
İSİG Nisan ayı raporu: 4 kadın ve 8 çocuk yaşamını yitirdi
- 13:45 8 Mayıs 2025
- Emek/Ekonomi
HABER MERKEZİ – İSİG raporuna göre, Nisan ayında en az 152 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenler arasında 4 kadın ve 8 çocuk bulunuyor.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2025 yılı Nisan ayına ilişkin iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre, Nisan ayında Türkiye genelinde en az 152 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu ölümlerle birlikte yılın ilk dört ayında yaşamını yitiren işçilerin sayısı 611’e yükseldi. İşçiler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, hizmet ve metal sektörlerinde yaşamını yitirdi.
En fazla işçi sanayi sektöründe yaşamını yitirdi
Raporda öne çıkan verilere göre, sanayi sektöründe 49, hizmet sektöründe 37, inşaatlarda 35 ve tarımda 31 işçi yaşamını yitirdi. İnşaat sektöründe yüksekten düşme kaynaklı ölümler, taşımacılıkta trafik kazaları ve tarımda ezilme, göçük gibi nedenlerle yaşanan kayıplar dikkat çekti. Kalp krizi ve beyin kanaması gibi ani ölümler ise hemen her sektörde görüldü.
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı iller oldu. Nisan ayında 54 ilde ve yurtdışında dört farklı ülkede Türkiyeli işçilerin de dahil olduğu ölümler yaşandı.
Nisan ayında 4 kadın, 8 çocuk yaşamını yitirdi
Raporda özellikle çocuk ve göçmenlerin durumu dikkat çekti. Nisan ayında 8 çocuk, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Bu çocukların ikisi tarımda, ikisi inşaatta, biri madende, biri enerjide, biri genel işlerde ve biri de konaklama sektöründe çalışıyordu. Ayrıca 4 kadının hayatını kaybettiği belirtilirken, kadınların tarım, tekstil ve genel işler alanlarında çalıştığı ifade edildi.
Yedi göçmen işçi de Nisan ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Afganistan, Suriye, İran ve Türkmenistan uyruklu olan bu işçiler, çoğunlukla tarım, inşaat ve metal sektörlerinde kayıt dışı olarak çalışıyorlardı.
Rapora göre, yaşamını yitiren 152 işçiden yalnızca 6’sı sendikalıydı. Geri kalan 146 işçi ise herhangi bir sendikaya üye değildi. Sendikalı işçilerin metal, güvenlik, eğitim ve inşaat sektörlerinde çalıştıkları belirtildi.
MESEM’in rolüne dikkat çekildi
İSİG Meclisi’nin raporunda dikkat çeken bir diğer başlık ise çocuk yaşta çalıştırılmanın yaygınlaşması ve bunun iş cinayetlerine yansıması oldu. Türkiye’de kayıtlı çocuk yaşta çalıştırılanların sayısının 1 milyon 372 bine ulaştığı belirtilirken, yaz aylarında bu sayının 2 milyona yaklaştığı ifade edildi. Raporda, çocuk yaşta çalıştırılmanın, devlet politikalarıyla sistematik olarak desteklendiği vurgulandı. MESEM uygulamaları, çıraklık yaşının düşürülmesi ve çocuk çalıştıran iş yerlerine sağlanan finansal desteklerin çocukların işgücüne dahil olmasında etkili olduğu belirtildi.
12 yılda 764 çocuk yaşamını yitirdi
Son 12 yılda en az 764 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği kaydedilirken, bu sayının AKP’nin iktidarda olduğu dönemde binin üzerine çıktığı ifade edildi. Özellikle sanayi bölgelerine kayan çocuk yaşta çalıştırılanların, kent merkezlerinde daha görünür hâle geldiği vurgulandı.
Raporda, çocuk yaşta çalıştırılmanın neden olduğu sağlık sorunlarına da yer verildi. Rapora göre, ağır işlerde çalıştırılan çocuklarda kas ve iskelet sistemi hastalıkları, solunum ve sinir sistemi bozuklukları, vitamin eksiklikleri ve gelişim gerilikleri sıkça görülüyor. Bununla birlikte yoksulluk, yetersiz beslenme ve sağlıksız yaşam koşulları çocukların genel sağlığını da ciddi biçimde tehdit ediyor.
‘Çocuk işçiliği yasaklanmalı’
İSİG Meclisi’nin 28 Nisan’da İstanbul Tabip Odası ve Kocaeli İşçi Sağlığı Meclisi ile birlikte yayımladığı basın açıklamasında, çocuk işçiliğin sistematik bir sömürü düzenine dönüştüğü ifade edilerek şu üç temel talep dile getirildi: “Çocuk işçilik yasaklanmalı, mesleki öğrenim çocuk gelişimine uygun olarak yeniden düzenlenmeli ve eğitim her kademede parasız, bilimsel ve laik esaslarla sağlanmalıdır.”