İmralı Heyeti’nin siyasi turunda neler yaşandı sonraki hamle ne?
- 09:04 15 Ocak 2025
- Güncel
Melek Avcı
ANKARA- 2 Ocak itibarıyla iki haftalık yoğun bir siyasi tur gerçekleştiren DEM Parti İmralı Heyeti, ziyaretlerini tamamladı. Şimdi gözler, heyetin bir sonraki temaslarında ve özellikle gündemde olan yeni İmralı ziyaretinde.
Hem uluslararası alanda yürütülen mücadele hem de dört parça Kürdistan’da verilen direnişin sonucu 23 Ekim’de DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan İmralı’ya giderek PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüştü. Bu adımın ardından 28 Aralık’ta Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’dan oluşan DEM Parti İmralı Heyeti İmralı ile 5 Nisan 2015’ten sonra ilk siyasi teması gerçekleştirdi.
‘Koşullar oluşturulsun’ neyi ifade ediyor
23 Ekim tarihli Ömer Öcalan’ın ziyaretinde Abdullah Öcalan’ın verdiği ilk ve en belirgin mesaj “tecrit hala devam ediyor” olurken Kürt sorunun demokratik çözümü için ise koşulların oluşturulması çağrısı da yapılmıştı. Abdullah Öcalan ile yapılan ziyarete dair ise Ömer Öcalan detayları ilk kez bütçe görüşmelerinde Meclis kürsüsünde aktarmış, Ömer Öcalan, Abdullah Öcalan’ın"çözüm önerileri" olduğunu belirtmişti.
DEM Parti yetkilileri “koşulların oluşturulması” noktasını ise çözümde ve barışta Abdullah Öcalan’ın rolünü oynayabilmesi için her türlü çalışma koşulunun yaratılması, halkla teması engelleyen tecrit işkencesinin ortadan kaldırılması olarak değerlendiriyor.
28 Aralık’ta İmralı masasından gelen 7 mesaj
Bu ziyaretin ardından 43 ay aradan sonra ilk siyasi temasta gelen tarihi mesajlar dünyanın gündeminde yer aldı. Tüm manşetler, Abdullah Öcalan’ın tarihi mesajlarını şu başlıklarla attı: “İmralı meclisi adres gösterdi”, “Türk Kürt kardeşliği tarihi sorumluluk”, “Katkıya hazırım Meclis çözsün”, “Açılımın 3 mimarı olacak Bahçeli Erdoğan Öcalan”, “Şartlar olursa çağrı yapmaya hazırım.”
Gelen mesajlarda, Türk-Kürt kardeşliğine vurgu yapılarak tarihsel süreç hatırlatması yapılırken, çözüm için pozitif katkı vurgusu yapılarak politik ve ideolojik duruşun nasıl olması gerektiği de ele alındı. Fakat temelde 28 Aralık’tan bugüne yapılan siyasi turlar, gelen şu mesaj ekseninde şekillendi: “Sürecin başarısı için Türkiye’deki tüm siyasi çevrelerin dar ve dönemsel hesaplara takılmadan inisiyatif alması, yapıcı davranması ve pozitif katkı sunması elzemdir. Bu katkıların en önemli zeminlerinden biri de şüphesiz TBMM olacaktır.”
Türkiye tarihinde ilk: Tüm partileri çözüm için aynı karede topladı
Meclis’in ve tüm toplumun rolünü oynaması için gereken sorumluluğu üstlenmesi bağlamında Abdullah Öcalan’ın önerileri esas alınarak DEM Parti İmralı Heyeti, Meclis’te siyasi temsiliyeti bulanan tüm partiler ile görüşme gerçekleştirdi. 2013-2015 çözüm süreci de dahil olmak üzere Türkiye tarihide bir ilk yaşanarak Kürt sorunun demokratik çözümü için İYİ Parti hariç tüm siyasi partiler DEM Parti İmralı Heyeti ile görüşerek Abdullah Öcalan’ın iletilen mesajlarını dinledi, önerilerini ve eleştirilerini sundu. Tarihe geçen bu kareler Türkiye halkları ve özellikle Orta Doğu’daki sıkışmışlık ve savaş halinden çıkış için barış ve çözüm süreci başlatılacaksa rolün İmralı’dan beklendiğini ortaya koydu.
Siyasi partiler ziyaretleri nasıl ele aldı
Bu eksende ilk ziyaret heyete Kürt siyasetçi Ahmet Türk’ün de dahil olmasıyla birlikte 2 Ocak’ta Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’la yapıldı. Heyet ardından Devlet Bahçeli ile görüştü. Devlet Bahçeli’nin heyeti kapıda karşılaması tarihi anlar olarak yansıdı. Bu ziyarette açıklama gelmezken, 6 Ocak günü Gelecek, AKP ve Saadet Parti’ne yapılan ziyaretlerde hem partiler tarafından hem de heyet tarafından birkaç mesaj paylaşıldı. Bu mesajların hepsi de pozitif yönde, barışa katkı sağlamaya yönelikti.
Gelecek ve Saadet Partisi Ziyaretleri
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Orta Doğu meselesi eksenli görüşmeyi yaptıklarını aktarmış, “İç bünyeyi tahkim etmek ancak ve ancak gerçek bir demokrasinin inşasıyla olabilir. Bu da Kürtlerin Türklerin bütün vatandaşların Türkiye’de hukukun korunduğu ve geleceğe umutla baktıkları bir perspektifle olur” diyerek sürecin provokasyondan uzak ve tüm katmanlara yayılmasına vurgu yapmıştı. Yine Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan sürece dair katkı ve kaygılarını paylaştıklarını dile getirerek, “Yakın bir zamanda sürece katkı için kendilerine destek olmaya çalacağız” mesajını paylaşmıştı.
Dolmabahçe Mutabakatı’nda yer alan Efkan Ala görüşmede
Çözüm Süreci’nde, Kürt sorunun demokratik çözümü için ele alınan 28 Şubat 2015 Dolmabahçe Mutabakatı fotoğrafında yer alan dönemin İçişleri Bakanı olan AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, DEM Parti İmralı Heyeti’nin AKP görüşmesinde yer alan dikkat çeken isimlerdendi. Yine Meclis Grup Başkanvekili Abdullah Güler, AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve Ömer Çelik, DEM Parti heyetini Meclis'te bulanan Grup Toplantı Salonu önünde karşıladı. Yaklaşık 1 saat 20 dakika süren görüşmeden herhangi bir mesaj paylaşılmamıştı.
Muhalefetin vurgusu yasal zemin ve komisyon
Siyasi turunu 7 Ocak’ta da sürdüren DEM Parti İmralı Heyeti, CHP, DEVA ve Yeniden Refah ile bir araya geldi. Partilerin her biri “olumlu katkı ve rol alma” noktasında hem fikir olurken görüşmenin ardından CHP birkaç noktaya vurgu yaptı. Heyetle Meclis grubunda görüşen Özgür Özel, görüşmenin hemen ardından kapıda açıklama yaparak, sürecin yasal zemine oturtulması ve tüm sürecin Meclis’te kurulacak olan bir komisyonla yürütülmesi önerisini sunmuştu. Özgür Özel, “Bizim tarihsel tutarlılığımız böyle bir sürecin meclis odaklı, meclisin öncülüğünde ve denetiminde ilerlemesi gerektiğidir bu konuda bir şüphemiz ve farklı bir düşüncemiz yok. Buradan sonra atılacak tüm adımların hem demokratik hem de yasal adımlar olmasını belirtiyoruz. Şeffaf yürütülmesi gerektiğini önemsiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaşanan tüm bu tartışmalar ve görüşmeler karşısında sessizliğini eleştirerek, “Sayın Erdoğan’ın bütün bu çalışmalarda kendi durduğu noktayı bir an önce netleştirmelidir” demişti.
Siyasi tutsaklar: Sayın Öcalan’a güven ve desteğim tam
DEM Parti İmralı Heyeti siyasi partiler ile ilk tur temaslarını bitirdikten sonra 11 ve 12 Ocak’ta ise siyasi tutsakları ziyaret etti. HDP önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ve Kürt siyasi tutsak Leyla Güven ziyaret edildi. İlk ziyaret yapılanı Selahattin Demirtaş, “İmralı Tecrit Adasında demokratik çözüm ve barış için büyük çaba sarf eden Sayın Abdullah Öcalan'a güven ve desteğimin tam olduğunu belirtmek istiyorum. Barış dilinin tüm çevrelere hakim olması da önemlidir. Sayın Öcalan, koşulları oluştuğunda bu konuda bir inisiyatif alacaksa yanında olacağımızı belirtiyoruz. Olası bir çağrının tüm inisiyatifi elbette kendisindedir. Herkes şunu bilmeli ki, ortada bazı iyi niyetler ve bu iyi niyetlerle yürütülen hazırlıklar var. Ancak sürecin ete kemiğe bürünebilmesi için, güven verici somut adımların hızlıca atılması gerekiyor” mesajını iletmişti.
Figen Yüksekdağ: Kadınlar çözüm için çaba göstermekte tereddüt etmeyecek
Kandıra’da ziyaret edilen Figen Yüksekdağ ise çözümde görev ve sorumluluk üstlenmeye hazır olduklarını belirterek, “Tarihin bu kritik anında sayın Öcalan’ın inisiyatif üstelenerek yol alma çabası çok değerli ve belirleyicidir. Bu çözüm çabası ve iradesinin yanında, arkasındayız. Nerede olduğumuz fark etmez. İçerde, dışarıda ya da farklı görüşlerde olabiliriz. Bu üzerimize düşen görevi yerine getirmeye engel değildir. Barışın öznesi doğrudan Türkiye halkları, emekçiler, özgürlük güçleri ve kadınlardır. Tam da bu nedenle bütün toplumsal dinamikler, halkların kardeşliği ve barış için inisiyatif almalıdır. Biz kadınlar, Kürt sorununda demokratik çözüm hareketinin geliştirilmesi için gereken özveri ve çabayı göstermekte tereddüt etmeyeceğiz” mesajını iletti.
Leyla Güven: Milyonların gözü Sayın Öcalan’ın çözüm perspektifinde
“Kürt halkı tarafından baş müzakereci olarak tanımlanan Sayın Öcalan’ın ortaya koyacağı her türlü çözüm önerisinin başta kadınlar olmak üzere tüm halkımız tarafından sahiplenileceği gerçeği bilinmelidir” diyen Kürt siyasi tutsak Leyla Güven ise mesajında, “Bugün milyonların gözü, kulağı Sayın Öcalan’ın ortaya koyacağı çözüm perspektifindedir” dedi. Ayrıca Leyla Güven, Ortadoğu için de çözüm olduğuna vurgu yaparak şunları belirtmişti: “Orta Doğu’nun çok kimlikli, kültürlü yapısını göz önünde bulundurduğumuzda Sayın Öcalan’dan gelecek çözüm perspektifinin Ortadoğu barışına da büyük katkı sunacağı tartışılmazdır. Biz politik kadın tutsaklar olarak da Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun demokratik, barışçıl ve özgürlükçü çözümüne yönelik çabasına cevap olabilmek için çok ciddi bir pratiğin içinde olacağız. Bu sürece amasız fakatsız katkı sunmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.”
Siyasi turuna temel mesajı: Rol oynanacak
DEM Parti İmralı Heyeti bu hafta itibariyle ilk siyasi turunu bitirdi. Kamuoyuna yansıtıldığı kadarı ile her görüşmeden sonra yapılan açıklamalarda bir süreç başlatılacaksa eğer her parti rol ve misyon oynayacağını vurguladı. Görüşmeler olumlu yönde ilerlese de iktidarın öte yandan Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik savaş politikaları, kayyım atamaları ise devam ediyor. Süreç bulanıklaştırılmaya çalışılsa da Abdullah Öcalan’ın yön verdiği dünya siyaseti hem Türkiye’deki barışı hem de Orta Doğu ve dört parça Kürdistan’daki durumda belirleyici bir rol oynayacaktır.
Tecrit devam ediyor…
Yanı sıra 23 Ekim tarihli görüşmeden gelen ilk mesaj “tecrit hala devam ediyor” gerçekliğini koruyor ve söz konusu koşullar henüz somut bir netlik ve adıma kavuşmuş değil. DEM Parti İmralı Heyeti ise ikinci bir İmralı görüşmesi için hazır. Ocak ayı bitmeden bu görüşmenin yeniden sağlanması gündemde.