Çıplak arama davasında polislere beraat ve ceza indirimi

  • 13:24 17 Ekim 2024
  • Hukuk
 
İSTANBUL - Gezi protestoları sırasında gözaltına alınan Cansu Yapıcı ve Ayşe Mücella Yapıcı’ya çıplak arama yaptıkları için yargılanan polislerin duruşmasında beraat ve ceza indirimi kararı verildi.
 
Gezi protestoları sırasında 8 Temmuz 2013 tarihinde Taksim Dayanışma üyesi Cansu Yapıcı ve Ayşe Mücella Yapıcı’ya gözaltında çıplak arama yapan polisler Songül Ekin Kılıç, Levent Mustafaoğlu ve Canan Bolat’ın yargılandığı davanın 10’uncu duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Mücella ve Cansu’nun  avukatı Gülyeter Aktepe ve polislerin avukatları hazır bulundu. Başka suçtan tutuklu olan polislerden Levent Mustafaoğlu, duruşmaya bulunduğu Bolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
 
Duruşmada söz alan Gülyeter Aktepe, “Gözaltına alınmalarından 2 saat sonra sadece kadınlar için çıplak arama söz konusu oluyor. 'Görevi kötüye kullanma' değil 'işkence' suçu söz konusudur" dedi. 
 
Polislere beraat ve ceza indirimi
 
Son olarak kararını açıklayan mahkeme heyeti, polis Levent Mustafaoğlu’nun beraatına,  polis Songül Ekin Kılıç’ın ve Canan Bolat’ın ise "görevi kötüye kullanmak" suçundan önce 6 ay hapisle ceza verdi. Ardından cezaya "takdir indirimi" uygulayan mahkeme, her üç kişiye  5'er ay hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti son olarak da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HGB) karar verdi.