Hasta tutsak Hatice Yıldız’ın serbest bırakılması için çağrı

  • 15:18 7 Eylül 2024
  • Güncel
 
İZMİR – İHD İzmir Şubesi, hasta tutsak Hatice Yıldız’ın durumuna dikkat çekerek, bir an önce serbest bırakılmasını istedi. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutsakların sağlık sorunlarına dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdiği iki haftada bir düzenlenen oturma eylemini, Konak Eski Sümerbank önünde sürdürdü. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, "Hasta mahpuslar ölüyor, susma, suça ortak olma" yazılı pankart açıldı. Eylemin 295’inci haftasında konuşan İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Ali Aydın, hasta tutsak Hatice Yıldız'ın durumuna vurgu yaptı. 
 
‘Başkalarının yardımıyla yaşamını sürdürüyor’
 
Ali, 75 yaşındaki Hatice’nin, cezaevindeki kızına para yatırdığı gerekçesiyle "örgüte finansman sağladığı" iddiasıyla tutuklandığını hatırlattı. Hatice’nin şu an Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulduğunu belirten Ali, şunları söyledi: "Hatice Yıldız, cezaevinde bulunan kızı ve kızının arkadaşı adına hapishane hesabına para yatırdığı gerekçesiyle, hasta olmasına rağmen 22 Mart 2024'te evinden sedyeyle alınarak tutuklanmıştır. 75 yaşındaki Yıldız; yaşlılığa bağlı sağlık sorunlarının yanı sıra Demans, yüksek tansiyon, kemik erimesi, bel fıtığı, omurga eğriliği, mide rahatsızlıkları ve görme bozukluğu gibi ciddi hastalıklarla mücadele ediyor. Sık sık baygınlık geçiren Yıldız, başkalarının yardımıyla yaşamını sürdürebiliyor."
 
Başvurulardan sonuç alınamadı 
 
Hatice Yıldız'ın cezaevine girdiğinden beri tedavi sürecinin aksadığını kaydeden Ali, "İleri yaşına ve hastalıklarına rağmen 5 ay 21 gündür hapishanede tutulan Hatice Yıldız, hapishane koşullarında her gün tansiyon ve strese bağlı baygınlık geçiriyor ve sık sık hastaneye kaldırılıyor. Doktorları, Yıldız'ın acilen göz ameliyatı olması gerektiğini belirtse de tutukluluğu, sağlığı ve yaşamı açısından büyük bir tehdit oluşturuyor. Avukatlarının verdiği bilgilere göre, hapishane koşulları, uygun diyet yemeklerinin sağlanmaması ve ilaçlarını düzenli alamaması nedeniyle Hatice Yıldız'ın sağlık durumu hızla kötüleşiyor. İlerleyen demans hastalığı nedeniyle unutkanlığı artıyor ve kişisel bakımını sadece başkalarının yardımıyla yapabiliyor. Buna rağmen, infaz erteleme, denetimli serbestlik ve Adli Tıp Kurumu'na sevk için yapılan başvurulardan 6 aydır henüz bir sonuç alınamadı" diye konuştu.