Latmos’ta yapılmak istenen taş ocağı için iptal kararı

  • 17:03 21 Mayıs 2024
  • Hukuk
 
 
AYDIN  – Aydın İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Latmos'ta Kale Maden için verdiği kapasite artışı iznini iptal etti. Kararla birlikte Kale Maden’in kapasite artışı ikinci kez reddedilmiş oldu.
 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kale Grubu’na ait Kale Maden’in Aydın’ın Söke ilçesinde bulunan feldispat, kuvars ve kuvarsit taş ocağının kapasite artışı talebine geçtiğimiz yıl '‘ÇED olumlu' kararı vermişti. Şirket kararla birlikte üç yeni ocak sahası için daha izin almıştı. Latmos Platformu yargıya başvurarak kararın iptalini istemişti. Dosyayı inceleyen İdare Mahkemesi, 'ÇED olumlu’ kararını iptal etti. Kararda projenin zeytinlik alanlarını, tarım arazileri, çevreyi, toprak ve su kaynaklarını olumsuz etkileyeceği belirtildi.
 
‘Karar umut verici’
 
Duruma dair Latmos Platformu yazılı açıklama yaptı. Kararının umut verici olduğunu ifade eden Latmos Platformu, bölgenin tamamının orman, fıstık çamı ve zeytinlikten oluştuğunu, yakınlarında Çatındere 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı bulunduğu hatırlattı. Mahkeme kararıyla felaketin eşiğinden dönüldüğünün belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Halkın, duyarlı yurttaşların katılımıyla gittikçe büyümekteyiz ve Latmos'un başına bela olan vahşi madenciliği bitirmekte kararlıyız. Bundan böyle mera vasıflı alanlarda tahsis amacı değişikliği yapmadan, tarım arazilerinde tarım dışı amaçla kullanım izni ve kamu yararı kararı almadan, ormanlar için kesin izin edinmeden uyduruk bürokrat görüşlerine dayanarak madencilik yapacakların ensesinde olacağız. Bölge halkının geçim kaynağı olan zeytinlikler ve fıstık çamlarını kesen, kestirenlerden hesap soracağız."
 
Daha önce de iptal kararı verilmişti
 
Bakanlıktan 2004 yılında aldığı izinle Söke’de ilk ocağı açan şirket, geçtiğimiz yıllarda kapasite artışı için harekete geçmişti. Ancak bakanlığın verdiği izin Aydın 2’nci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Karar Danıştay tarafından da onaylanmıştı. Ancak şirket, proje alanında değişiklik yaparak yeniden başvurmuştu. Patlatma yöntemiyle hammadde çıkarılması planlanan projenin tanıtım dosyasında madencilik faaliyetinin zeytinliklere zarar vermediğini iddia eden bir rapor da yer almıştı. Bakanlık, ocak alanın etrafından zeytinlikler olduğu halde yeniden 'ÇED olumlu’ kararı vermişti.