1 Mayıs’ta Taksim'in yasaklanmasına dair suç duyurusu

  • 14:29 15 Mayıs 2024
  • Emek/Ekonomi
 
İSTANBUL – Emek ve meslek örgütleri, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nın yasaklanmasına dair İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu. 
 
İstanbul Tabip Odası (İTO), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nın yasaklanmasına ilişkin İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü suç duyurusunun ardından adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Eş Başkanları ve birçok emek örgütü açıklamaya destek verdi. Açıklamada sık sık “ Birleşe birleşe kazanacağız” ve “ Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. 
 
Suç duyurusu 
 
Açıklamada konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Asalettin Aslanoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 2023 yılında aldığı karar ile işçi sınıfı ve sendikaların ifade özgürlüğü hakkını güvence aldığını belirtti. Ancak İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği’nin bu hakkı ihlal ettiğine dikkat çeken Asalettin,  “Bu yıl da işçi sendikalarının Taksim Meydanı’na çıkışını şiddet kullanarak engellediler. Avukatlarımız suç duyurusunda bulundu ve asıl suçlunun bu engellemeleri yapan yetkililer olduğunu belirtti. Tutuklanan arkadaşlarımız ve gençlerimizin yanındayız; onları asla yalnız bırakmayacağız” dedi.
 
‘Taksim ısrarımız devam edecek’
 
Ardından söz alan Eğitim-Sen 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu, “Dünyanın gelişmiş ülkelerinde 1 Mayıs İşçi Bayramı, o ülkelerin en görkemli meydanlarında kutlanır. Ancak bizde siyasal iktidar işçileri izole alanlara itmek ve seslerini duyurmalarını engellemek istemektedir. Bu baskıcı anlayışı reddediyoruz. Taksim, 1 Mayıs alanıdır. İşçi ve emekçiler dışında herkes Taksim'de gösteri yapabilirken, işçilere bu meydan yasaklanmaktadır. Bu yasakçı anlayışı kabul etmiyoruz ve Taksim'de bulunma ısrarımızın devam edeceğini bildiriyoruz.” dedi.