Gazetecilerin davasında karar duruşması başladı

  • 11:06 3 Temmuz 2024
  • Hukuk
 
ANKARA - 9 Gazetecinin yargılandığı davanın karar duruşması başladı. Gazeteciler duruşmaya katılmazken avukatlar, delil olmayan iddianame ile karar kurulmaya çalışıldığını ifade etti.
 
Mezopotamya Ajansı (MA) Eski Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Berivan Altan, Selman Güzelyüz, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli, Zemo Ağgöz, JinNews muhabirleri Habibe Eren, Öznur Değer ve gazeteci Deniz Nazlım, Hakan Yalçın, Mehmet Günhan'ın yargılandığı davanın karar duruşması  Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmaya gazeteciler katılmazken, avukatlar ve çok sayıda izleyici katıldı. 
 
‘Aileyi iddianameye alarak aşiret yargılamasına mı dönüyoruz’
 
Kimlik tespitinin ardından söz alan Avukat Özgür Erol, gazetecilerin iddianamelerinde “olabilir, belki” gibi delil olmaksızın muğlak ifadelerle dolu olduğunu belirterek, “İddianamedeki bazı ortak yerlere vurgu yapmak isterim. Yargı pratiğinizde daha çok muğlaklaştıran kavram pratiği iddianameye yansıyor. Hiçbir yargılama iddianamesinde yargılanan sanıkların aileleriyle ilgili bilgi verip yargılama yapıldığını görmedim. “Örgüt üyesinin kardeşidir” diyorsunuz. Yargılamada aşiret tipine mi dönüyoruz. Bu suç ve cezanın şahsiliğini ortadan kaldıran bir tuttum. İkincisi örgüt lehine düzenlenen eylem ve etkinliklere katılma deniliyor burada yargılamamı yapılıyor yoksa fişlememi belli değil.  Normal koşullarda olay belirtilir delil toplanır ama ne olay var ne delil elinizde bir tek fail var. Faili başa yazıyorsunuz altında olay da yok delil de yok. Bu örgüt eylemleri ne demek örgüt mü düzenliyor, kim yapıyor, nerede bilgisi yok. Delile dayalı değil varsayım ya da belki arzulardan doğan iddialar bunlar” sözlerini kullandı. 
 
‘Tanıklar gazetecileri teşhis etmiş değil’
 
Gizli tanık K8’in beyanlarının sorunlu olduğunu belirten Özgür beyanların dosyaya giriş biçiminin de sorunlu olduğunu kaydetti. Özgür, “Mütalaada K8 beyanlarının dışında, açık tanık beyanları var ajansın işleyişini anlattılar, işe alımı, parça başı çalışmayı somut olarak anlattılar. Özgür Baran, kişileri tanımadığını söylüyor ve bir habere sinirlenip ajansı arayıp tehdit ettiğini kendisi söylüyor. Hüseyin Durudeniz, yapılan teşhis işlemleri hakkında ‘getiriyorlardı imzalıyordum’ diyordu ve bizim müvekkillerimiz hakkında tek bir teşhisi yok” dedi.
 
‘Kürtçe haber yapmak örgüt üyeliğimi’
 
Avukat Çiğdem Kozan ise , “Dosyadaki gizlilik kararı kalktıktan sonra dosyada hiçbir şey olmadığını gördük. Müvekkilimiz Zemo Ağagöz hakkında K8, ajansta çalıştığın Kürtçe haber yaptığını söylüyor. Bu doğrultuda Kürtçe haber yapmak örgüt üyeliğimi sayılacak. Daha önce de ifade ettim ki, ajans iktidarla aynı görüşte olmak zorunda değil, onların istediği doğrultuda haber yapmak zorunda değil, iktidar lehine haber yapmadığında örgüt üyesi mi olunuyor. Müvekkillerimizin beraatini talep ediyoruz” dedi.
 
Mahkeme heyeti kararını açıklamak için duruşmaya 11.30’a kadar ara verdi.