Hem hayalini gerçekleştirdi hem de birçok kadının hayatına dokundu

  • 09:04 4 Haziran 2024
  • Emek/Ekonomi
 
 
Pelşin Çetinkaya
 
ÊLIH – 13 yaşından beri hayalini kurduğu ulusal kıyafet tasarım ve dikimini yapan Emine Yılmaz, birçok kadını da teşvik etti.
 
Toplumsal alanda kıyafetler kültürlerin önemli göstergelerinden. Bir yandan “moda” adı altında tek tipleşmeye ve kültürel motiflerin kapitalist sistem tarafından aşındırılmasına da maruz kalan kültürlere özgü giyim motifleri için tekil ya da çoğul mücadele de veriliyor. Hem deforme olma hem de yok olma tehlikesi altında olan Kürt ulusal kıyafetlerini tanıtmak ve yaşatmak için çaba harcayanlardan biri de Emine Yılmaz Aktaş.
 
Cizîr’de ilk defa kadın atölyesi açtılar
 
Henüz 13 yaşındayken İstanbul’a giden Emine, burada bir tekstilde çırak olarak çalışmaya başlıyor. Kısa sürede makine kullanımını öğrenen Emine, yaklaşık 18 sene kadar İstanbul’da tekstilde çalışıyor ve ardından Şirnex’in (Şırnak) Cizîr (Cizre) ilçesine gider. Burada ulusal kıyafet dikimine başlayan ve belediye ortaklığıyla bir kadın atölyesi açan Emine, bu şekilde kadınlara bir istihdam alanı da sağlıyor. İlk zamanlarda hem özel hem de ulusal kıyafet dikimlerin olduğu atölyede kadınlar bir süre sonra seri dikime başlıyor. Emine, bu seri dikimin Cizîr’de ilk olduğunu belirtirken, kadınların hem sosyal hem de ruhsal açıdan rahatladığını ekliyor.
 
Êlih’te işini sürdürüyor
 
3 yılın ardından Cizîr’deki atölyeden ayrılmak zorunda kalan Emine, doğduğu yere Êlih’e (Batman) dönüyor. Daha önce de Êlih’te kısa bir süre işyeri açtığını paylaşan Emine, bu kez ise tasarımlar yaparak çalışıyor. “Aslında benim için burada yöremizin yöreseli giyilmesi önemliydi, hayalimdi” diyen Emine, küçükken kurduğu bir hayalin de herkesin kendi ulusal kıyafetiyle gezmesi olduğunu paylaşıyor.
 
Dikişi ve üretmeyi sevdiğini dile getiren Emine, bu yüzden hiç durmadığını ve çalıştığını kaydediyor. Emine, çalıştığı yerlerde kadınların da işi sevdiğini söylerken, kadınların çalıştıklarında kendilerini iyi hissettiğini belirtiyor.
 
Emine son olarak, sözlerine önümüzdeki dönemde Kürt ulusal kıyafetlerini tanıtma etkinliği düzenleyeceklerini ekliyor.