Yangında oğlunu kaybeden aile bir de deprem mağduru

  • 09:04 22 Temmuz 2024
  • Yaşam
 
Öznur Değer
 
MÊRDÎN - 15 kişinin yaşamını yitirdiği yangın felaketinde yaşamını yitiren Resul Yılmaz’ın ailesinin aynı zamanda depremzede olduğu, evlerinin yıkıldığı ve yıkımın ardından yıkım kararının “yanlış parselde” gösterildiği ortaya çıktı.
 
Mêrdîn’in (Mardin) Şemrex (Mazıdağı) ile Amed’in Xana Axpar (Çınar) ilçelerine bağlı kırsal mahallelerde 20 Haziran gecesi çıkan ve 15 kişinin yaşamını yitirdiği yangında ailelerin yangın felaketinin yanı sıra bir de depremzede olduğu ortaya çıktı. Şemrex’e bağlı Kelekê (Yücebağ) köyünden yaşamını yitiren 10 kişiden biri olan 18 yaşındaki Resul Yılmaz’ın ailesinin bir de 6 Şubat depreminin mağduru olduğunu öğrenildi. Resul’un ailesinin yaşadığı ev için, deprem sonrası ekipler tarafından yapılan hasar tespit çalışmalarında “ağır hasarlı” raporunun verildiği ve evin yıkıldığı öğrenildi.
 
Mardin Valiliği’nden ‘Acil Yıktırılacak Yapı’ kararı
 
Mardin Valiliği tarafından 6 Temmuz 2023 tarihinde eve yapılan tebligatta, “Kahramanmaraş ilimizde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem afeti sonrası yapılan hasar tespiti çalışmalarında can ve çevre güvenliği büyük risk görülen ve ‘Acil Yıktırılacak Yapı’ statüsünde olan binalarla ilgili Mazıdağı ilçesi, Yücebağ Mahallesi, Yücebağ Sokak No:29-29A adresinde ikamet eden ev sahiplerine ulaşılamadığından kapısına asılmak suretiyle tebliğ edilmiştir” ifadeleri yer aldı.
 
Yıkım kararı alındı
 
Ardından Mazıdağı Kaymakamlığı tarafından adrese gönderilen ilan tutanağında, “Deprem afeti nedeniyle, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce yapılan hasar tespit çalışmalarında can ve çevre güvenliği büyük risk görülen ve ‘yıktırılacak yapı (ağır hasarlı)’ statüsünde olan Mazıdağı ilçesi, Yücebağ Mahallesi, Yücebağ sokak no:29-29A adresindeki binanız hakkında yıkım kararı alınmıştır” bilgisi yer aldı. Tutanakta, “8KEV8” askı kodu belirtilirken, yapının koordinat numarasına da yer verildi.
 
Aile yardım müracaatında bulundu
 
Yıkım kararının ardından yıkım sonrası doğacak mağduriyetler nedeniyle gerekli yardımların yapılması talebi ile aile 8 Ağustos 2023 tarihinde AFAD İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Daha sonra hakkında yıkım kararı verilen ev ekipler tarafından yıkıldı. Yıkımın ardından aileye yalnızca 5 bin TL kira desteği sağlandı.
 
Yıkılan evin parsel numarası yanlış yazılmış
 
Mardin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personelleri tarafından aileye yapılan tebligatta, “8KEV8” askı kodlu ve “Mazıdağı Yücebağ mahallesi 169 ada 16 parsel” olarak belirtilen adresin “afet.csb.gov.tr” adresinde “169 ada 17 parsel” olarak görüldüğünden “AFAD bünyesindeki komisyona müracaat edilerek parsel numarasının değiştirilmesi” gerektiği bilgilendirmesi yazılı olarak yapıldı.
 
Yanlış parselin düzeltilmesi için başvuruldu
 
Bunun üzerine aile, ilgililer tarafından yanlış yazılan parsel numarasının değiştirilmesi için AFAD İl Müdürlüğü’ne müracaatta bulundu.
 
‘Pardon’ filmine döndü, talep karşılanmadı
 
14 Haziran’da Mardin Valiliği Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından, aileye yapılan ve İl AFAD Müdürü Kerem Oruk’un imzasını taşıyan tebligatta, “6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem afeti nedeniyle hasarlı olarak tespit edilen konutunuzun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından tespit yapılırken, yanlış parselde gösterildiğini ve bu yanlışlığın düzeltilmesini talep ettiğiniz anlaşılmıştır. Bahse konu talep ve benzeri için Müdürlüğümüz bünyesinde 7 Eylül 2023 tarihinde kurulan komisyon sadece hak sahipliği süreci ile sınırlı olmak üzere kurulmuş olup ilimiz için hak sahipliği süreci tamamlandığından talebiniz karşılanamamaktadır” ifadeleri yer aldı.  
 
Felaketlerde can ve mal kaybettiler
 
6 Şubat depreminin ardından evlerini kaybeden aile, yangın felaketinde ise çocukları Resul’ü kaybetti. Evleri yıkılan aile bir yıldır evlerinin onarılmasını bekliyor, ancak yetkililerden bir yanıt alamadığı gibi mağduriyet yaşamaya devam ediyor.