'Kürt dili etrafında ulusal birlik' çağrısı

  • 17:49 20 Mayıs 2025
  • Güncel
AMED – Amed'de 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla yapılan yürüyüşte, Kürt dilinin önemi ve değerine dikkat çekilerek, “Kürt dilini koruma ve geliştirme mücadelesini her zaman ve her yerde yükseltmek ve yaygınlaştıralım. Gelin, dil etrafında ulusal birliğimizi kuralım” denildi.
 
Amed'de Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) ile Kürt Enstitüsü, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla, Şêx Sêid Meydanı’ndan Keçi Burcu’na yürüyüş gerçekleştirerek, açıklama yaptı. Yürüyüşe, Halkaların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tevgera jinên Azad (TJA) ve çok sayıda yurttaş katıldı. Yürüyüş boyunca "Statuya kürdi Perverdahiya bı kırdı statuye kurdki lerverdardeye bu kurdî" pankartının açıldığı açıklamada, "Kürdi nasnameya meye", "Jın u civan çand u zıman", Zımane me hebuna meye", "Her der kurdi her dem kurdi" dövizleri taşınarak, "Jin Jiyan Azadi", "Bê Zaman jiyan babe" sloganları atıldı. 
 
Kurmancî ve Kurmanckî yapılan açıklamanın Kurmancîsini Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed Şube Eşbaşkanı Ruçem Elyakut, Kurmanckîsini ise MED-DER Eşbaşkanı Şükran Yakut okudu.
 
‘Anadil eğitiminin önemi tartışılmaz’
 
Anadilde eğitimin rolü ve önemine vurgu yapan Ruçem Elyakut, “Resmiyette kabul görmüyor. Bastırma, yasaklama, yok sayılma hala devam ediyor. Kürtçenin eritilmesini, zamanla yavaş yavaş ortada kaldırılmasını istiyorlar. Kürt halkı bu çabalara karşı mücadele edip, izin vermiyor. Kültürümüz ve dilimiz varlığımızdır, kimliğimizdir, hayatımızdır, özgürlüğümüzdür. Anadil eğitiminin önemi ve rolü tartışılmazdır. Anadilinde eğitim görmeyen çocuklar özgüvenlerini kaybederler. Karakterleri zayıflar, günlük yaşamda başarılı olamaz” dedi.
 
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”na dikkat çeken Ruçem Elyakut, “Sayın Abdullah Öcalan'ın 'Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’ da kültür ve anadilin önemine dikkat çekiyor. Bu tarihi çağrının sonuna kadar arkasındayız ve Kürt ulusunun dil, kültür, siyasal, hukuki ve özerklik haklarının önündeki tüm engellerin kaldırılması ve dilin korunması gerektiğini söylüyoruz. Özgür, demokratik ve barışçıl bir toplum kurabilmek için Kürtçenin statü kazanması ve eğitim dili olması gerekmektedir. Kürt ulusunun dil, kültür, siyaset, hukuk ve kendi kendini yönetme hakkı pazarlık konusu değildir. Bu engellemelerin ortadan kalkması ve Kürt dilinin statüye kavuşması, eğitim dili olması gerekiyor ki özgür, demokratik ve barışçıl toplum inşa edilebilsin. Bunun gerçekleşmesi için Sayın Abdullah Öcalan’ın barışın ve demokratik toplumun tesisi için özgürce hareket edebilmesi, çalışabilmesi ve üzerindeki tecridin kaldırılması gerekmektedir. Kürt dili, Kürt halkının kimliği, tüm değerleri ve hakları siyasal ve hukuki olarak tanınmalıdır. Anayasada güvence altına alınmalıdır. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit ile özellikle Kürt dili üzerindeki tecridin olmak üzere, Kürt ulusunun bütün değerleri üzerindeki tecridin doğrudan ilişkili olduğunu biliyoruz” diye belirtti.
 
‘Kürtçe statü, Kürtçe eğitim’
 
Kürt dilini koruma ve geliştirme mücadelesini her zamankinden fazla büyütüp, yaygınlaştıracaklarını sözlerine ekleyen Ruçem Elyakut, Kürt dili mücadelesini, “Kürtçe statü, Kürtçe eğitim” şiarıyla farklı bir boyuta taşıyacaklarını kaydetti. Ruçem Elyakut, yapacakları çalışmalara dair şu aktarımlarda bulundu: “Kürtçe yürüyüşler, kitlesel duyurular, bildiri çalışmaları, Kürtçe pankart ve billboard çalışmaları, halkla ve tüm kurumlarla Kürtçe toplantılar, forumlar, halk kürsüleri, Kürtçe çadırlar, Kürt alfabesinin öğretilmesi, şiir okuma, hikâye anlatma ve şarkı söyleme programları, tiyatro, Kürtçe kitap fuarları, paneller, sempozyumlar, çalıştaylar, konferanslar, partiler, konserler, tartışmalar, çağrılar ve çağrılar, dijital alanda çeşitli etkinlikler, yerel yönetimler/belediyeler himayesinde programlar, Meclis'teki programlar, diplomatik faaliyetler vb. konularda eksiksiz ve kapsamlı bir plan hazırlamıştır. Özellikle Kürt statüsünün, Kürtçe eğitimin, Kürtçe'nin önündeki tüm yasal ve fiili engellerin kaldırılmasının, Kürt özgürlüğünün ve hürriyetinin toplumun ve yaşamın her alanında sağlanmasının, her yerde Türkçeleşmiş tüm Kürt yer adlarının ve eşyalarının iade edilmesinin talebinin gerçekleşmesi için mücadeleyi yaygınlaştıracağız.”
 
‘Gelin, Kürt dili etrafında ulusal birliğimizi kuralım’
 
Ayrıca, Kürdistan genelinde ve Kürtlerin yaşadığı her yerde Kürt dilinin örgütlenmesi ve öğretilmesi konusunda farkındalık çalışması yürüteceklerini dile getiren Ruçem Elyakut, tüm Kürtlere ve demokratik kitle örgütlerine, kurumlarına çağrıda bulunarak, “Gelin, tüm Kürtler, Kürt dili etrafında ulusal birliğimizi kuralım; Her günü Kürtçe Dil Bayramı kutlaması yapalım. Kürt dilini koruma ve geliştirme mücadelesini her zaman ve her yerde yükseltmek ve yaygınlaştırmak, Kürtçeye tüm toplumsal ve yaşam alanlarında statü kazandırmak, onu eğitim, mücadele, çalışma, iletişim ve yaşam dili haline getirmek; her evi, her köyü, her sokağı, her mahalleyi, her kampı, her çevreyi Kürt okulu, üniversitesi, Kürt cemaati haline getirelim” dedi.