İstanbul Barosu Genel Kurulu'nda 'adalet' vurgusu

  • 16:50 19 Ekim 2024
  • Hukuk
 
İSTANBUL - İstanbul Barosu 53’üncü Genel Kurulu’nda 62 bini aşkın avukat, yeni yönetimin belirlenmesi için bir araya geldi. “Hak, hukuk, adalet” sloganlarıyla başlayan kurulda Baro Başkanı Filiz Saraç, yargıya olan güven kaybına dikkat çekti.
 
İstanbul Barosu'nun 53'üncü Genel Kurulu, Beyoğlu’ndaki Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. İki gün sürecek genel kurulda, baronun yeni yönetimi seçilecek. Baroya kayıtlı 62 bin 72 üyenin katılımıyla gerçekleşen kurulda, başkanlık için 11 aday yarışıyor.
 
Kurulda sloganlar ve stantlar
 
Sabahın saatlerinde başlayan kurul öncesinde, çeşitli hukuk örgütleri kongre merkezi önünde stantlar açtı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'nin (ÖHD) standında, PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik 43 aydır devam eden tecride dikkat çeken broşürler dağıtıldı. Ayrıca, 2015 yılında katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ve avukatlar Faik Bucak, Şevket Epözdemir, Medet Serhat ve Vedat Aydın’ın fotoğrafları da sergilendi.
 
Kurul sırasında avukatlar, sık sık "Hak, hukuk, adalet" ve “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları attı.
 
Divan seçimi ve ilk gün yaşananlar 
 
Genel kurulun ilk gününde aday tanıtımları gerçekleştirildi ve 6 bin 400 imzanın toplanmasının ardından divan üyeleri seçildi. Divan başkanlığına Bahri Bayram Belen, başkan yardımcılığına Şerif Dede ve divan üyeliğine ise Kamil Coşkun getirildi. Ayrıca, yaşamını yitiren avukatların isimleri de törenle anıldı.
 
Divan Başkanı Bahri Bayram Belen, bağımsız avukatların hak arama özgürlüğünün temsilcileri olduğunu belirtti.
 
Baro Başkanı Filiz Saraç’tan yargıya eleştiriler
 
İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, yargıya olan güvenin giderek azaldığını ifade etti. Filiz, “Temel hak ihlalleri artarak devam ediyor. Mahkemelerin verdiği kararların uygulanmaması, hukuk devletine büyük zarar veriyor. Adalet sarayları yapıldı ama içinde adil yargılama yapılmıyor” diyerek yargı sistemine eleştirilerde bulundu.
 
Filiz ayrıca, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Şerafettin Can Atalay’ın cezaevinde tutulmasına dikkat çekerek, serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.
 
Kurul, adayların konuşmaları ve faaliyet raporunun okunmasıyla devam ediyor.