Şemrex'te coşkulu karşılama: Bu yürüyüş ‘Êdî bes e’ yürüyüşüdür

  • 10:52 12 Şubat 2024
  • Siyaset
MÊRDÎN - Özgürlük Yürüyüşçüleri, Şemrex'te coşkuyla karşılandı. Yürüyüş sonrası yapılan açıklamada konuşan DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, “Özgürlük yürüyüşçüleri Kürt sorununun çözümsüzlüğüne, savaşa, asimilasyon politikalarına son vermek için yürüyor. Kalıcı ve onurlu bir barış, eşitlik ve özgürlük için yürüyorlar. Bu yürüyüş Barış Annelerinin ‘Êdî bes e’ yürüyüşüdür” dedi.
 
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü için 1 Şubat'da Qers ve Wan'dan başlayan "Büyük Özgürlük Yürüyüşü" 12'inci gününde devam ediyor. Özgürlük Yürüyüşü'nün Wan kolu Mêrdîn'in Şemrex (Mazıdağı) ilçesine ulaştı. Aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Emine Kaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de yer aldığı heyet, Şemrex'te kadınlar öncülüğünde coşkuyla karşılandı.
 
Kitleden sembolik yürüyüş
 
Şemrex merkezine varmadan önce Dêrik ile Şemrex arasındaki kırsal alanda Güneş ve dağ arasında yürüyüş yapan kitle, ardından halay çekerek , yolculuğuna devam etti.
 
Kırmızı karanfille karşılandılar
 
Mazı Petrolde davul ve zurna eşliğinde karşılanan heyete, ulusal kıyafet giyen kadınlar kırmızı karanfil verdi. Petrolde halaya tutuşan kitle, ardından Şemrex Meydana kadar yürüdü. “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganları eşliğinde yürüyen kitleye, 7’den 70’e destek sunuldu. İnşaat işçilerinden, emekçi kadınlara, çocuklardan gençlere, esnaflardan araçla geçen yurttaşlara kadar kitleye gören herkes kitleyi zafer işareti ve alkışlarla selamladı.
 
 
‘Kürt halkının kaderini belirleme yürüyüşüdür'
 
Yürüyüşün ardından Şemrex Meydanı'nda yapılan basın açıklamasında konuşan DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Barış Anneleri, gençler, kadınlar ve halkın tecrit politikalarını kırmak için yürüdüğünü söyleyerek, “Özgürlük yürüyüşçüleri Kürt sorununun çözümsüzlüğüne, savaşa, asimilasyon politikalarına son vermek için yürüyor. Kalıcı ve onurlu bir barış, eşitlik ve özgürlük için yürüyorlar.  Bu yürüyüş faşizm karanlığına karşı demokratik cumhuriyetin yolunu açma yürüyüşüdür. O yüzden karanlığı def edip yeni bir yol bulma yürüyüşüdür. Kürt halkının kendi kaderini belirleme yürüyüşüdür. Barış Annelerinin ‘êdî bes e’ yürüyüşüdür. En ağır bedelleri ödemiş Kürt halkının yürüyüşüdür. Kürt halkının barış, eşit, özgürlük çağrısında sosyalistlerle, demokratlarla birlikte yürüme çağrısıdır. Bu yürüyüşe bir kez daha selamlarımı gönderiyorum. Özgürlük için sorumluluk alma, örgütlülük diyerek birlikte değiştirme, faşizmi def etme, tecridi birlikte kırma ve yeni bir demokratik Cumhuriyet çağrısını tekrardan dillendiriyorum. Barış için ses olan açlık grevi direnişlerine selam olsun. Barış Anneleri öncülüğünde yürüyen Adalet Nöbetlerine selam olsun. Barışı birlikte inşa edeceğiz mutlaka kazanacağız”
 
 
 ‘Zaman özgürlük zamandır’
 
Ardından söz alan Şemrex Belediye Eşbaşkan adayları Hamdin Demir ve Kudret Uçuk da yürüyüşçüleri selamlayarak, “Bu sorun çözülene kadar yürüyüş devam edecek. Zaman özgürlük zamandır. Kürtler engel tanımıyor” dedi.
 
 Açıklamanın ardından kitle DEM Parti Şemrex ilçe binasına doğru sloganlar eşliğinde yürüdü. Burada da halay çeken kitle ardından ilçe binasına geçti.