Sonda Delalê ile kadın öncülüğünü anlattı

  • 09:04 30 Nisan 2024
  • Kültür Sanat
Gülistan Gülmüş
 
AMED - Yazar Gulistan Kanirêş, son çıkardığı “Sonda Delalê” kitabı ile Kürt kadınlarının mağduru oldukları yaşamlarla beraber mücadeleleriyle birçok alanda değişime öncülük ettiğinin altını çizdi.
 
Gulistan Kanirêş, Rondîke Veşartî adlı eserinin ardından geçtiğimiz günlerde yeni bir roman çıkardı. Yeni romanında Kürt sorunu tabanında gelişen 40 yıllık mücadelede kadınların etkin rollerini konu alan Gulistan, kitabına “Sonda Delalê” ismini verdi. Gulistan, ikinci kitabı olan “Sonda Delalê” eserinde Delal karakteri üzerinden Kürt kadınların yaşamını betimledi. J&J Yayınevi’nden çıkan ve 180 sayfadan oluşan kitabın editörlüğünü ise Yaşar Ergölü yaptı. 
 
Yazılarının Kürt kadınlarına ilham olmasını isteyen Gülistan, küçük yaşlarda ailevi nedenlerden dolayı Avrupa’ya yerleşmek durumunda kaldı. Gulistan’ın Kürtçe'ye merakı dedesinin dengbêjlik yaptığı dönemlerde başlarken, bu merakından kaynaklı  bir süre Welat Gazetesi'nde çalışan Gulistan, ardından 40 yıldır süren mücadelede kadınların birçok alanda öncülük yaparak birçok şeyi değiştirdiği fikriyle yazmaya karar verdi.
 
Gulistan Kanirêş, yeni kitabı “Sonda Delalê”ye ilişkin JINNEWS’e konuştu.
 
‘Delal’in mücadeledeki öncülüğü anlatılıyor’
 
Kitapta kadınların sadece “mağdur” değil, değişimin öncüsü olarak yer aldığını kaydeden Gulistan, “‘Sonda Delalê’, Kurdistanlı kadınların hikayesidir. Her ne kadar küçük yaşta Avrupa’ya gitmiş olsam da Kürt kadınlarının, Kurdistan’ın hikayeleri aklımdaydı. Her zaman Delal’in hikayesini yazmak istedim. Delal’in hikayesinde yalnızca mağduriyet yok. Mağduriyet dışında direniş ve başarı da söz konusu. Delal’in hikayesinde kadınların 40 yıllık mücadelesinde direniş öncülüğü, örgütlülüğü anlatılıyor. Okuyucu hem acıyı hem de başkaldırıyı görüyor. Aynız zamanda mağduriyet karşısında çözüm görülüyor” dedi.
 
‘Kadınlar ‘Jin jiyan azadî’ ile yürüyor’
 
Gulistan, kadınların, “Jin jiyan azadî” felsefesiyle yollarını şekillendirdiklerini belirtirken, bu felsefenin onların yaşamlarında ne tür bir etkiye sahip olduğuna dair ise, şu ifadeleri kullandı: “İnsanlar doğduğu zaman her bir birey farklı bir kişilikle, psikolojiyle doğuyor. İnsanlar büyüdüğü yerde kendini tanıyor. Kadınlar her alanda, 40 yıllık mücadele boyunca ağır bedeller ödemiş ve mücadeleye öncülük etmiştir. ‘Jin jiyan azadî’ sloganı ise bugün özgürlüğün öncüsü olmuştur. Özgürlüğü arayan kadınlar da bu sloganı kendilerine öncü yapıyor ve bununla yürüyorlar. Ben de kadının hareketinden, emeğinden, davranışından cesaret aldım. O yüzden Kürt kadının toplumda neleri değiştirdiğini görmek istedim. Sonda Delale’yi okuyanlar orada emek ve çalışmalarla Kürt kimliğine nasıl sahip çıkıldığını görecek. Kendilerini görecek ve tanıyacaklar. Ben de kitabı bu amaçla yazdım."
 
‘Başarı kadın öncülüğünde gelir’
 
Gulistan son olarak kadınlara dil, kültür ve edebiyat alanında ilerleyerek dillerini yaşatmaları konusunda şu çağrıda bulundu: “Kadının emeği önemli bir emektir. Kürt kadınları nasıl ki her alanda öncülük etmişse edebiyat, dil, kültür alanında da bu sorumluluğu üstlenmeli. Kadınlar bu alana da öncülük etmeli. Çünkü kadınların öncülük ettiği her alanda başarı sağlanıyor.”