6 Şubat depremi yıl dönümü: Unutmak yok, affetmek yok!

  • 17:37 5 Şubat 2025
  • Güncel
HATAY - Depremin 2’nci yıl dönümünde Hatay’da düzenlenen yürüyüşte, sorumlulardan hesap sorulacağı vurgulanarak, “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” denildi.  
 
Hatay 6 Şubat Platformu, Mêreş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde nedeniyle TMMOB- KESK Defne Koordinasyonu önünden Saray Caddesi’ne yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe; DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, SOL Parti Başkanlar Üyesi Feray Aytekin Aydoğan, SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, SMF Sözcüsü Mahir Gürz, TBB Başkanı Erinç Sağkan, TMMOB Başkanı Emin Koramaz, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener ile depremzedelerin yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve sicil toplum örgütü temsilcisi katıldı. 
 
Kitle, Bahhur yakıp reyhanlarla yürüdü. Avukatlar, depremde yaşamını yitiren meslektaşlarının resimlerinin olduğu “Depremde yaşamını yitiren meslektaşlarımızı Unutmayacağız” pankartını taşıdı. “Sağlıkta dönüşüm Enkaz altında”, “Unutmak affetmekten yok”, “Hatay'ı yeniden kuracağız”,“Kayıplarımız için adalet istiyoruz”, “Buradayız gitmiyoruz, ücretsiz ulaşım istiyoruz” dövizleri ile “Unutmak, affetmek yok” pankartını taşıyan kitle “Unutmak yok, affetmek yok helalleşmek yok”,  “Sesimi duyan var mı?”, “Afet değil bu bir katliam”, “Katillerden hesap soracağız”,”Katil devlet hesap verecek”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Hatay bizim memleket bizim” ve “MA rihna nihayet hon gitmedik buradayız” sloganlarını atarak yürüdü.
 
‘Depremde devlet yoktu’
 
Kitle, Saray Caddesi’nde bulunan havuz medyasının canlı platolarının önünde geçerek tepki gösterdi. Kitle yürüyüş boyunca alkış, zılgıt ve sloganlarla iktidarı protesto ederek, “Depremde devlet yoktu” dedi.  Yürüyüş sonrası enkazların bulunduğu alanda basın açıklaması yapıldı. Yürüyüş sonrası depremde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Kitle, saygı duruşu sırasında “Devlet yok, asker yok” diyerek depremde yalnız bırakıldıklarını vurguladı. 
 
‘Her alanda büyük sorunlarla mücadele ediyoruz’
 
Hatay 6 Şubat Platformu adına Seda Yüce ortak basın metnini okudu. Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen halen sorunların devam ettiğini belirten Seda Yüce, “Bugün itibariyle depremlerin üzerinden tam iki yıl geçmiş oluyor. Hatay halkı olarak bizler, ilk günden bugüne taşından toprağına, havasından suyuna terk edilmiş memleketimizde yaşamaya çalışıyoruz. İki yıldır eğitimden sağlığa, hukuki haklarımızdan temel ihtiyaçlarımıza, barınmadan ulaşıma, altyapı ve üst yapı sorunlarına kadar her alanda büyük sorunlarla mücadele ediyoruz” dedi. 
 
‘Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok!’
 
“Deprem doğal bir tehdit olsa da, felakete ve afete dönüşmesinin temel sebepleri ranta dayalı kentleşme politikaları ve kapitalist sistemdir” diyen Seda Yüce, şöyle devam etti: “Bugün, buradan, molozların arasından, kentimizin kalbi Saray Caddesi’nden Hatay halkı olarak bir kez daha sesimizi yükseltiyoruz; kaybettiklerimize verdiğimiz sözü unutmuyoruz, unutmayacağız! Bizi enkaz altında bırakanları da bugün konteynerlere mahkum edenleri de tanıyoruz. Sorumlulardan hesap soracak, Hatay’ı yeniden kuracağız! Bedelsiz kalıcı konutlarımıza, nitelikli eğitim ve sağlık hizmetlerine, güvenli ulaşıma, kayıplarımıza, adil yargılanmalara ve insanca yaşam koşullarına erişene dek mücadele etmeye devam edeceğiz. Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok!” 
 
‘Deprem kayıpları bulunsun’
 
Depremzede Behçet Can, kamu görevlilerinin yargılanmadığını belirterek, yalnız bırakıldıklarını vurguladı. Deprem kayıplarına dikkat çeken Behçet Can, deprem kayıplarının kimsenin umurunda olmadığını, milletvekillerinin verdiği sözleri tutmadığını eleştirerek, deprem kayıplarının bulunmasını talep etti. 
 
‘Bir yılın sonunda davalar açıldı’
 
Adalet Peşinde Aileleri Platformu adına konuşan Döne Kaya, verdikleri adalet mücadelesini anlatarak, şunları söyledi: 
 
“Hepimiz ilk aylarda parça parça müteahhitlerin yakalandığını, yakalanmayanların da kaçtıklarını duyduk. Ancak yeniden iki yıl geçti ve bu müteahhitlerin sadece 189’u cezalandırıldı. Bizler hemen soruşturma aşamasında başvurularımızı yaptık. Ancak ilk sekiz dokuz ay bizleri oyaladılar. Sık sık savcılar değişti ve soruşturulmaması için ellerinden geleni yaptılar. Adalet Bakanlığı, bağımsız olan savcılara soruşturmanın nasıl yürütüleceğine dair evrak gönderdi. Ve yaklaşık bir yılın sonunda, davalarımız açıldı. Ancak bu sürede hiçbir kamu görevlisi yargılanmadı. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde bütün raporlar oraya gönderildi ve orada kopyala yapıştır raporlar bizlere duruşmalarımızda kullanılması için verildi.
 
‘İki yıllık süreçte tek bir kamu görevlisi cezalandırılmadı’
 
Sonraki süreçte, bilimsel raporlarda bir yığılma olduğu için, biz aylarca bu raporların duruşma dosyalarına eklenmesini bekledik. Bu sırada bizler, bu durumun kader olmadığını bildiğimiz için sokaklarda yetkililerle görüşerek bu mücadeleyi sürdürmeye devam ediyoruz. Kamu görevlilerinin yargılanması için mücadele veriyoruz. Çünkü şu anki yargı sistemi, münferit kişiler üzerine suçları yıkmaya çalışıyor. Bizleri sadece inşaat mühendisi, müteahhit, yapı denetim arasında bu soruşturmayı yürütmemize neden oluyorlar. Ama biz biliyoruz ki 6 Şubat depremlerindeki yıkımların sebebi, müteahhitlik, yapı denetimi ve inşaat mühendisliğine bırakılmayacak kadar büyük, kolektif bir suç. O yüzden kamu görevlilerinin yargılanması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. İki yıl geçtikten sonra ilk defa iki üç davamızda kamu görevlileri için iddianame hazırlandı. Geçtiğimiz Ocak ayında da kamu görevlisi davası başladı. Ancak iki yıllık süreçte tek bir kamu görevlisi cezalandırılmadı. Hiçbir bakan istifa etmedi. Biz, yargının en baştan, bakanlıktan, belediyeden başlaması gerektiğine ve bu şekilde yürütülmesi gerektiğine inanıyor ve bu şekilde mücadele ediyoruz.”
 
Açıklamaların ardından eylem sona erdi.