Ulusal Konferans gerçekleştirmede kararlılar

  • 09:03 7 Nisan 2025
  • Güncel
 
Derya Ren
 
RIHA - Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Kürt Kadın Konferansı’na dair değerlendirmelerde bulunan TEV-DEM Eşbaşkanı Remziya Mihemed, kadınların birliği noktasına vurgu yaparak, Ulusal Kürt Kadın Konferansı için çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
 
Rojava’da Kürt kadınlarının öncülüğünde, geçtiğimiz günlerde "Kürt Ulusal Birliği Kürt Kadınlar Öncülüğünde Gerçekleşiyor" sloganıyla 1’inci Kürt Kadın Konferansı gerçekleştirildi. 300 delegenin yer aldığı konferansta ulusal birliğe dikkat çekilirken, konferansın bitiminde 11 maddelik sonuç bildirgesi yayımlanmıştı.
 
Düzenlenen konferansa ve konferansın sonuç bildirgesine ilişkin olarak Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eşbaşkanı Remziya Mihemed JINNEWS'e değerlendirmelerde bulundu.
 
Kadınların birliği vurgusu
 
1’inci Kürt Kadın Konferansı’nın gerçekleşmesinin önemine dikkat çeken Remziya Mihemed, Rojava Devrim sürecinde kadınların büyük bedeller ödediğini söyledi. Remziya Mihemed, “Kadınlar hem rejime hem de feodal yapıya karşı mücadele etti ve etmeye de devam ediyor. Aynı zamanda kadınlar devrim sürecinde de büyük bir rol ve sorumlulukla yer aldı. Toplumda yaşanan herhangi bir sorunda, kadınlar başat olarak etkileniyor. Bundan kaynaklı, kadınların gerçekleştirdiği her kongre ya da konferansın büyük bir önemi var. Kadınların birlik olmasıyla, kadınlar daha farklı çalışmalara imza atacaktır” diye belirtti. 
 
Kadınlar tarihe not düşüyor
 
Baas rejiminin yıkılmasıyla beraber Suriye’de yeni bir döneme girildiğinin altını çizen Remziya Mihemed, “Özerk Yönetim olarak bizler, halkların demokratik bir şekilde kendilerini yönetmesinin mücadelesini veriyoruz. Şam’da kurulan geçici hükümetin bu zamana kadar halk için yapmış olduğu iyi bir şey görmedik. Kıyı kentlerinde yaşanan katliamları görüyoruz. Hazırlanan yeni anayasa içerisinde, kadınların haklarına dair tek kelime edilmemiş durumda. Bundan kaynaklı, kadınlara büyük sorumluluklar düşüyor. Çünkü bu sürece kadar kadınlar, vermiş oldukları mücadele ile tarihe not düştüler. İnşa edilecek yeni sistem içerisinde kadınların yüzde 50 temsiliyetinin olması gerekiyor. Özerk Yönetim ile birlikte görüldü ki, kadınlar yaşamın her alanında yer alabilirler. Kadınların savunma gücüne dair oluşturduğu bir sistem var ve bu sistem, tüm dünyaya örnek olabilecek nitelikte” ifadelerini kullandı.
 
Kadın savunma gücünün önemi
 
Birçok ülkede, kadınların kurum ve kuruluşlarda yer almasına dair konulan kotanın yüzde 10 ya da 20 olduğunu sözlerine ekleyen Remziya Mihemed, “Bu kabul edilecek bir durum değil. Çünkü kadınların toplumda, kurum ve kuruluşlarda yüzde 50’lik bir temsiliyetinin olması gerektiğini vurguluyoruz. Kadın, toplumun kendisidir; bundan kaynaklı da toplumu var eden temel öznedir. Konferansta da temel konu, oluşturulan yeni Suriye içerisinde kadının konumuna dairdi. Savunma gücünün konferansta konuşulması önemli bir durumdu. Çünkü ülkede, kadınlar başta olmak üzere farklı kimliklere yönelik gerçekleşen saldırılara tanığız. Kadınların savunma gücünü geliştirmesi elzemdir” diye kaydetti. 
 
Suriye’deki göç durumu
 
Kuzey ve Doğu Suriye ile genel olarak Suriye topraklarına yönelik gerçekleşen saldırılardan kaynaklı göçün fazla olduğunu ifade eden Remziya Mihemed, devamında şunları söyledi: “Suriye’nin kendi içinde bile çok fazla göç yaşandı. Aynı zamanda binlerce kişi Avrupa ülkelerine ya da Suriye’ye komşu olan ülkelere gittiler. Baas rejiminin gidişi ve yeni hükümetin kurulması sonrasında halka bir çağrı oldu. Ancak bu dönüşler çok zahmetli. Çünkü dönüşlerin güvenliği, işgal edilen yerlerin yeniden özgürlüğüne kavuşturulması ve saldırıların bir an önce durması gerekiyor.
 
‘Jin jiyan azadî’ felsefesi
 
Kıyı kentlerinde, kadınların özgün çalışma alanları çok güçlü olmadığından kaynaklı, örgütlenme alanları da sınırlı. Bunun sonucunda kadınlar, sürekli saldırılara ve engellemelere maruz kalıyor. Bizler de Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar olarak oluşturduğumuz tecrübemizi onlarla paylaşmaya hazırız. Baas rejiminin Özerk Yönetime yönelik saldırıları çok oldu. Kadınlara ulaşma noktasında da sorunlar yaşadık. Ama kadınların birlikte ve örgütlü durumu, kadın mücadelesini daha da güçlendirdi. Bizler, Kuzey ve Doğu Suriye’de kadın mücadelesini yürütenler olarak tecrübelerimizi ve ‘jin jiyan azadî’ felsefesini Suriye’de yaşayan tüm kadınlarla paylaşmaya hazırız. Çünkü bugün ‘jin jiyan azadî’ sloganı, kadın özgürlüğü noktasında dünyaya bir örnektir. Eğer kadınlar bu felsefe doğrultusunda örgütlenirse, birçok şeyin de önünü açacaktır.”
 
‘Kadınlar devrime öncülük ediyor’
 
Gerçekleşen Kürt Kadın Konferansı’nın Rojava Devrimi için hediye olduğunu dile getiren Remziya Mihemed, “Konferansta aldığımız kararlardan bir tanesi de, önümüzdeki süreçte Ulusal Kürt Kadın Konferansı’nı gerçekleştirmektir. Yapacağımız bu çalışma, kadın devrimi noktasında önemli bir yere sahiptir. Kadınların mücadelesi, devrime öncülük eder bir konumda duruyor. Kadın çalışmaları, toplumsal çalışmaların her zaman mihenk taşlarından biri olmuştur” şeklinde konuştu.