TJA ve DBP'den 'Kadın Tarihi' atölyesi
- 13:35 22 Mayıs 2025
- Güncel
HABER MERKEZİ – DBP’li ve TJA’lı kadınlar, İzmir ve Gever’de bir araya gelerek erkek egemenliğinin ortaya çıkışı ve kadın tarihini inceleyen bir atölye düzenledi.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölge Temsilciliği Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA), İzmir'deki partili kadınlarla "Kadın Tarihi' atölyesi düzenledi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir İl Örgütü binasında düzenlenen atölyeye çok sayıda kadın katıldı.
Atölyede, kadının anacıl dönemdeki rolü, Neolitik kadın devrimi, erkek egemenliğinin ortaya çıkışı, kapitalizmin kökenleri ve 20’nci yüzyılda günümüz kadınının özgürlük mücadelesi ele alındı.
Atölye, yarın Aydın’da devam edecek.
Colemêrg
DBP Kadın Meclisi, Colemêrg’in (Hakkari) Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Orman ve Yeşildere mahallelerinde “Kadın Tarihi” atölyeleri gerçekleştirdi. İki mahallede gerçekleşen atölyelere onlarca kadın katıldı.
Yapılan atölyelerde konuşan DBP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ayşe Çelikbilek, gerçekleştirdikleri atölyenin tüm kadınlara güç vermesi dileği ile sözlerine başladı.
‘Kürt kadın hareketiyle kadın mücadelesi farklı bir aşamaya taşındı’
Ayşe Çelikbilek, DBP Kadın Meclisi olarak gerçekleştirdikleri konferansta kadın özgürlüğü üzerine tartışmalar yürütmek amacıyla atölye kararı aldıklarını söyleyerek, “Biz nereden nereye geldik, bir Kürt kadını olarak yaşamımızı nasıl yaşıyoruz üzerine konuşmak istedik. Kürt özgürlük mücadelesinden önce kadının adı, sesi, varlığı ve kendi adına karar verme durumu bile yoktu. Kadınlar bunun için mücadele ettiler. Kürt kadın hareketi kurulduktan sonra, kadın özgürlüğü mücadelesi farklı bir aşamaya taşındı. Kadınların siyasette, toplumda yani her yerde uyanmaya başladı” dedi.
‘Kürt Kadın Hareketi, kadının hayatın her alanında var olması için mücadele etti’
Ayşe Çelikbilek, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Her zaman söylüyoruz bir kadın kendine inanırsa kimse onun önüne engeller koyamaz. Eskiden de annelerimiz toplum arasında bir her edinmişti ama bir organize değil, doğalında gelişen bir şeydi. Fakat sonrasında erkek zihniyeti kadını toplumun içinde yok etmek istedi. Buna karşı sonrasında Kürt Kadın Hareketi oluştu ve kadının hayatın her alanında var olması için mücadele etti. Sonrasında Kürt halk önderi Abdullah Öcalan, kadının özgürlüğü için beş madde ortaya koydu. Bunun birincisi yurtsever olmasıydı. İkinci olarak ise bir kadın özgür olmak istiyorsa özgür bir fikri olmalı dedi. Bu da kadının kendi iradesiyle kendisini ifade etmesini vurguluyor. Üçüncü olarak ise kadınların örgütlü olması gerektiğini söyledi. Dördüncü maddesi ise kadının mücadeleci olmasıdır. Son olarak ise kadınlar güzel olmalı, estetik olmalı dedi. Bu, estetik müdahaleler demek değil, kadınların kendi doğalında kendini başkasına beğendirmek için değil kendisi için güzel olmasıdır.”
‘Toplumda kadının rolü nedir?’
Ardından konuşan DBP Kadın Meclisi Sözcüsü Berivan Bahçeci ise "Jin Jîyan Azadî" felsefesinin nereden çıktığını herkesin öğrenmesi gerektiğini ifade ederek, “Yeni toplumda kadının önemi nedir, kadının rolü nedir üzerine düşünmek lazım. Bizlerin bu atölyeler kapsamında bir araya gelmemizin amacı kadınların yüzyıllar boyunca yok sayılması, asimile olması veya kapitalist sistemle kadın bedeninin üzerinden toplumu yok etmek istemesidir” diye konuştu. Berivan Bahçeci, kadın özgürlük ideolojisinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın dikkat çektiği beş önemli noktanın üzerinde durdu.
Yapılan konuşmaların ardından atölye sorulan sorular ve tartışmalarla devam etti.