Depremi Meclis gündemi taşıdılar

  • 13:47 6 Şubat 2025
  • Siyaset
  
 
ANKARA-  DEM Parti milletvekilleri 6 Şubat depremine ilişkin kadınların durumunu ve deprem bölgesindeki durumun incelenmesi için araştırma önergesi ile soru önergesi verdi.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekilleri Saliha Aydeniz, Halide Türkoğlu ve Gülderen Varlı 6 Şubat 2023 tarihli Mereş (Maraş) merkezli depremde kadınların mevcut durumunu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na sorarken, depremin etkilerinin hala sürmesi ve sorumluların etraflıca bulunup yargılanmamasına ilişkin araştırma önergesi verdi. 
 
Kayıpların akıbeti ve hukuki süreç
 
Araştırma önergesinde, “Deprem sonrasında kaybolan vatandaşlara dair belirsizlikler devam etmektedir. Yakınlarını arayan aileler, ambulanslarla tahliye edilen yaralıların akıbetine dair resmi makamlardan bilgi alamamakta, bazı çocukların durumuna ilişkin soru işaretleri sürmektedir. Depremde kaybolan kişilere dair kapsamlı bir araştırma yürütülmemesi, mağduriyetleri artırmaktadır. Bununla birlikte, halen yüz binlerce yurttaş kalıcı konutlarına kavuşamamış, inşaat süreçleri nedeniyle sağlıklı çevrede yaşama hakkı ihlal edilmiştir. Depremlerden bu yana geçen sürede, müteahhitler ve sorumlu yapı denetim firmalarına yönelik hukuki süreçler de yetersiz kalmış, firari sanıklar hakkında etkili adımlar atılmamıştır. Türkiye’nin deprem kuşağında yer alması göz önüne alındığında, 6 Şubat depremlerinin yarattığı yıkımın nedenlerinin kapsamlı bir şekilde incelenmesi, sorumluların tespit edilmesi ve olası depremlere karşı gerekli tedbirlerin alınması elzemdir” ifadelerine yer verildi. 
 
Milletvekilleri bakana şu soruları yöneltti:
 
*Bakanlığınız tarafından deprem bölgelerinde alınan tasarruf tedbirleri nelerdir?
 
*6 Şubat depremlerinin yaşandığı 11 ilde bakanlığınız tarafından yapılan çalışmaların eksik ve yetersiz olduğuna dair iddialar hakkında bir açıklama yapacak mısınız?
 
*Deprem sonrası ekonomik zorluk yaşayan ve iş bulamayan kadınlar için özel bir istihdam ve sosyal destek programı oluşturulmuş mudur? Bu programlardan kaç kişi faydalanmıştır?
 
*6 Şubat depremlerinden sonra konteyner kentlerde yaşayan ve güvenlik sorunu yaşayan kadınlar ve çocuklar için alınlar tedbirler nelerdir?
 
*Bakanlığınız tarafından depremin yaşandığı illerde uygulamaya konulan destekler ve projeler nelerdir? Son 2 yılda depremin yaşandığı 11 ilde sosyal destek talep eden kadın ve aile sayısı kaçtır?  
 
*Depremzedelere yönelik psikososyal destek hizmetleri sağlanmakta mıdır? Özellikle çocuklar ve hassas gruplar için psikolojik destek çalışmaları yürütülmekte midir?
 
*Afet sonrası süreçlerde kadınlar, çocuklar, engelliler ve mülteciler gibi kırılgan grupların barınma, güvenlik ve istihdam hakları nasıl korunmaktadır?
 
*6 Şubat depremlerinden sonra kaybolan ve hala bulunamayan kişi sayısı kaçtır? bakanlığınız tarafından bu konu hakkında yapılan çalışmalar, atılan adımlar nelerdir?
 
*Maraş merkezli yaşanan ve 11 ili etkileyen deprem sonrasında konteynır kentlerde kalmaya devam eden kadın sayısı kaçtır? 
 
*Konteynırlarda yaşamak zorunda kalan kadınların yaşamlarının iyileştirilmesi için Bakanlığınız hangi çalışmaları yapmaktadır? Üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen konutlar neden tamamlanmamaktadır? Kadınlar konteynır kentlerde ne zamana kadar kalacaktır? 
 
*Depremden etkilenen ve hiçbir geçim kaynağı olmayan, tek başına ya da çocuklarıyla birlikte yaşayan kadınlara ücretsiz konut tahsis edilmesi için Bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır? 
 
*Deprem sonrasında yaşam alanlarını terk ederek başka kentlere gitmek zorunda kalan kadın sayısı kaçtır. Bu kadınların ihtiyaçları nasıl karşılanmaktadır? Bu konuya dair şimdiye kadar yapılmış çalışmalar nelerdir? 
 
*6 Şubat depreminden etkilenen kentlerde kadına yönelik şiddeti engellemek için Bakanlığınız hangi çalışmaları yapmıştır? Deprem illerinde kadın sığınma evi açılmış mıdır? Açılmamış ise bunun sebebi nedir? 
 
*Depremden etkilenen kadınların psikososyal desteğe erişimleri için Bakanlığınız hangi çalışmaları yapmıştır? Bu anlamda kaç kadına psikolojik destek hizmeti sunmuştur? Mahallerde bu desteğe en kolay şekilde ulaşımın sağlanması için kaç kriz merkezi açılmıştır? Açılmamış ise bunun nedeni nedir? 
 
*Depremin etkilediği illerde düzenli ve ücretsiz hizmet sunan kadın sağlığı merkezleri açılmış mıdır? Açılmış ise bunların sayısı kaçtır? Açılmamış ise kadınların sağlığa erişiminin tam anlamıyla sağlanması amacıyla bu merkezleri açmayı planlıyor musunuz? 
 
*Deprem bölgelerinde sağlık merkezlerinin sayısının arttırılması için Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?