MKG’den gazetecilere verilen cezaya tepki

  • 15:10 3 Temmuz 2024
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ - MKG, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8 gazeteciye verilen cezalara tepki gösterdi. MKG, bu cezanın, özgür basına ve demokrasinin işleyişine büyük zarar verdiğini vurguladı.
 
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde JINNEWS ve Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirlerinin de aralarında bulunduğu 11 gazetecinin yargılandığı davada verilen kararlara ilişkin yazılı açıklama ile tepki gösterdi. 
 
Özgür basının, kamuoyunu bilgilendirme ve toplumsal bilinç oluşturma göreviyle demokrasinin temel taşlarından biri olduğu vurgulanan açıklamada, gazetecilerin yargılanması ve cezalandırılmasının, özgür basına ve demokrasinin işleyişine büyük zarar verdiği kaydedildi.
 
‘Kabul edilemez’
 
 “Habibe Eren, Ceylan Şahinli ve Mehmet Günhan'ın beraat etmesi, adalet adına olumlu bir adım olsa da, Berivan Altan, Selman Güzelyüz, Diren Yurtsever, Emrullah Acar, Hakan Yalçın, Öznur Değer, Deniz Nazlım ve Zemo Ağgöz'e verilen altı yıl üç ay hapis cezası, özgür basına yönelik bir saldırı olarak değerlendirilmelidir” denilen açıklamada,  gazetecilerin yaptıkları haberler ve taşıdıkları mesleki sorumluluklar nedeniyle suçlanmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi. 
 
‘Toplumun bilgiye ulaşma hakkına engel’
 
Mahkemenin kararının sadece bu davada yargılanan gazetecileri değil, tüm basını etkileyecek nitelikte olduğuna işaret edilen açıklamada, “Gazetecilerin görevlerini özgürce ve korkusuzca yapabilmeleri için basın özgürlüğünün korunması elzemdir. Aksi takdirde, toplumun doğru ve tarafsız bilgiye ulaşma hakkı engellenmiş olur” diye belirtildi. 
 
Kamuoyuna çağrı 
 
Kamuoyunun ve gazetecilerin duyarlılığa davet edildiği açıklamada, “Meslektaşlarımızın serbest bırakılması ve tüm gazetecilere yönelik baskıların son bulması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi belirtmek isteriz. Gazetecilik suç değildir. Adaletin sağlanması ve demokrasinin korunması için tüm basın emekçilerine yönelik hukuksuz uygulamaların son bulmasını talep ediyoruz. Bu süreçte dayanışma içerisinde olduğumuz tüm meslektaşlarımıza ve destek veren kamuoyuna teşekkür ederiz” denildi. 
 
Açıklamada son olarak, haksız kararlar karşısında sessiz kalınmayacağı ve her koşulda özgür basının savunulacağının altı çizildi.