
Tarladan eve iş yükü: Karşılığını alamıyoruz
- 09:05 10 Temmuz 2025
- Emek/Ekonomi
SEMSÛR- Sabah saatlerinde tütün çapasına giden kadınlar, 9 saat tarlada çalıştıklarını ancak gün sonunda aldıkları 800 TL'nin hiçbir masraflarını karşılamadığını belirtti.
Türkiye’de halkın en büyük sorunu hayat pahalılığı. Tüketici Birliği Federasyonu’nun “Türkiye 2024-2025 Ekonomik Görünüm” raporu, son on yılda halkın nasıl yoksullaştırıldığını ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin nasıl derinleştiğini net biçimde ortaya koyarken, artan ekonomik krizle birlikte işçiler artık en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz duruma geldi. Kadınlar ise bir yandan istihdam alanı bulamazken, diğer yandan kendilerine dayatılan toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle hem çalışmak hem de ev işleri ve çocuk bakımıyla ilgilenmek zorunda bırakılıyor.
Semsûr’da kadınlar, sabahın ilk ışıklarıyla tütün tarlasına giderek 9 saat boyunca güneşin altında çapa sallamakta, dönüşte ise onları bekleyen ev işleri ve çocuk bakımı yüküyle günün geri kalanını da tüketmekte.
‘Mecbur olmasam çocuklarımı tek bırakıp gelmem’
Depremde evinin yıkıldığını ve kirada kaldıklarını söyleyen Fatma Doğan, “Her gün küçük çocuklarımı evde bırakıp Sabah 04.00 da tütün kazmasına geliyorum. Sabah evden çıkarken çocuklarım küçük olduklarından yanlarında olmamı istiyorlar. Ağlayıp gitmememi istiyorlar ama çalışmak zorundayım. Mecbur olmasam çocuklarımı tek başlarına bırakıp gelmem. Tarladan eve döndükten sonra da dinlenemiyoruz. Ev işleriyle uğraşıyoruz” dedi.
‘Emeğimizin karşılığında sadece 800 TL alıyoruz'
Çocuklarını okutmak için mevsimlik işçi olarak tarlalarda çalıştığını söyleyen Aysel Yaylagül, emeklerinin karşılığını alamadığını söyledi. Aysel Yaylagül, “Çocuklarımın hepsini bu tarlalarda çalışarak okutuyorum. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Tarladan eve döndüğümüzde sularımız bile akmıyor. Sabah saat 04.00 da gelip 13.00 da eve dönüyoruz. Bir kadın olarak hem tarlada da çalışıyorum hem evimin işlerini yapıyorum. Çocuklarımı okutmak için tüm zorluklara katlandım. Mevsimlik işçi olarak her yerde çalışıyoruz" diye ekledi.
Tarlada 2 çocuğunu büyüttü
2 çocuğunu tütün tarlasında büyütmek zorunda kaldığını belirten Aysel Yaylagül, "Bizim hayatımız bitti çocuklarımızın hayatlarını kurtarmaya çalışıyoruz. 9 saat çalışmamıza rağmen sadece 800 TL alıyoruz. Bize verilen 800 TL ile çalışabilirler mi? 800 TL'yi pazara götürünce hiçbir şey alamıyorsun” diye konuştu.