Sudan’da tecavüz suçunda artış

  • 10:34 10 Nisan 2025
  • Dünya
 
HABER MERKEZİ - Af Örgütü, Sudan'daki savaşta paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDG) tarafından cinsel şiddetin yaygın olarak kullanıldığını, "cinsel kölelik ve toplu tecavüz" vakaları yaşandığını bildirdi.
 
Uluslararası Af Örgütü, Sudan’daki  savaşa dair yeni rapor yayınlandı. Raporda, Doğu ve Güney Afrika Bölge Direktörü Deprose Muchena, kadınlara ve çocuklara yönelik paramiliter saldırıların “iğrenç, utanç verici ve azami aşağılanmaya yol açacak şekilde tasarlandığını” belirtti. “Hepimize tecavüz ettiler” başlıklı 30 sayfalık belge, bazıları reşit olmayan yaklaşık 30  kişinin ve ailelerinin anlattıklarını ortaya koydu. 
 
On binlerce insan katledildi 
 
Af Örgütü'ne göre, şiddet olayları Nisan 2023 ile Ekim 2024 tarihleri arasında Sudan'ın dört eyaletinde, özellikle de Darfur, Hartum ve Cezire bölgelerinde meydana geldiği kaydedildi.  Sudan'da Nisan 2023'ten bu yana General Abdül Fettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile Mohamed Hamdane Daglo komutasındaki paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında savaş devam ediyor.  Bu savaş on binlerce insanın katledilmesine ve 12 milyondan fazla insanın yerinden edilmesine yol açtı. Her iki taraf da savaş suçu işlemekle suçlanıyor. BM ajansı ve STK'lar tecavüzün bir savaş silahı olarak kullanıldığını düzenli olarak kınıyor. 
 
Alıkonulup tecavüz edildiler 
 
Af Örgütü tarafından kaydedilen vakalar arasında, Hartum'da esir tutulan ve birkaç hafta boyunca “her gün tecavüze uğrayan” iki kişinin durumunu belgeledi. HDG tarafından 15 Mayıs 2023 tarihinde kaçırılan Jabra mahallesinden 34 yaşındaki bir mağdur, bir ay boyunca alıkonulduğunu ve “neredeyse her gün tecavüze uğradığını” anlattı. “Çok hastalandığımda 30 gün sonra beni serbest bıraktılar” dedi.
 
27 yaşındaki bir başka kişi ise tutuklandıktan ve eşinden zorla ayrıldıktan sonra kontrol noktası yakınındaki bir dükkanda birkaç gün boyunca esir tutulmuş. Bu kişi, “Karıma her gün tecavüz ettiklerinde çığlıklarını duyabiliyordum ama yardım edemedim” dedi.
 
Sağlıkçılara yönelik tecavüz 
 
Af Örgütü'ne göre, birçok kişi, üniformalı HDG'nin kendilerine tecavüz ettiğini, bunu da "ordu yanlısı şüphesi" ile gerekçelendirdiğine işaret etti. Tıp uzmanları da, yaralı askerleri kurtaramadıkları zaman HDG'nin kendilerine tecavüz ettiğini itiraf etti.
 
Ekim ayında Sudan'a giden bağımsız bir BM uluslararası bilgi toplama heyeti cinsel şiddetin arttığını, “tecavüz, cinsel sömürü ve cinsel amaçlı kaçırma olaylarının yanı sıra zorla evlendirme ve insan kaçakçılığı iddialarını” rapor etmişti.
 
HDG, BM'nin vardığı sonuçları “sosyal ağlarda propaganda” olarak nitelendirmişti.