Hedef gösterildikten sonra tutuklanan Dilek Ekmekçi tahliye edildi

  • 14:16 22 Ekim 2024
  • Hukuk
 
 
İSTANBUL - MHP’lilerin hedef göstermesiyle tutuklanan ve avukatlarının talebine rağmen duruşmada hazır edilmeyen avukat Dilek Ekmekçi, ilk duruşmada tahliye edildi.
 
MHP ve Ülkü Ocakları’ndan bazı isimler hakkında suç duyurusunda bulunduktan sonra dijital medyada  "kamu görevlisine hakaret" iddiasıyla tutuklan ardından “örgüte üye olmak” iddiasıyla yargılanan avukat Dilek Ekmekçi’nin yargılandığı davanın ilk duruşması, İstanbul Adliyesi 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dilek, duruşmaya tutsak olduğu Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Çiçek Otlu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, İstanbul Barosu kadın hakları merkezi avukatları ve çok sayıda avukat duruşmada yer aldı. 
 
Dilek’in avukatları duruşmada hazır olması yönünde mahkeme talep sunmasına rağmen mahkeme gerekçe sunmadan duruşmada hazır bulunma talebini reddetti. 
 
Avukatlar kendileri için ayrılan bölüme alınmamaya çalışıldı
 
Mahkeme başkanı, duruşmaya gelen avukatların avukatlar için ayrılan bölüme geçmesine izin vermedi. Mahkeme başkanı, sadece Dilek’in 3 avukatının avukatlar için ayrılan bölümde yer alacağını diğer avukatların avukat bölümünde yer alamayacağını söyledi. Salonda avukatlar için ayrılan kısım boş olmasına rağmen mahkeme başkanı yer olmadığını iddia etti. Avukatların izleyici bölümüne sığacak sayıda oturulması söylenmesi üzerine, “İzleyici değiliz, avukatız. Müdafi olarak duruşmaya katıldık” diyerek tepki gösterdi. Tepkilere karşı salona polis getirildi. Tepkilerin ardından mahkeme başkanı, avukatların tamamını avukat bölümüne aldı. 
 
Avukatlar çıkarılmakla tehdit edildi
 
Kimlik tespiti yapmadan ve müdafi olarak duruşmaya katılan avukatlar, tutanağa geçirilmeden duruşmanın başlanmasına tepki gösterilmesine karşı  mahkeme başkanı, avukatların söz almadan konuştuğunu iddia ederek duruşma salonundan çıkartmakla tehdit etti.
 
Avukatların yetkilendirilmesi kabul edilmedi
 
Avukatlar taleplerini sunmak istemesine karşı mahkeme başkanı, "İzleyicilerin talep hakkı yok" dedi, avukatlar tepki gösterdi. Dilek’in avukatı kendisine verilen yetkiden doğru salonda bulunan müdafi olarak yetkilendirdi. Yetkilendirmeye rağmen mahkeme başkanı, 'İzleyicilerden talep almıyorum' diyerek talep almayı kabul etmedi.
 
Avukatların talepleri
 
Dilek’in avukatları taleplerini mahkemeye sundu. Avukatlar, 3 tane avukat sınırı olarak belirlenmesinin DGM mahkemelerinden kalma bir kural olduğunu hatırlatarak, SEGBİS’in kayıt edilmesini, daha büyük bir salonda duruşmanın gerçekleşmesini ve Dilek’in duruşma salonuna getirilmesini talep etti.
 
‘MHP’den talimat alıyorsunuz’
 
Mahkeme başkanının, avukat Murat’a karşı "Bana talimat vermezsiniz" demesi üzerine avukat Savaş İşliyen, “Siz talimat alıyorsunuz. Sizin kimden talimat aldığınızı biliyoruz. Size talimat veren de Milliyetçi Hareket Partisi’dir” dedi. Avukat Savaş İşliyen salondan çıkarıldı.
 
Dilek yüz yüze savunma yapmak istiyor
 
Devamında söz alan İHD Eş Genel Başkanı Eren  Keskin, “Dilek Ekmekçi uzun süredir savunma hazırlıyor. Sizinle yüz yüze savunma yapmak istiyor. Dilek hangi gerekçeyle getirilmedi? Müvekkilimizin duruşmada hazır edilmesini ve neden şimdiye kadar hazır edilmediğinin zapta geçirilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
Mahkeme başkanı, Dilek’in avukatı Ömer Kavilli’nin kendisiyle yüksek sesle konuştuğu iddiasıyla salondan çıkarttı. Avukat Ömer, “Siz hukuk uygulamıyorsunuz. Yargı kültüründen haberiniz yok” diyerek tepkisini dile getirdi. 
 
‘Söyleyeceklerim kumpas kuranların işine gelmiyor’
 
Tartışmaların ardından SEGBİS bağlantısı gerçekleştirilen Dilek, “Avukatlarımın talebine katılıyorum. Duruşma salonunda hazır bulunmak istiyorum. SEGBİS’ten sesimi duyurmaya çalışıyorum. Siyasi olarak rehin alınmış durumdayım. Benim sesimi kısma girişiminin mahkeme salonuna yansıması. SEGBİS kaydının açılmasını talep ediyorum. Hem beni hazır etmiyorsunuz hem de SEGBİS kaydı açılmıyor diyorsunuz. Ben sözlerim doğru yazılacak mı bilmiyorum. Bana kumpas kuran paralel yapını işine gelmiyor benim söyleyeceklerim. Ülke hukuku bu kadar ayak altına alınmaz. Kumpasla tutukladınız eksik bir şekilde söylediklerimin kayda geçireceğinizi nerden bileceğim. 25 sayfa savunma hazırladım ama siz benimle yüz yüze gelmeye çekindiniz.”
 
‘Özgürlüğüm kumpasla gasp edilmiş durumda’
 
Mahkeme başkanı, Dilek’in taleplerine cevap vermeden iddialara ilişkin ısrarla savunmasını sorması üzerine avukatlar, “Ne yapmaya çalışıyorsunuz?” diye sordu. Dilek’in talepleri zapta geçirilmedi. Dilek, “Özgürlüğüm kumpasla gasp edilmiş durumda. Savunma için bana olanak sağlamıyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi. Dilek’in tepkisinin ardından talepleri zapta geçirildi.
 
‘İddianameyi paçavra edecek savunmamı yapmak istiyorum’
 
Ardından devam eden Dilek, “Siz beni duruşmada hazır etmediğiniz ve SEGBİS’i açmadığınız için tahliyemin önünde engel olunmasını istemiyorum. Tahliye olmak istiyorum. Bütün iddianameyi paçavra edecek savunmam için teknik aksaklıkların giderilmesini talep ediyorum. Bugün savunma yapmak istiyorum.”
 
Tahliye edildi
 
Söz alan iddia makamı, Dilek’in tutukluluğunun devam etmesini talep etti. İddia makamının ardından duruşmaya ara karar için ara verildi. Ardından ara kararını açıklayan mahkeme, Dilek hakkında tahliye kararı verdi.  
 
Salonda Dilek için bulunan avukatlar tahliye kararını, “Hak, hukuk adalet” sloganları ile karşıladı.  
 
Avukatlardan açıklama 
 
Karar sonrası avukatlar, adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada söz alan avukatlar, dayanışma sonucu Dilek’in tahliye edildiğine dikkat çekerek, Dilek’in savunmasını yapmaya izin verilmeden tahliye edildiğini ve bu şekilde sözünün engellenmeye çalışıldığının altını çizdi. 
 
Avukatlar son olarak, 10 Ocak’ta gerçekleşecek olan duruşma için dayanışma çağrısı yaptı