Jineoloji Çalıştayı’nın ilk günü sona erdi

  • 17:35 21 Eylül 2024
  • Güncel
 
WAN - Jineoloji Dergisinin “21. Yüzyılda Erkek Egemen Sisteme Karşı Mücadele Politikası ve Yöntemleri” başlıklı çalıştayın ilk günü sona erdi.
 
Jineoloji dergisi, iki gün sürecek “21. Yüzyılda Erkek Egemen Sisteme Karşı Mücadele Politikası ve Yöntemleri” başlıklı çalıştay düzenledi. Wan'daki bir otelde gerçekleşen çalıştaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM Parti) milletvekilleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili Sebahat Tuncel, Hüda Kaya, Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal ile çok sayıda feminist kadın katıldı. Çalıştay salonuna "21. Yüzyılda Erkek Egemen Sisteme Karşı Mücadele Politikası ve Yöntemleri Çalıştayı" yazılı pankart asıldı. 
 
Jineoloji Dergisi Yayın Kurulu üyesi Derya Aydın’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından çalıştay “Dünden bugüne Jineoloji: Neden-nasıl” başlıklı tartışmayla devam etti. Tartışmanın moderatörlüğünü Jineoloji Dergisinden Rojda Yıldız üstlendi. Ardından Figen Aras ve Ayşe Berktay Jineoloji’yi anlattı. 
 
‘Bilim kime hizmet ediyor?’ 
 
Oturumun ilk sözünü alan Figen Aras, dili yasaklanmış kadınlar olarak jineoloji etrafında yeni bir bilim inşa etmeye çalıştıklarını söyledi. Jineoloji çalışmaları kapsamında bilimi ve bilgiyi tartışmaya başladıklarını kaydeden Figen, “Bilim iktidardı. İnsanlık tarihi boyunca bilim nerede duruyordu? Bilimin kendisinin yaşamı anlamlandırmayla ilintili olduğunu biliyorduk ama önemli olan bu bilimin ve bilginin neye ve kime hizmet ettiğiydi” diye sordu. Toplumdaki “kadın akılsızdır, duygusaldır” algısına dikkat çeken Figen, mitolojik hikayelerle jineolojiye gelişi anlattı. Ardından söz alan Ayşe Berktay, Jineolojinin önemini anlattı. 
 
Konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçildi. 
 
Ardından çalıştayın ikinci oturumunda “Şiddetin alanları ve değişen çağ koşullarında şiddetin yeniden tanımlanması” konusu tartışıldı. Oturumun moderatörlüğünü Derya Aydın üstlenirken, Derya Moray ve Feride Eralp ise konuya dair konuştu. Şiddetin ulus-devletler ve kapitalizm tarafından körüklendiğine işaret edilen oturumda, savaşın ve şiddetin etkileri anlatıldı. 
 
Çalıştayın ilk gününün son oturumu ise “Irkçı, milliyetçi, dinci, cinsiyetçi politikaların panoramik haritası ve analizi” başlığı altında sürdü. Oturumun moderatörlüğünü Derya Aydın yürütürken, Ruşen Seydaoğulları, Fatma Gök ve Hüda Kaya ise başlık kapsamında konuştu. Konuşmacılar, iktidarın topluma ve kadına dayattığı politikalara dikkat çekti. 
 
Konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçildi. Soru ve cevapların ardından çalıştayın ilk günü sona erdi. 
 
Çalıştay, yarın “Cinsiyetçi saldırılara karşı ortak özsavunma bilinci”, “Ortak mücadele yöntemlerini teori ve pratikte nasıl beraber öreceğiz” ve “Ulus-devletlerin savaş ve sağcı yükseliş politikalarına ve militarizme karşı kadınların özgürlük ve barış arayışlarının ortak mücadelesi” başlıklarıyla devam edecek.