![](/staticfiles/news/250836/2025/02/06/823x463cc-hty-06-02-2025-hatay-projesi-olmayan-yol-calismasi-suruyor-manset.jpg)
Projesi olmayan yol için bu kez de konteynerler boşaltılacak
- 09:03 6 Şubat 2025
- Ekoloji
Nazlıcan Nujin Yıldız
HATAY – Defne’de kendisinden habersizce zeytin ağaçları kesilen Çiğdem Mutlu Arslan, tüm ağaçlarının katledildiğini ve yol çalışmasının devam ettiğini söyledi. Çiğdem Mutlu Arslan, yol çalışmasının devamı için bu kez de yeni teslim edilen konteyner yaşam alanının boşaltılacağını ifade etti.
Hatay’ın Defne ilçesinde yaşayan Çiğdem Mutlu Arslan’ın, Ballıöz Mahallesi'nde TOKİ’ye ulaşım sağlanması için yapılan yol çalışması nedeniyle zeytinliklerinin tümü, haberi olmadan kesilmişti. Bir önceki haberimizde (https://jinnews.net/search/content/view/243154?page=2&key=0bdeb7c9dafcaabba56bcad2507cf643?page=1&key=0bdeb7c9dafcaabba56bcad2507cf643) belirttiğimiz gibi yapılan yol çalışmasının projesi yok. Projesi olmayan yol çalışması için birçok ağaç katledilirken bu kez de yurttaşlara 8 ay önce teslim edilmiş konteyner yaşam alanı ve iş yerleri boşaltılacak.
2024’ün Ekim ayından sonra alanda yaşanan duruma dair konuşan Çiğdem Mutlu Arslan, 6 ay önce zeytinliklerinin olduğu alana habersizce girilmesi ve ağaçlarının katledilmesi nedeniyle açmış olduğu davanın birkaç gün önce açıldığını ancak ağaç katliamının da sürdüğünü söyledi.
Yurttaşların iş yerleri yıkılacak
2024’ün Ekim ayından sonra da ağaç katliamının uzun bir süre devam ettiğini ifade eden Çiğdem Mutlu Arslan, katliamın önüne geçmek istediklerini, bunun için polisleri çağırdıklarını ancak polislerin tutanak tutmadığını ve katliamın önüne geçmek için çabalayan kişileri karakola götürdüğünü belirtti. Çiğdem Mutlu Arslan, “O süreçlerden sonra bayağı bir ağaç katliamı yapıldı, on gün öncesine kadar. Bu, üç mahalleye sirayet eden bir yol, hala ellerinde bir kamu kararı yok. Vatandaş, depremden sonra kendine yaşam alanı yarattığı evi boşaltın diye baskılanıyor. İş yeri yapmış, sanayideki iş yeri yıkıldığı için, kendi arazisinde bir iş yeri yapmış. Ekmeğini kazanmaya çalışan, mücadele eden vatandaşa da ‘burayı boşaltacaksın, bu iş yerinden çıkacaksın diyorlar. Sebebine de gelince; yol karşı taraftan geçiyor, proje yok ortada ama onların taslak çizdiği bir projede, sağdan geçmesi gereken yolda ne yazık ki elektrik üretim santrali var. Onu kaldıramadıkları için sol tarafa eviriyorlar yolu” dedi.
Yeni teslim edilen konteyner yaşam alanı boşaltılacak
Projesi olmayan, sadece taslağı olan yol projesini genişletmek için evlerin ve iş yerlerinin yıkıldığını kaydeden Çiğdem Mutlu Arslan, şikâyet eden yurttaşlar olduğunda ise yolun genişliğinden alınıp daraltıldığını söyledi. Çiğdem Mutlu Arslan, “Hukuk yok ne yazık ki. Kamulaştırma kararı da henüz yok. Vatandaşa, kamu yöneticileri tarafından baskı uygulanıyor. Yani taşeron firma uyarıyı yapıyor ancak vatandaş kamulaştırma kararını talep ettiği zaman bu sefer devreye kamu yöneticileri giriyor ve tehditvari yöntemler sürüyor. Şu an gelinen durum bu. Ben gidip baktığımda yine bir ağaç kesimi vardı, kaldırılan ağaçlar vardı. Hemen yanında bir konteyner yaşam alanı var. Konteyner yaşam alanını 8 ay önce teslim etmişler, çok yeni bir yer. Kamulaştırma kararı olmadığı için gaspvari bir yöntem olması sebebiyle AFAD’la işbirliği yapıp konteyner yaşam alanını boşaltıyorlar. Ancak vatandaşın bu karda, kışta gidecek bir yeri de yok. Belirsizlik içinde yaşıyor. Hatta onlara yaklaşık bir ay süre verdiklerini söylediler. ‘Biz nereye gidelim’ dediler” şeklinde konuştu.
İşlemler bilinçli olarak hafta sonları yapılıyor
Kendi zeytinliklerinin sökülmesine karşı açtığı davanın henüz açıldığını ancak duruşma tarihinin belli olmadığını paylaşan Çiğdem Mutlu Arslan, davanın açılmasının bile kendisi için umut verici olduğunu ve aylarca yürütme kararının durdurulması için mücadele ettiğini dile getirerek “Mahkemenin yürütmeyi 30 günde durdurması gerekirken yaklaşık altı aydır bunu yapmadılar. Genelde hafta sonları yapıyorlar bu işlemleri. Çünkü hafta sonuna denk getirdikleri zaman nöbetçi savcılar var ve nöbetçi savcılar bunlarla ilgilenmiyor. Dolayısıyla hafta sonu bu işi yapıp hafta başına daha farklı işler yapıyorlar. Taşeron firma çalışmaya, gasp etmeye devam ediyor ancak şu ana kadar elinde bir taslakla devam ediyor. Netleşmiş kamulaştırma kararı ya da mevcut bir bakanlıktan onay alan bir proje yok” diye belirtti.
Ağaç katliamı sürüyor
Zeytinliklerini korumak için alanda nöbet tuttuğu süreçte gözaltına alındığını ve çadırının alandan zorla çıkarıldığını hatırlatan Çiğdem Mutlu Arslan, gözaltına alındığı gün, zeytinliklerinin tümünün söküldüğünü ve yol için asfaltı döküldüğünü ifade etti. Alanın tapusunun hala kendisinde olduğunu söyleyen Çiğdem Mutlu Arslan, ağaç kesiminin Ballıöz, Çekmece ve Toygarlı mahallelerinde devam ettiğini anımsattı. Ağaç katliamının şu anda Çekmece’de sürdüğünü paylaşan Çiğdem Mutlu Arslan, “Şu an Çekmece’deler. Orhanlı ile Çekmece bağlantısının olduğu yerdeler. Zaten önüne kattığı bütün ağaçları kestiler. Vatandaş itiraz etmişti, toplu ifade vermeye gitmişti. Ancak o gün hafta sonuydu yine ve ne yazık ki ifadeleri bile alınmadan toplamda 71 kişi olan bütün ortakların şikâyetçi olması gerekiyormuş. Tabi bunların hepsi bu bölgede yaşamıyor. Depremden sonra başka şehirlere taşınanlar var. Şikâyet için bir kişi yeterliyken yıldırma politikasıyla 71 kişiyi bir anda istediler. Bu yüzden şikâyetçi olamadılar” diye ifade etti.
Yaklaşık 7-8 aydır, söz konusu yolun projesinin olmadığını ve bu yol için ağaçların katledildiğini, yurttaşların yaşadığı konteyner yaşam alanının boşaltılacağını, iş yerlerinin yıkılacağını dile getiren Çiğdem Mutlu Arslan, kamulaştırma kararının olmadığı bu yol için gaspvari yöntemlerin izlendiğini tekrarladı.