BM Çocuk Hakları Komitesi'nden Türkiye hakkında tarihi karar!

  • 20:09 6 Eylül 2024
  • Güncel

Elfazi Toral

İSTANBUL- Türkiye'nin Habur Sınır Kapısı'nda aç ve susuz bir şekilde beklettiği 6 çocuk için BM Çocuk Hakları Komitesi'ne başvuru yapıldı. Başvuru, Türkiye aleyhine BM Çocuk Hakları Komitesi'ne yapılan ilk başvuru olurken, BM başvuruyu kabul edilebilir bularak Türkiye’den savunma istedi.
 
Mûş'un Kop (Bulanık) ilçesinde yaşayan Savaş Çelik, 2016 yılında siyasi sebeplerden dolayı eşi ve 6 çocuğuyla birlikte Suriye’ye göç etmek zorunda kaldı. 2022’de Avrupa'ya gitmeye çalışırken Lübnan’da gözaltına alınarak Türkiye’ye getirilen Savaş, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Erzurum Dumlupınar T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti. 
 
Baba Çelik tutuklandıktan sonra çocukların annesi de politik sebeplerden dolayı dönemedi ve çocuklar ortada kaldı. Bunun üzerine amca Vasıf Çelik, çocukları tekrar Kop’a getirmek için girişimlerde bulundu. 30 Ağustos’ta D. Ç. (16), Z. Ç. (14), E. Ç. (12)  A. Ç. (9), F. Ç. (10) ve F. Ç. (11) isimli yeğenlerini Mûş’a getirmek için Federe Kurdistan Bölgesi’ne giden Vasif, çocuklarla birlikte Habur Gümrük Kapısı’nda mahsur kalmıştı. 4 gün boyunca sınır kapısında aç ve susuz bir şekilde bekletilen çocuklar, 3 Eylül’de Şirnex merkezde bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı bir yurda yerleştirilmişti.
 
Çocukların durumu BM’ye taşındı
 
Yaşanan olayın ardından bu durumu Prisoners Defenders Asya direktörü -Uluslararası Hukukçu Kurtuluş Baştimar ve Avukat Şule Recepoğlu BM Çocuk Hakları Komitesi’ne taşıdı. BM Çocuk Hakları Komitesi’ne yapılan başvuruda Avukat Şule Recepoğlu ve uluslararası hukukçu Kurtuluş Baştimar, başvurucular için tedbir kararı verilmesi ve bireysel başvurularının karara bağlamasını talep etmişti.
 
Tarihi karar!
 
Başvuyu kabul edilebilir bulan BM Çocuk Hakları Komitesi, tedbir kararı vermek için hükümete iki haftalık süre vererek savunma istedi. Ayrıca avukatların bireysel başvurularını da kabul edilebilir bularak hükümetten 6 Mart 2025 tarihine kadar savunma istedi. Başvuru, Türkiye’nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Ek İhtiyari Protokolü imzalanmasının ardından kabul edilebilir bulunan en önemli dava olarak kabul ediliyor. 
 
‘Türkiye aleyhine BM Çocuk Hakları Komitesine yapılan ilk başvuru’
 
Ajansımıza konuşan Avukat Şule Recepoğlu, “Türkiye aleyhine ilk defa Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesine yapılan ilk başvuru ve kabul edilen başvurudur bu. Bu kararın yayılmasını ve aynı zaman da bu çocukların da hikayelerinde yazılmasını istiyoruz. 6 Çocuğun babası eşinin ve çocuklarının gözü önünde, Lübnan’dan Türkiye kaçırıldı ve 87 gün bilinmeyen bir yerde işkenceye maruz kaldı. Daha sonra Muş TEM Şube’ye teslim edildi. Şu anda iki yıla aşkındır haksız bir şekilde tutuklu bulunmaktadır. Babalarını görmeye gelen çocuklar 4 gün aç ve susuz bir şekilde sınırda tutuldu. Haklarında yapılan BM başvurusu da bu şekilde kabul edildi” dedi.