Curnê Reş için çağrı: Oyunuzu DEM Parti’ye verin

  • 09:06 24 Mayıs 2024
  • Siyaset
 
RIHA -  Yerel seçimlerin yenileneceği kararının alındığı Curnê Reş ilçesinde oy sandıklarını yakan faillerin birden fazla suç işlediklerini söyleyen Avukat Gülistan Paydaş, “Bu kişiler neden tahliye edildi, bilmiyoruz. 50 yıla yakın bir cezayla yargılanması gerekirken nasıl 2 gün içerisinde serbest bırakılıyor, biz bunu anlamış değiliz” dedi.  Gülistan  yaptığı çağrıda, “Ne olursa olsun sandık başına gidin, oyunuzu DEM Parti’ye verin” diye ekledi.
 
Yerel seçimlerin 2 Haziran'da yeniden yapılacağı Riha’nın (Urfa) Curnê Reş (Hilvan) ilçesinde, 31 Mart seçimlerinde yaşanan sandık yakma olayı gündemde. AKP'lilerin oy sandıklarını yakarak birden fazla suç işlediği iddialarıyla birlikte, faillerin nasıl iki gün içinde serbest bırakıldığı tepkiyle karşılanıyor. Halk, baskılara boyun eğmeden sandığa gitmeye ve oylarını vermeye çağrılıyor. 
 
Avukat Gülistan Paydaş, Curnê Reş’de 31 Mart seçimlerinde yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
 
Seçimin DEM Parti tarafından kazanılmasının AKP tarafından tahammül edilmemesi nedeniyle oy sandıklarının yakıldığını vurgulayan Gülistan, seçimlerin yenileme kararının açıklanmasının ardından 2 Haziran günü için hazırlıklara başladıklarını dile getirdi. Gülistan, “Hilvan’da Gençlik Merkezi’nde oylarımızın yakılması suretiyle oylarımız tahrip edildi. Orada olan şey neydi? Bizim WhatsApp üzerinden incelediğimiz seçim sonuç tutanakları ve gelen veriler eşliğinde 1500 oy farkla seçimi kazanmıştık. AKP’nin adayı seçimi kaybettiğini düşündüğü anda gençlik merkezinde oylarımızı yakmak suretiyle seçimi iptal etmeye yönelik itirazlara başvurdu. İlçe Seçim Kurulu, itirazın kabulüne karar verdi. İlçe Seçim Kurulu, yaptığımız itirazı reddederek yenileme kararını onayladı. YSK’ye de başvuruda bulunduk, YSK de bu yönde karar verdi. Bu gerekçeyle 2 Haziran’da seçime gidiyoruz. Aslında kazanmış olduğumuz bir seçim vardı. Kazanmamıza tahammül edilemediği için ne yazık ki, halk tekrar sandık başına götürülüyor. Bizler de seçim sürecini tekrar yürüterek, büyük bir emek veriyoruz” ifadelerini kullandı.
 
‘Sandık kurul başkanlarını tehdit ettiler’
 
Kırsalda, köylerde, yurttaşların açık oy kullanması için tehditlere başvurulduğunu söyleyen Gülistan, birçok sandık kurul başkanının da tehdit edildiğini ifade etti. Birçok köyde oylar kapalı olarak kullanılmadığını dile getiren Gülistan, “Bu şekilde halkımız özgür iradesini sandığa yansıtamadı maalesef. Bunun haricinde seçim günü birçok hileye başvurdular. Sandık kurul başkanlarını tehdit ettiler. Günün sonunda saat 16.00’dan sonra bize gelen haberlerde birçok okulda imzada imtina yoluna başvurdular. Tabii ki biz orada bir hile olduğunu düşündük. Çünkü diğer partiler, bizler ve sandık kurul başkanları oy sayımının sağlıklı bir şekilde yürütüldüğü konusunda hemfikirdik. Herkes imzasını attı ama onlar imzadan imtina ettiler. Akabinde gençlik merkezindeki olay yaşandı. Buradaki amaç diğer sandıklarda da sandık sonuç tutanaklarına imza atmayarak, bir provakatif hareketle bizim sandık görevlilerimizi, sandıktan uzaklaştırarak, gençlik merkezine getirterek, orada istedikleri şekilde kullanılmayan oyları kullanıp, seçimi kazanmaktır. Biz buna fırsat vermedik ama ne yazık ki, seçim sonucunu etkileyeceği için oy çuvalları, YSK’nın görüşü de bu doğrultuda, sandık sonuç tutanakları diğer partilerin imzaladığı şekilde elimizdeydi. Ancak sandık sonuç tutanakları elimizde olmasına rağmen, böyle bir karar verildi” diye belirtti. 
 
'Oy satın alma yoluna gittiler’
 
Seçimlere dair tüm hazırlıkları yaptıklarını kaydeden Gülistan, bu sefer daha güçlü bir şekilde geleceklerini ifade ederek, seçmenlere AKP’nin seçim çalışmalarında yürüttüğü usulsüzlüklere karşı tepki göstermelerini istedi. AKP’nin parayla oy satın alma girişiminin olduğunu paylaşan Gülistan, “Hilvan’da DEM Parti olarak tüm milletvekillerimiz, ÖHD’li arkadaşlarımız, diğer belediye başkanlarımız, DEM Parti Genel Merkezi, il ve ilçe örgütleri bizimle birlikte olacak. Kırsalda olsun, merkezde olsun sandıklarımıza güçlü bir şekilde sahip çıkacağız. Avukat konusunda da hiçbir sorunumuz yok. Her sandığa iki avukat düşecek şekilde planlamamızı yaptık. Biz 31 Mart’ta da halkımıza çağrı yaptık. Çünkü onlar halkımıza para vererek, oy satın alma yoluna gittiler. Biz halkımıza dedik ki, kesinlikle böyle bir şeye başvurmayın. Size verilecek parayı kabul etmeyin, sandık başına gidin, oyunuzu partimize verin çağrısında bulunduk. Şu anda İş-Kur üzerinden Hilvan için özel kontenjan açıldığını öğrendik. İş-Kur’da normal şartlarda, eylül ve ekim aylarında işe alımlar yapılmakta. Hali hazırda mayıs ayının sonuna gelmişken, işe alımlar söz konusu olamaz. Burada açılan kontenjanın amacı Hilvan’ın AKP’ye kazandırılmasına yönelik bir politikadır. Halkımıza çağrımız, işlerine başlasınlar ama oylarını DEM Parti’ye versinler. Çünkü hizmet edecek parti DEM Parti’dir” sözlerini kullandı.
 
‘Patlayıcı madde kullanarak oy sandıklarını yaktılar’
 
Curnê Reş’deki gençlik merkezinde yaşananlara değinen Gülistan, 150 kişilik bir grubun slogan atarak, oyları patlayıcı maddelerle yaktığına dikkat çekti. Gülistan şöyle devam etti: “Evet, 31 Mart’ta seçim yapıldı. Aslında halkımızın sandığı yakıldı. Seçim süreci her yerde sağlıklı bir şekilde yürütüldü. Elbette ki ufak tefek aksaklıklar oldu ama Türkiye’de hiçbir yerde sandık yakılmadı. Bahsettiğimiz gençlik merkezi, jandarma komutanlığına 20 metre uzaklıkta. Emniyet müdürlüğünün 50 metre uzaklığında olan bir merkez. Kaymakamlık konutunun 15 metre uzaklığında olan bir merkez. Bu kadar kolluk memurlarının olduğu bir yerde böyle olayın olması bizi çok şaşırttı. 150 kişi slogan ata ata gençlik merkezine girdi. Patlayıcı madde kullanarak oy sandıklarını yaktılar. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Evet, başka bir parti olsaydı bu durum nasıl olurdu? Kesinlikle kamuoyunda daha çok ses getirebilirdi. Herkes bu konuyu konuşabilirdi. Her yerde seçim yapıldı ama böyle bir şey olmadı. Bu durumdan ötürü diğer partilerden destek istiyoruz. Haksızlığa uğradık.” 
 
Failler iki gün içinde serbest bırakıldı 
 
Oy çuvallarını yakma olayında birden fazla suçun beraber işlendiğini söyleyen Gülistan, bu suçları işleyenlerin en az 50 yıl hapis cezasıyla yargılanması gerekirken gözaltına alınanların 2 gün içinde serbest bırakıldığını hatırlattı. “Seçim güvenliği kanunları çerçevesinde, seçimde kullanılan oyların hiçbir şekilde yeri değiştirilemez” diyen Gülistan, şöyle konuştu: “Bu oy sandıklarının yerini değiştiren kişiler, tehditle, silah kullanarak, yakıcı ve patlayıcı madde kullanarak işledikleri durumda suçun ağırlaştırılmış hali ortaya çıkar. Bunun haricinde, kamu görevlileri görevlerini yaparken, engel olan kişiler bu suçu işledikleri zaman nitelikli hal oluşur bu da ağır ceza oluşturur. 31 Mart günü işlenen suç tek bir suç değil, birden fazla suç beraberinde işlenmiştir. Seçimlerin temel hükümlerine göre, oy sandığını yakan kişiler cezalandırılır. Yine bu suçu işleyen kişiler, patlayıcı veya silah kullandıkları zaman suçun ağırlaştırılmış hali olur. Kamu malına zarar verme suçu da burada oluşmuştur. Gençlik merkezi kamuya açık bir yer. Bu merkezde ciddi anlamda bir tahribat söz konusudur. Kişilerin hayatını, sağlığını veya mal varlığı hakkında yangın çıkarma suç olarak tanımlanmıştır. 150 kişinin aynı anda içeri girmesi ve bu saikle hareket etmesi bir örgüt faaliyeti olduğunu ortaya koymaktadır. Yine kasten yaralama suçu da oluşmuştur. Bu yaralama kamu görevlilerine karşı işlenmiştir. Orada polis, avukatlar, sandık görevlilerimiz darp edildi. Kasten öldürmeye teşebbüs suçu işlenmiş. Bizim sandık kurulu görevlimiz 15 kişi tarafından saldırıya uğrayıp, ölümle tehdit edildi. 
 
50 yılın üzerinde hapisle yargılanmaları gerekiyor
 
Bunları hepsini incelediğimiz zaman 50 yılın üzerinde hapis cezasıyla yargılanması gerekiyor. Ne yazık ki kameralar karşısında bu olaylar olurken, emniyet görevlileri hiçbir şekilde müdahale etmezken, 17 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 7’si tutuklandı, bu kişiler de 48 saat içerisinde serbest bırakıldı. Şu an soruşturma dosyasında gizlilik kararı var. Biz, dosyada ne var ne yok hiçbir şekilde vakıf değiliz. Bu kişiler neden tahliye edildi, biz bilmiyoruz. 50 yıla yakın bir cezayla yargılanması gerekirken nasıl 2 gün içerisinde serbest bırakılıyor, biz bunu anlamış değiliz.”
 
'Ne olursa olsun sandık başına gidin’
 
Curnê Reş halkına 2 Haziran günü sandığa gidip, iradelerine sahip çıkma çağrısı yapan Gülistan, “Bizim halka çağrımız şudur; Hilvan bizim memleketimiz, Hilvan DEM’i çok sevdi, DEM, Hilvan’ı çok sevdi. 31 Mart’ta biz kazandık. Halkımız bize güvendi, bize inandı. Biz proje ve vaatlerimizi yerine getirdik. Bizler boş konuşmuyoruz. Hilvan’a hizmet getireceğiz diyoruz. Halkımızın bu inancını kaybetmeden 2 Haziran günü şehir dışında olan seçmenlerin oy kullanmaları için mutlaka Hilvan’a gelmelerini istiyoruz. Hilvan’da ikamet eden halkımıza çağrımız, hiçbir şekilde, hiçbir baskı altında kalmadan ne olursa olsun sandık başına gidin, oyunuzu DEM Parti’ye verin. Biz kazandık ve tekrar kazanıp, Hilvan’a hizmet getireceğiz. Lütfen oyunuzu DEM Parti’ye verin” şeklinde konuştu.