Siyanürlü maden projesine tepki

  • 15:26 9 Nisan 2025
  • Ekoloji
   
 
ANKARA - Cengiz Holding’in Eskişehir’de yapmak istediği siyanürlü maden projesinin değerlendirme toplantısı öncesi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önünde bir araya gelen aktivistler, “Cengiz’e tek bir ağaç bile vermeyeceğiz” mesajı verdi.
 
Cengiz Holding tarafından Eskişehir’in Alpagut ve Atalan mahallelerine yapılmak istenen siyanürlü altın madenine karşı eylemlerini sürdürmek üzere Ankara’ya gelen Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu üyeleri, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndaki İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı öncesi açıklama yaptı.
 
 Bakanlık önünde yapılan açıklamada, “Sakarya vadisi yok olmasın” ve “İliç’i unutma Alpagut, Atalan’a dokunma” pankartları açılırken, “Doğa, yaşam, özgürlük”  “Cengiz defol bu topraklar bizim” ve “Bir tek ağacı vermeyeceğiz” sloganları atıldı.
 
‘Köylerinden göç etmek zorunda kalacaklar’
 
Çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcinin katıldığı açıklamada konuşan konuşan platform üyesi Sezgi Tağaç, “Ülkemizde Iğdır’la birlikte mikroklima özelliği olan iki bölgeden biridir. Proje sahasında 28 endemik bitki türü, 61 omurgalı tür ve 128 kuş türü bulunmaktadır. Proje sahası birinci arkeolojik sit alanına 200 metre mesafededir. Ormanları, tarım alanları, meraları, akarsuları ve kültürel zenginliğiyle, şehrimizin ve ülkemizin göz bebeği bir bölgeden bahsediyoruz. Bu projeyle Ağaçlarımız kesilecek, ormanlarımız, tarım arazilerimiz yok edilecek, sondajlar, patlamalar ve işletme için kullanılacak milyonlarca ton su nedeniyle su kaynaklarımız kuruyacak, tarım, doğal yaşam ve arıcılık yok olacak. Binalarımız hasar görecek, temiz havamız yerini toza bırakacak, yüzyıllardır bu topraklarda üreten halkımız, çaresizce köylerinden göç etmek zorunda kalacaktır” dedi. 
 
Çeşitli hastalık vurgusu  
 
Sezgi Tağaç, projenin insan sağlığına vereceği zararlara da dikkat çekerek, “toprakta bulunan ve siyanürle temas edince serbest ve zararlı hale gelen arsenik, kurşun, cıva gibi ağır metaller, buharlaşma, yağmur, sızma, taşma gibi yollarla Sakarya Nehri’ni de besleyen yer altı sularına karışacak. Solunum, cilt teması veya bulaştıkları içme ve kullanma suları ve besin yoluyla vücuda girecek. Bu ağır metaller ve siyanür kan hastalıkları, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, akıl hastalıkları, anormal doğumlar, bebeklerde bedensel ve zihinsel gelişme geriliği ve cilt, prostat, karaciğer, mesane, böbrek, akciğer gibi çeşitli kanserlere neden olmaktadır. Ayrıca, sondaj, patlatma ve taşıma sırasında oluşacak toz da amfizem, silikozis, KOAH, kanser gibi akciğer hastalıklarına yol açacaktır” diye belirtti. 
 
‘Talana izin vermeyeceğiz’
 
Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından daha önce gerçekleştirilen Halkın Katılımı Toplantısı’nın sivil toplum kuruluşu, meslek odası, alanında uzman kişiler ve yurttaşların itirazları alınmadan usule aykırı olarak gerçekleştirildiğini ifade eden Sezgi Tağaç, toplantı tutanaklarının da kendilerine verilmediğini söyledi. Birçok yerde, doğanın ekolojik yıkıma uğratıldığını, madencilik faaliyet yürüten şirketlerin vergi ödemeden karlarını arttırdıklarının altını çizen Sezgi Tağaç, “Doğayı ve yaşamı nasıl hiçe saydıkları tüm kamuoyu tarafından bilinen bir gerçektir. Buradan bir kez daha söylüyoruz. Bizler, bu topraklarda yaratılan yıkımın mağdurları; yaşamları, ormanları, dereleri, yaşam alanları bu şirketlerin dizginsiz kar hırsı uğruna gasp edilen bu toprakların asıl sahipleri olarak Alpagut-Atalan’da doğanın ve yaşamın talanına izin vermeyeceğiz” diye konuştu. 
 
Açıklamanın ardından aktivistlerden oluşan bir heyet ve milletvekilleri, İDK toplantısına katılmak üzere ayrıldı. 
 
Eylemciler ise bakanlık önünde yağmurlu havaya rağmen İDK toplantısı bitene kadar nöbet tutacak.