Kürtçe ‘Qral û Travis’ oyununa kaymakam engeli

  • 13:07 22 Ocak 2024
  • Kültür Sanat
 
AGİRÎ - Panos’ta oynanmak istenen Kürtçe “Qral û Travis” oyunu, ilçe kaymakamlığı tarafından engellendi. 
 
Agirî’nin Panos (Patnos) ilçesinde 17 Ocak’ta oynanmak istenen “Qral û Travis” oyunu yasaklandı. 17 Ocak’ta Panos Belediyesi’ne bağlı Kültür Sanat Merkezi’nde oynanmak istenen Êlih’de (Batman) bulunan Şano Ar Tiyatrosu’nun “Qral û Travis” oyunu Patnos İlçe Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.
 
Oyun Patnos Kültür Sanat Merkezi’nde oynanması için kaymakamlığa başvuran Abdullah Kartal’a kaymakamlık, telefon üzerinden oyunun “uygun” görülmediği ve izin verilmediğini aktardı. 
 
‘Programda silah yok, bomba yok’
 
Abdullah, kaymakamlığın yasak kararına tepkisini şu sözlerle gösterdi: “Patnos’ta Qral û Travis adlı etkinliğimiz, Kürtçe bir tiyatro olup ülke genelinde hiçbir sorun olmadan program yapılırken Patnos’ta keyfi uygulama ile programımıza izin verilmiyor. 5 Ocak’tan bu yana izin için uğraşıyoruz. İlçe emniyetine, kaymakamlığa dilekçe verdim.  Kaymakamlık dilekçemizi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne vermiş ne alakaysa. Kaymakamlık ve Milli Eğitim arasında 3-4 defa ret cevap verilmiş. Kaymakamlık emniyete göndermiş, ardından güvenlik şubesine. Kaymakamlık tekrardan Ağrı Güvenlik Şubesi’ne yazı göndermiş ve sicil kaydım, senaryo ve afiş istendi. Kürtçe kültür ve sanat etkinliklerimiz engelleniyor. Programımız biletli olacaktı. Programı 17 Ocak’ta düzenleyecektik. Kısa bir süre içerisinde biletlerimizi de tüketemezdik. Bizleri Kürt dili ve kültür sanattan uzaklaştırarak toplumdan uzaklaştırılmak istendiği apaçık ortada. Yapacağımız programda silah yok, bomba yok. Tiyatronun ne gibi izni olabilir. Ama bizim program tarihinden bir gün sonra ise ilçede başka bir tiyatro düzenlendi, buna izin verildi.”
 
Gerekçeli karar verilmedi
 
16 Ocak’ta kendilerine sözlü olarak ret kararı verildiği paylaşan Abdullah, “Gerekçeli karar bile verilmiyor. Kaymakamlık tarafından randevu alınıp gerekçeli kararın neden olumsuz olduğu hakkında kaymakam ile görüşmemiz istendi. Kaymakamlıkta bulunan Yazı İşleri Müdürü kaymakamın oyun için ‘uygun görülmemiştir’ kararını verdiğini söyledi” şeklinde konuştu.