Kürt dilinin isyanını ve sesini yükselteceğiz'

  • 19:18 19 Mayıs 2024
  • Kültür Sanat
ANKARA - ANKA-DER tarafından Kürt Dili Bayramı kapsamında düzenlenen konserde dil mücadelesinin sonuna kadar sürdürüleceği mesajı verilirken, “Bizler her yerde Kürt dilinin isyanını ve sesini yükseltecek ve rengini her yere dağıtacağız” denildi. 
 
Anka Dil Kültür Sanat Derneği - Komeleya Ziman Çand Huner (ANKA-DER) 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı kapsamında denbêj ve şiir dinletisinin de olduğu etkinlik düzenledi. Kurtuluş Parkı Vedat Dalokay Nikah Salonu’nda yapılan etkinlik saygı duruşuyla başladı.
 
‘Kürt milleti Kürt dilini korumak için emek vermiştir’
 
Açılışta ANKA-DER adına okunan açıklamada, 15 Mayıs gününde Kürtçe açısından çok önemli olduğuna işaret edilerek, “Kürt dili insanlık ve Kürtler açısından kadim ve zengin bir dildir. Tarihte birçok toplumun ve kültürün kaynağını oluşturmuştur. Kürtçe kürtlerin varlığı, özlüğü, onuru ve ayrıca Kürt birliğinin temel taşıdır. Kürt milletinin özgürlüğünün kaynağıdır aynı zamanda. Kürt halkı bu öğretiyle Kürt dilini korumak için ve ilerletmek için büyük emekler vermiştir. Bütün zorluklara karşı Kürt kadınları ve anneleri aralıksız bir biçimde mücadelenin öncülüğünü yürütüyor” denildi.
 
Kürt dili ve Abdullah Öcalan üzerindeki tecrid
 
“Her dem Kurdî, Her der Kurdî” başlığıyla yürütülen kampanyada Kürt dili üzerindeki tecridi kırmayı amaçladıklarının belirtildiği açıklamada,  “Kürt dili üzerindeki tecrit Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit gibi bütün toplumun üzerinde yürütülen tecrit politikasının bir parçasıdır. Bizler her yerde Kürt dilinin isyanını ve sesini yükseltecek ve rengini her yere dağıtacağız” ifadeleri kullanıldı.
 
Ardından derneğin bu yılki mezunlarına sertifikaları takdim edildi. Sonrasında şiir dinletisi ve Denbêj İbrahim Ünlü kilamlarıyla devam etti. 
 
Etkinlik Kasım Taşdoğan’ın sahne aldığı konser ve müzik eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.