Reyhanlı Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı

  • 16:35 25 Mayıs 2024
  • Güncel
 
HATAY -  "Adalet ve Özgürlük Buluşmaları" kapsamında Reyhanlı Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı.
 
Hatay'ın Antakya ilçesinde düzenlenen “Adalet ve Özgürlük Buluşmaları” eylemi kapsamında Reyhanlı Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı. Saray Caddesi'nde yapılan anmaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Esengül Demir, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Ali Bozan, Zeynep Oduncu ve Sabahat Sarıtaş ile çok sayıda yurttaş katıldı. 
 
Anmada "Bijî berxwedana zindanan", "İstiklal mahkemeleri kazanamadı, sizde kazanamayacaksınız", "Reyhanlı Katliamı’nı unutturmayacağız" ve "Kobanê düştü diyenlere inat Kobanê onurumuzdur" dövizlerini taşıyan kitle sık sık, "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Kobanê düşmedi düşmeyecek", "Direne direne kazanacağız" ve "Reyhanlı'yı unutmayacağız" sloganlarını attı.
 
‘Mücadelemiz sürecek’
 
DEM Parti Hatay İl Eşbaşkanı Seher Cevheroğlu, katliamlarda yaşamını yitirenleri andı. Seher, "Bu ülkeyi yöneten AKP ve MHP faşist iktidarı partimizin yönetici ve üyelerini asılsız iddialarla hukuksuzca yargılayıp yüzyıllarca hüküm verilmesi için her türlü çabayı göstermiştir. Katliamcılar ve onlara destek olan bütün kamu görevlileri halklara karşı işledikleri bu suçların hesabını verene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. 
 
‘AKP ve MHP iktidarı sorumludur’
 
DEM Parti milletvekili Zeynep Oduncu, ülkenin "faili meçhul ve katliamlar ülkesine" dönüştüğünü ifade ederek, Reyhan Katliamı'nın asıl suçlular yargılanmadığı için Amed, Pîrsûs, Dîlok ve Ankara katliamlarının yaşandığını kaydetti. Zeynep, katliamların asıl suçlularının bulunup, yargılanmadığını belirtti. Kobanê Davası'nda siyasetçilere verilen hapis cezalarını hatırlatan Zeynep, “Siz IŞİD vahşetini IŞİD barbarlığını göz göre göre ülkemizde büyüttünüz. Bu katliamları göz göre göre yaptınız. Bundan AKP ve MHP iktidarı sorumludur. Asıl suçluların yargılandığı, asıl suçluların cezaevine girdiği, asıl yargılanmaların başlatıldığı süreçlerin olması gerekiyor. Kobanê Kumpas Davası'nda yargılanan arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması gerekiyor. Çünkü bu yargılanmalar halklar arasındaki demokrasiyi, barışı ve özgürlüğü yok etmeye yöneliktir. Yaptığınız bu yanlıştan bir an önce geri dönün. Ve katilleri bir an önce adalet karşısına çıkartın. Kobanê'de, Reyhanlı'da, Amed'te, Ankara'da kaybettiğimiz bütün canlarımızı anıyoruz. Bu davaların asıl sorumluları yargılanana kadar sesimizi yükseltmeyi sürdüreceğiz” diye konuştu. 
 
Katliamı kınadı 
 
SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz ise Reyhanlı'da 11 yıl önce Türkiye'nin telafisi mümkün olamayan bir eşikten geçirilmek istendiğini anımsattı. Dönemin Başbaşkanı Tayip Erdoğan'ın Reyhanlı Katliamı'ndan hemen sonra sarf ettiği "53 Sünni vatandaşım yaşamını yitirdi" sözlerini hatırlatan Mertcan, katliamın amacının halklar, inançlar ve  kimlikler arasında kutuplaşmalar yaratmak olduğunu ifade etti. Mertcan, Hatay halklarının, katliamı kınayarak bu oyunu boşa çıkardığına işaret etti. 
 
Açıklama, tutsak siyasetçilerin tek tek isimleri okunup alkışlanmasıyla sona erdi.