‘İradeye Saygı Yürüyüşü’nün startı Wan’dan verildi

  • 16:05 3 Temmuz 2024
  • Güncel
WAN - Colemêrg Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı başlatılan 6 günlük “İradeye Saygı Yürüyüşü”nün startı Wan’dan verildi. 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) Colemêrg Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı başlatılan 6 günlük “İradeye Saygı Yürüyüşü”nün startı Wan’dan verildi. Marmara ve Ege’den başlayarak, Ankara, Adana, Êlih, Sêrt, Amed, Mûş, Elezîz, Bedlîs üzerinden kente gelenler de Wan’a ulaştı. Burada kitlesel karşılanan yürüyüşçüler, ardından açıklamanın yapıldığı Musa Anter Parkı’na geçti. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yüzlerce kişinin katılımıyla basın açıklaması yapıldı. Yurttaşların “İradeye saygı” önlüklerini giydiği açıklamada “Ên ku welatê me dişewitînin, wê di Agirê Çaran de bişewitin”, “Heviya cîhanê di hemû dilan de ye nayê tecrîdkirin”, “Li dijî xayînan birûskên asîmanan”, “Sömürgeci akbabalara yem değil, yurdumuza özgürlük şahini olacağız” ve “Botlulara da kayyıma da geçit yok” dövizleri taşınırken, “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” ile “Kayyıma ve faşizme geçit yok. Halk iradesini tanıyın” pankartları açıldı. Açıklamada sık sık “Kayyıma geçit yok”, “Colemêrg ya me ye” sloganları atıldı.
 
‘Bu Türkiye’nin ayıbıdır’
 
Burada konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, bir an önce Colemêrg ile verilen kararın geri alınması gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti: “Bu hukuk dışı anti demokratik yaklaşımınızdan vazgeçin. Mehmet Sıddık Akış’ı serbest bırakın. Kendinize güveniyorsunuz bir seçim sonra adaylarınızla karşımıza çıkın, valilerinizle bürokratlarınızla, kayyımlarınızla gelin propagandasını yapın,halk kimi seçiyorsa biz de saygı gösterelim. Aksi bu ülkeye kaybettiriyor. Böyle bir şey olabilir mi? İradeye saygı yürüyüşü yapıyoruz. Belediyelerimizin önünde nöbet tutuyoruz. Eskiden insanlar işyerlerinin önünde hırsızlık olmasın diye nöbet tutarlardı. Şimdi belediyelerimiz çalınmasın, iradesi gasp edilmesin diye gece gündüz nöbet tutuyoruz. Bu Türkiye’nin ayıbıdır. Bu ayıptan vazgeçilmelidir. Bu ülkeyi yönetenleri bu ayıptan vazgeçmeye çağırıyorum. Bizler halkın oylarıyla seçilmiş iradelerin belediyeleri yönetmesi için gece gündüz demeden sokaklarda, alanlarda,Meclis’te, memleketin dört bir karışında bu kayyımcı anlayışın gitmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. 
 
Açıklamanın ardından 6 gün sürecek yürüyüşün startı verildi. Binlerce kişi “Kayyuma geçit yok”, “Colemêrg ya me ye” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. 
 
Yürüyüşçülerün, bugün yaklaşık 20 kilometre yürüyerek, Wan’ın Payîzava ilçesine varması planlanıyor.